Cine luptă cu zăpada şi unde? Mic îndreptar de deszăpezire în municipiul Botoşani FOTO

Cele câteva reprize de ninsoare, înregistrate în zona noastră, inclusiv în municipiul Botoşani, au stârnit adevărate dezbateri în privinţa responsabilităţii fiecărui actor social în procesul de deszăpezire.

Cine luptă cu zăpada şi unde? Mic îndreptar de deszăpezire în municipiul Botoşani FOTO

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Cele mai recente au apărut în urma ninsorii din ultimele zile, suficient de consistente cât să scoată la o "porţie de sănătate" pe cei interesaţi. Cine sunt aceştia?

În ordine, pe arii de responsabilitate: muncitorii Urban Serv, gospodarii de la Asociaţiile de Proprietari, agenţii economici şi proprietarii condominiilor, respectiv concesionarii locurilor de parcare. Fiecare cu bucăţica lui, exceptând străzile din aria ce face parte din responsabilitatea Urban Serv.

Aşadar, în ce priveşte trotuarele, responsabilitatea Urban Serv se referă la cele aferente străzilor prinse în graficul de intervenţie.

"Noi avem stabilite căile rutiere la ale căror trotuare intervenim. La aleile dintre blocuri, dacă există trotuare, sunt specificate inclusiv trotuarele. Sunt alei care au trotuare şi nu intervenim cu curăţarea fiindcă acolo este obligaţia locatarilor care trebuie să intervină, există o prevedere legală unde spune că începând de la persoanele juridice şi fizice au obligaţia ca în situaţia în care sunt căderi de zăpadă să-şi deszăpezească trotuarul din faţa magazinului, a locuinţei pe toată lungimea locuinţei. Cred că din acest motiv, atunci când s-a stabilit prin caietul de sarcini pe care dintre trotuare trebuie să intervenim, autoritatea publică a avut în vedere tocmai această prevedere legislativă. Şi cred că din cauza acestui fapt, o parte din trotuarele din anumite zone nu fac parte din acel grafic al nostru de execuţie de lucrări anexat caietului de sarcini în momentul când ni s-a delegat serviciul şi care nu sunt prinse la plată în momentul în care le executăm", spune Simion Drelciuc, directorul Urban Serv.

În concret, pe o stradă ce face legătura între Primăverii şi Bulevardul Mihai Eminescu, ce găzduieşte două unităţi de învăţământ, Urban Serv intervine pe trotuarul din faţa unităţilor de învăţământ, dar nu intervine pe trotuarul care dă spre intrarea în blocuri.

"Un alt exemplu este Aleea Vârnav, acolo unde se află Şcoala 7, acolo intervenim. Dacă există o instituţie publică, gen şcoală, spital, dispensar, se intervine de către Urban Serv. Se poate ca un trotuar să intre în această lucrare şi un altul nu. În general, tot ce ţine de căile rutiere sunt în graficul Urban Serv iar între blocuri, legăturile dintre aleile mari, aleile între blocuri, parcările, nu intră în responsabilitatea Urban Serv", adaugă Simion Drelciuc.

Trebuie spus că societatea subordonată Consiliului Local are în responsabilitate 223 de kilometri de cale rutieră (sau 446 dacă socotim ambele sensuri, în cazul în care deszăpezirea se face pe ambele sensuri), la care se adaugă trotuarele aferente, excepţie făcând cele de la blocuri.

Acestea cad în sarcina asociaţiilor de proprietari şi a proprietarilor, dat fiind că asociaţiile administrează condominiile precum şi o lungime de cinci metri din clădire precum şi intrările în scară.

"Noi suntem obligaţi să asigurăm intrarea în scară a proprietarilor, asta însemnând că ne ocupăm de deszăpezire. Ar trebui şi proprietarii să participe la lucrările de deszăpezire, dar prea puţini sunt interesaţi de acest aspect. Ştiţi cum se spune: omul sfinţeşte locul", spune reprezentantul unei asociaţii de proprietari.

Sunt insă şi botoşăneni care şi-au făcut un obicei din a ieşi la deszăpezit. Cinci bărbaţi dintr-un bloc din zona Şcolii 7 au ieşit în fiecare zi din această sătpămână şi dacă înainte de ninsoare au spart gheaţa şi au degajat trotuarele, lăsându-le la negru, după ninsoare au curăţat căile de acces dintre blocuri, laturile, aleea care duce către Şcoala 7 şi în sens opus.

"Facem şi mişcare, ne place să ne implicăm, socializăm. Dacă nu noi, care tot mai stăm pe acasă, cine să facă? Ne-am cumpărat nişte lopeți zdravene şi fiecare face cât poate la scara lui", povesteşte unul dintre ei.

Ajungem şi la agenţii economici, obligaţi să cureţe trotuarul din faţa firmei pe toată lungimea sediului acesteia. De exemplu, dacă avem un chioşc de cartier, administratorul trebuie să degajeze zăpada şi să se asigure că nu se creează alunecuş. Cine supraveghează acest lucru? Poliţiştii locali, care au posibilitatea să aplice şi sancţiuni în cazul în care acest lucru nu se întâmplă. La prima ninsoare mai consistentă, s-au dat amenzi doar în cazurile în care avertismentele aplicate nu au fost urmate de conformare, spun oficiali ai Poliţiei Locale.

În fine, deszăpezirea locurilor de parcare concesionate este în sarcina concesionarului.

"În acordul de rezervare este trecută şi obligaţia salubrizării locului de parcare, ceea ce înseamnă vara curăţenie şi iarna deszăpezire, asta neînsemnând încurcarea unui alt concesionar. Noi avem însă obligaţia de a asigura accesul autoturismului până la locul de parcare", spune viceprimarul Cosmin Andrei.

Să nu uităm nici de ţurţurii formaţi la nivelul acoperișurilor, care reprezintă un real pericol pentru pietoni. Responsabilitatea îndepărtării lor este a proprietarilor blocurilor. Că aceştia se descurcă singuri, cu o coadă de mop, funcţie de distanţa accesibilă, sau că angajează o persoană sau o firmă care să rezolve problema, este la latitudinea lor. În cel mai rău caz, dacă ţurţurii reprezintă un real pericol dar nu aveţi nicio posibilitate de îndepărtare a lor, apelaţi la ajutorul pompierilor, dar numai în ultimă instanţă.

Ceea ce am expus este parte de teorie şi pe alocuri practică. Dacă nu se întâmplă aşa cum trebuie, aveţi posibilitatea să sesizaţi discrepanţele.

 

Spune-ne opinia ta