Companiile private cu peste 50 de angajati vor fi obligate sa angajeze un expert in "egalitate de sanse" - proiect

Companiile private cu peste 50 de angajati vor fi obligate sa angajeze un expert in "egalitate de sanse" - proiect

Potrivit unui nou proiect de lege elaborat de Guvern, firmele care detin peste 50 de salariati vor fi obligate sa angajeze un "expert sau un tehnician in egalitate de sanse". In caz contrar, amenzile pot ajunge pana la 100.000 lei.

Motivarea este ca, la locul de munca, peste 35% la suta dintre femei sunt victime ale violentei, in timp ce peste 40% dintre femei sunt supuse avansurilor sexuale nedorite sau altor forme de hartuire sexuala, informeaza Profit.ro.

Persoana desemnata ca expert in "sanse de egalitate" beneficiaza de cursuri de formare, pe o perioada de 2 ani. De asemenea, angajatorul are optiunea de a repartiza atributiile unui asemenea tehnician in sarcina unui salariat, prin fisa postului.

Printre obligatiile unui astfel de expert se numara:
-Analiza contextului de aparitie a fenomenului de discriminare de gen
-Formularea unor recomandari pentru a preveni contextul de risc ce ar putea duce la incalcarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati
-Propunerea unor masuri privind mentinerea egalitatii de sanse intre sexe
-Elaborarea unor proiecte sau programe din domeniul egalitatii de sanse
-Acordarea consultantei de specialitate

Nerespectarea obligatiei, care va trebui implementata in maximum 6 luni de la data intrarii in vigoare a legii, va atrage o amenda intre 3.000 si 100.000 lei.

Pentru a fi aplicat, proiectul de lege trebuie aprobat si de Parlament, promulgat de presedintele Klaus Iohannis si, in final, publicat in Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
544

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
396

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2868

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...