CL a aprobat dezafectarea infrastructurii de transport cu tramvaiul de pe Primăverii (video)

CL a aprobat dezafectarea infrastructurii de transport cu tramvaiul de pe Primăverii (video)

Infrastructura de transport cu tramvaiul de pe strada Primăverii va fi dezafectată, urmând ca partea carosabilă afectată să fie reabilitată, prevede un proiect de hotărâre adoptat, vineri, de Consiliul Local (CL).

Potrivit raportului de specialitate, din cauza depășirii duratei de utilizare, căile de rulare și rețeaua de cablu din cupru sunt „într-o avansată stare de degradare”, iar „menținerea în funcțiune nu se mai justifică și generează costuri de întreținere”. Infrastructura „nu își mai exercită funcțiile pentru care a fost executată și nu mai poate fi folosită în condiții de siguranță pentru activitatea de transport public de persoane”. De asemenea, stațiile vor fi dezafectate.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat la limită, cu 12 voturi favorabile, două împotrivă și patru abțineri. Propunerea a mai fost dezbătută în plen, însă nu a întrunit numărul de voturi necesar aprobării, consilierii PNL și USR solicitând informații suplimentare cu privire la bugetul necesar realizării acestor intervenții.

„Este un demers pe care trebuie să-l facem. Infrastructura nu mai poate fi folosită așa cum este astăzi. Costurile sunt de 120.000 de lei pentru 100 de metri liniari, pentru strada Primăverii, cu suprafața aferentă, pe un singur fir, banii provin de la capitolul reparații străzi, acolo unde ne apropiem de terminarea sumelor pe care le-am avut în acordul cadru pe care îl avem în desfășurare cu societatea Conrec”, a spus primarul Cosmin Andrei.

Edilul estimează că lucrările de pe strada Primăverii, tronson de aproximativ 1,4 kilometri, vor dura între trei și șase luni.

„Termenul de implementare pe strada Primăverii este de câteva luni de zile. Două-trei luni de zile, dacă ne-am apuca, dar avem această constrângere că nu avem întreg bugetul pentru Primăverii astăzi, dar putem face un act adițional până la desemnarea unui nou câștigător sau continuarea lucrărilor cu cel care va fi desemnat câștigător pe contractul de reparații străzi, sumă care poate fi completată, dacă este cazul, și pe parcursul anului, prin rectificări bugetare, pentru că în acest capitol avem toate lucrările pe care le facem în municipiul Botoșani, cu covoare asfaltice, reparații străzi, întreținere cu material pietros. Nu reprezintă banii o problemă. Iar în ceea ce privește timpul necesar, este foarte scurt, zic eu. Pe strada Viilor sau pe strada Nicole Iorga, dacă vreți să facem o comparație, au fost lucrări diferite, acolo unde am reabilitat și trotuare, iar pe Primăverii se intervine doar unde este dala de tramvai și pe suprafața adițională sunt niște pavele care să preia șocul”, a explicat Cosmin Andrei.

Primarul a subliniat că dalele existente pe acest traseu nu mai pot fi folosite, întrucât „este o evidență că infrastructura nu mai prezintă siguranță pentru tramvaie în municipiul Botoșani”, reiterând că proiectul de reabilitare a căilor de rulare, din fonduri europene, nu poate fi implementat.

„Nu poate fi implementat proiectul cu fonduri europene pentru reabilitarea infrastructurii pentru tramvaie, chiar ieri am avut o discuție la ADR Nord-Est și în această situație sunt și alte municipii din Moldova, care au probleme similare cu cofinanțarea, care a ajuns atât de mare încât nu mai este rentabil. Unele proiecte europene se transformă în proiecte cu bani de la bugetul local, din cauza creșterii prețurilor și a valorii cofinanțării. Nemaivorbind de fereastra de timp foarte scurt în care, dacă nu terminăm de atras fonduri europene, trebuie să le rambursăm, completăm cu bani de la bugetul local, iar pentru tramvaie am ajuns la 100 de milioane de lei.

Mai avem o problemă cu angajamentul pe care municipiul Botoșani și l-a luat pentru achiziția a nouă tramvaie, angajament făcut cu Ministerul Dezvoltării, iar achiziția care aduce 40 de tramvaie la nivel național, pentru patru UAT-uri, printre care și municipiul Botoșani, este în contestație, cu termen 25 mai. Cu alte cuvinte, nici Ministerul Dezvoltării nu a desemnat un câștigător pentru aceste tramvaie care vor fi construite într-o perioadă lungă de timp și sunt într-o întârziere la fel cum suntem și noi. Cam aceasta este situația”, a adăugat Andrei.

Raportul de specialitate al proiectului adoptat de CL arată că valoarea bunurilor care vor fi dezafectate depășește 7 milioane de lei, acestea urmând a fi exploatate sau casate.

 

 

 

Spune-ne opinia ta