Contre politice pe bursele copiilor. Rezultatul: Bursele elevilor de la Botoșani au fost reduse

Contre politice pe bursele copiilor. Rezultatul: Bursele elevilor de la Botoșani au fost reduse

Aleșii municipali s-au dat din nou în spectacol politic în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local care a avut loc astăzi, on-line.

La inițiativa primarului Cosmin Andrei s-a propus un proiect de hotărâre privind aprobarea  cuantumului și a numărului de burse acordate în învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2020-2021.

“Trebuie să ne gândim la impactul bugetar care îl va suporta această majorare. Cuantumul trebuie să fie sustenabil, iar în acest moment nu avem cum să susținem bursele în cuantumul inițial. Trebuie să ne gândim că la capitolul învățământ avem și alte cheltuieli de cofinanțare și de întreținere”, a precizat edilul municipiului.

Intervenția directorului economic al Primăriei municipiului, Mirela Ghiorghiță a fost cât se poate de fermă : “Nu avem cum să susținem bursele.”

Consilierii locali liberali au atacat atât prin vocea fostului primar Cătălin Flutur cât și inspectorului general adjunct, Ada Macovei, modul demagogic și lipsa de deschidere din partea Executivului.

“Nu este niciun fel de deschidere. Cum puteți spune domnule primar că nu tăiați bursele? Nu puteți să faceți așa ceva! Bursele sunt aprobate în baza întocmirii unor dosare. Eu nu înțeleg un lucru. Cum în campania electorală promisiunile au curs cu nemiluita și acum nu se mai poate”, a precizat Ada Macovei.

Fostul primar Cătălin Flutur a găsit și o soluție pentru susținerea burselor, municipalitatea având posibilitatea să direcționeze anumite sume aflate la dispoziția administrației locale pentru subvenția energiei termice către burse.

“Influența bugetară pentru a susține acest capitol nu poate fi mai mare de 2 milioane de lei. Cum acum 20 de zile ați votat această majorare și acum nu se mai poate”, a spus Flutur.

Într-un final, după mai multe controverse verbale, proiectul de hotărâre a fost aprobat în formula propusă de primarul Cosmin Andrei, proiect care propunea reducerea burselor elevilor de la Botoșani.

Așadar, bursa de performanță va fi în cuantum de 200 de lei, bursa de merit va fi de 150 de lei, bursa de studiu – 130 de lei, în timp ce bursa socială va avea o valoare de 120 de lei. La nivelul municipiului Botoșani vor fi acordate un număr de 1740 de burse.

Reamintim că în urmă cu două săptămâni, consilierii locali au hotărât ca o bursă școlară de performanță acordată în municipiul Botoșani să fie de 300 de lei, o bursă școlară de merit să fie de 250 de lei, o bursă școlară de studiu să fie de 200 de lei, în timp ce o bursă socială să fie de 300 de lei, însă decizia de astăzi anulează acea hotărâre.

 

Spune-ne opinia ta