Ce spun șefii Consiliului Județean despre plata taxei de depozitare a deșeurilor!

Discuțiile privind problema deșeurilor au fost reluate joi la Primăria Botoșani, urmând ca la ora 15.00 să aibă loc o întâlnire și la Consiliul Județean între reprezentanții municipalității și cei ai Ecoproces.

Soluția avansată de primarul Cătălin Flutur, ca taxa pentru depozitarea deșeurilor să fie plătită de municipalitate la Consiliul Județean, care ulterior să o vireze administratorului depozitului de la Stăuceni, pentru a nu se mai plăti TVA, nu pare a putea fi pusă în aplicare, după cum susțin cei de la Consiliul Județean.

Vicepreședinele Consiliului Județean, Liviu Toma, a precizat că în legislație este stipulat clar cum se face această plată și atâta vreme cât Consiliul Județean a delegat administrarea depozitului unui agent economic către acesta trebuie achitate și toate taxele aferente.

"La nivel de ADI Ecoproces am organizat o întâlnire de lucru în care se va pune în analiză tocmai solicitarea făcută de domnul primar. Din normele metodologice pe care le-a dat Guvernul tehnocrat pe 29 decembrie, mă mir că nu le-au dat pe 31 decembrie, se spune foarte clar taxa este colectată de către proprietarul depozitului sau administratorul depozitului. Noi suntem proprietari dar spune "sau" administratorul depozitului, noi am delegat prin contract administrarea. Nu avem personal la Consiliul Județean care să se ocupe de administrarea depozitului și a fost dată societății Diasil care încasează toate taxele. Dacă toate celelalte taxe și toate celelalte relații constractuale cu cei care aduc spre depozitare sunt direct între Diasil sau operatori și UAT-uri, de ce am interveni noi în ecuația asta?", a declarat vicepreședintele Consiliului Județean.

Cât privește afirmțiile făcute de primarul municipiului Botoșani, că activitatea de la depozitul de la Stăuceni nu se desfășoară așa cum ar trebui, fiind personal puțin și nu funcționează stația de sortare, Liviu Toma a spus: "Atâta timp cât Consiliul Județean prin ADI a făcut adresă către UAT-uri să aducă deșeurile conform masterplanului colectate pe fracții și nu le aduc, nu au obiectul muncii oamenii aceia? De ce să pornească stația?".

Pentru a putea fi acoperită această nouă taxă, de 80 de lei pe tonă, municipalitatea va trebui să majoreze tariful la gunoi, fiind estimată o creștere de 1,5-2 lei.

 

Spune-ne opinia ta