Creșterea burselor de la Botoșani înseamnă 1 milion de euro din bugetul local. Cosmin Andrei: Impactul ar fi de 25% din bugetul de dezvoltare al orașului

Creșterea burselor de la Botoșani înseamnă 1 milion de euro din bugetul local. Cosmin Andrei: Impactul ar fi de 25% din bugetul de dezvoltare al orașului

Reducerea burselor elevilor din municipiul Botoșani a stârnit un val de nemulțumire în rândul consilierilor locali ai PNL, soldat cu critici dure la adresa democraților botoșăneni.

Municipalitatea de la Botoșani consideră însă că propunerea venită din partea consilierilor PNL va afecta bugetul local, fapt care ar împiedica realizarea unor investiții majore. Pe de altă parte, mărirea cuantumului burselor sociale ar conduce și la majorarea taxelor și impozitelor locale.

„Propunerea pe care au făcut-o colegii de la PNL în campania electorală era nesustenabilă și afecta foarte mult bugetul local astfel încât nu mai puteau fi realizate unele investiții sau ar fi trebuit să majorăm taxele și impozitele locale pentru că bursa socială propusă creștea de la 90 de lei la 300 de lei. Cred că era cea mai mare bursă socială pe care o plătea o municipalitate din țară. Scopul a fost unul demagogic și ipocrit pentru că dacă ar fi fost interesați de soarta copiilor s-ar fi luptat pentru dublarea alocațiilor. În urma calculelor pe care le-am făcut cu ajutorul colegilor de la Direcția Economică, am realizat că este o influență de aproape 1 milion de euro asupra bugetului, 25% din bugetul de dezvoltare al orașului”, a declarat Cosmin Andrei.

În aceste condiții, edilul consideră demersul liberalilor drept unul ipocrit, în ideea în care bursele puteau fi majorate atunci când au avut primar în funcție dar și majoritate în Consiliul Local.

„Demersul acesta în care colegii liberali de dreapta sunt interesați de măsurile sociale este unul ipocrit pentru că au avut primar timp de patru ani care putea propune majorarea burselor atunci când era în funcție și au avut și majoritate în Consiliul Local și ar fi putut duce la îndeplinire această decizie. Dar după ce au pierdut mandatul, au venit cu măsuri populiste ca să atragă voturi în campania electorală”, a explicat Cosmin Andrei, noul primar al municipiului Botoșani.

Cosmin Andrei este de părere că susținerea învățământului trebuie privită și prin prisma investițiilor în infrastructura școlară, acolo unde se intenționează să se achiziționeze 10.000 de tablete, dezinfectanți și instrumente pentru dezinfectarea instituțiilor de învățământ.

„Propunem achiziția a 10.000 de tablete pentru care avem nevoie de sume de cofinanțare în proiecte cu fonduri europene. Avem încă un proiect cu achiziția dezinfectanților și a instrumentelor pentru dezinfectarea sălilor de clasă și a instituțiilor de învățământ. Avem investiții în săli de sport, acolo unde avem nevoie de bani. Nu putem cheltui tot bugetul doar pentru bursele copiilor ca să satisfacem orgoliul colegilor de la PNL”, a mai adăugat Cosmin Andrei.

Reamintim că Ada Macovei, inspector școlar general adjunct al IȘJ Botoșani, a susținut încă de la finele săptămânii trecute că inițiativa primarului Cosmin Andrei de a reduce cuantumul burselor sociale reprezintă un act rușinos și necredibil, în ideea în care oficialul ar fi trebuit să aibă ca prioritate în noul mandat, asigurarea condițiilor de trai decente tuturor copiilor din municipiu.

„Este incredibil ceea ce se întâmplă la Primăria Botoșani. La nici două săptămâni de la sfârșitul alegerilor, când s-a terminat campania electorală, domnul primar Cosmin Andrei, s-a gândit să reducă bursele sociale la modul rușinos, pe niște motive care nu pot fi credibile pentru niciun locuitor al municipiului Botoșani. Pentru copii trebuie să se găsească bani. Asta este misiunea dumnealui acolo, împreună cu aparatul de specialitate al Primăriei, și cred că pentru asta încasează multe mii de lei. Aș fi curioasă cum explică domnul primar că un copil orfan ar putea să aibă condiții de trai mai bun cu 120 lei/lună?”, a declarat Ada Macovei.

De altfel acesta este și motivul pentru care șefa de la IȘJ a depus joi la Primăria Botoșani, proiectul pentru majorarea burselor școlare, proiect care va fi dezbătut, din nou, în ședința ordinară a Consiliului Local din 22 decembrie.

 

Spune-ne opinia ta