CL a aprobat cumpărarea Casei „Ankele”, însă viitoarea investiție a Primăriei ridică probleme (video)

Consiliul Local (CL) a aprobat, joi, achiziționarea Casei „Ankele” din Centrul Istoric, clădire pentru care municipalitatea va plăti 400.000 de euro, sumă eșalonată în trei tranșe anuale. Cu toate că demersul a fost inițiat de toate administrațiile locale din ultimul deceniu, pentru ca eforturile să fie zădărnicite de blocaje procedurale, viitoarea investiție a Primăriei ridică în continuare o serie de probleme.

Aleșii locali s-au întrecut în interpelări, în cadrul ședinței ordinare a deliberativului, amintind că șirul încercărilor de a include Casa „Ankele” în patrimoniul municipiului Botoșani datează încă din anul 2013. Atât membrii grupului PNL, cât și reprezentanții PSD și-au însușit merite retroactive cu privire la crearea pârghiilor legale de achiziție, vorbind despre importanța monumentului istoric și despre posibilele destinații pe care le-ar putea dobândi în urma reabilitării.

Fostul viceprimar Marian Murariu a expus câteva chestiuni pe care municipalitatea trebuie să le soluționeze, pentru ca oportunitatea achiziției să se concretizeze. Una dintre principalele probleme relevate este lipsa documentelor de proprietate pentru cele două nivele aflate la subsolul clădirii, iar o alta este suma necesară reabilitării imobilului.

Consilierul social-democrat s-a abținut în timpul votării proiectului de hotărâre, explicând după încheierea ședinței că există mai multe motive care justifică opțiunea.

„Această clădire are regim de înălțime două niveluri în subsol, parter și un etaj. L-am întrebat pe unul dintre cei doi proprietari în timpul ședinței de negociere dacă este proprietar și pe subsol și mi-a răspuns că nu. Dumnealui este proprietar pe teren, parter și etaj, dar acele nivele de subsol nu sunt ale dumnealui. Cei doi vânzători ai clădirii nu au acte de proprietate. Eu nu știu dacă există un alt proprietar undeva în oraș sau în altă parte. Ori când va trebui să reabilităm clădirea, orice reabilitare începe de jos în sus, de la fundații. În momentul în care Primăria va vrea să reabiliteze clădirea, nu are cum investi bani pe două niveluri de subsol pe care nu este proprietar”, a declarat Marian Murariu.

Comisie de negociere întrunită inutil

Consilierul liberal Cătălin Flutur a precizat în timpul ședinței că prețul de achiziție stabilit de reprezentanții Primăriei și proprietarii Casei „Ankele” a rămas neschimbat comparativ cu anul 2016, când CL a adoptat un acord de principiu referitor la tranzacția imobiliară.

„Voi vota clar acest proiect de hotărâre, pentru că a fost una dintre dorințele noastre de acum cinci ani și două luni. Nu mai vorbesc că a fost o intenție și în 2013. Am introdus pe ordinea de zi și în hora noastră politică ne-am trezit că nu vrem să cumpărăm respectiva clădire, unde intenționam să mutăm Poliția Locală, motivând tot felul de lucruri. Nu am cumpărat acel imobil la vremea respectivă și am ratat un exercițiu financiar pe fonduri europene. Proprietarii au cerut și acum șase ani 400.000 de euro în trei rate, iar acum au cerut exact același lucru. Am acceptat prețul pe care l-au cerut acum șase ani”, a spus Flutur.

După ședință, Marian Murariu a recunoscut că grupul de negociere, din care a făcut parte, nu a reușit să diminueze suma de achiziție.

„Am fost deranjat în timpul comisiei de negociere pentru faptul că nu s-a negociat nimic. Proprietarii au propus un preț de vânzare de 400.000 de euro, achitat în trei rate. O parte dintre membrii comisiei, inclusiv eu, am încercat să scădem acest preț. La final, a rezultat fix același preț, în aceleași rate. Practic, comisia de negociere nu a reușit să negocieze niciun euro. În urma raportului de evaluare, prețul determinat este de 517.000 de euro. Dar evaluarea a fost făcută fără ca evaluatorului, care este economist și nu se pricepe la structuri, să-i fie pusă la dispoziție acea expertiză tehnică. Dacă i s-ar fi pus acel raport la dispoziție, sigur ar mai fi scăzut acea valoare. În cadrul comisiei, vânzătorii au cerut 400.000 de mii, iar rezultatul a fost exact cât au cerut, nu s-a negociat un leu”, a spus consilierul PSD.

Procesul verbal al întrunirii, publicat pe site-ul Primăriei, confirmă declarația fostului edil. În același timp, documentul îl contrazice pe primarul Cosmin Andrei, care anunța, într-o conferință de presă susținută pe 19 ianuarie a.c., că expertiza financiară a stabilit o valoare a imobilului de 517.000 de euro, iar comisia a reușit „o negociere foarte bună”.

În plus, Marian Murariu a atras atenția asupra verosimilității evaluării imobiliare, în condițiile în care expertul nu a dispus de raportul tehnic, în care sunt consemnate vulnerabilitatea structurii și necesitatea consolidării acesteia.

„Evaluarea imobiliară este făcută de experți ai Asociației Naționale de Evaluatorilor din România, iar expertiza tehnică este făcută de experți atestați de MLPAT și Ministerul Culturii. Cei doi experți tehnici sunt ambii ingineri constructori, pe când evaluatorul este un economist, deci cele două rapoarte sunt diferite. În urma analizai făcute, expertul consideră că structura nu prezintă un grad adecvat de siguranță privind cerința de siguranță a vieții, nefiind capabilă să preia acțiunile seismice cu o marjă suficientă de siguranță față de nivelul de deformare la care intervine prăbușirea locală sau generală, astfel încât viețile oamenilor să fie protejate.

Deci practic expertul spune clar că este nevoie ca această clădire să fie reabilitată, deoarece pune în pericol viața oamenilor. Cu alte cuvinte, clădirea are nevoie de lucrări avansate de consolidare, iar aceste lucrări vor costa mult mai mult decât costă clădirea. Practic, ne înhămăm la o sumă foarte mare. Vă spun în calitate de inginer constructor că reabilitarea clădirii va costa cel puțin tot atât cât costă achiziția”, a explicat Marian Murariu.

El a adăugat că nu înțelege motivul pentru care raportul tehnic nu a fost publicat spre a fi consultat de consilierii locali înaintea votării proiectului de hotărâre privind achiziția clădirii.

„Studiind foarte atent proiectul de hotărâre pus la dispoziția consilierilor locali și a publicului, cât și anexa la respectivul proiect, totodată făcând parte din comisia de negociere pentru achiziția acestei case, comisie în cadrul căreia din anumite motive strict tehnice eu am votat negativ, am constatat că acea expertiză care a fost pusă la dispoziția comisiei de negociere, nu a fost pusă și la dispoziția consilierilor locali pentru ședința de astăzi și nu am înțeles motivul”, a mai spus fostul viceprimar.

Construită în anul 1836, Casa „Ankele” are o suprafață de 585 de metri pătrați, este dispusă pe patru nivele, dintre care două subterane, și are formă cubică. Caseta clădirii are o bază octogonală, suprapusă peste o alta cu colțurile „rotunjite” susținând o cupolă, urmărind arhitectonic turla unei biserici. Acoperișul este prevăzut cu ornamente din fier grele, nemțești și are pe frontispiciu un grup statuar ce întruchipează doi îngeri care țin în mână un disc cu uneia dintre cele mai bogate familii de negustori armeni din Botoșani. În perioada interbelică, clădirea găzduia un magazin universal de mașini agricole și un atelier mecanic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta