Consilierul județean Gheorghe Sorescu a apreciat că bugetul propus pentru anul în curs este sărac în ceea ce privește partea de dezvoltare, iar la partea de funcționare va rămâne descoperit pe final de an, mai ales la capitolul cheltuieli salariale la unele structuri din subordinea Consiliului Județean.
"Este un buget care cu greu va putea face față activității care s-a prognozat pentru anul 2017. Față de necesarul de funcționare pentru 2017 se alocă doar 73% în primă fază, ba mai mult, la partea de dezvoltare nu se alocă nicio sumă prin proiectul de buget. Consiliul Județean beneficiază de un excedent care ne pune într-o situație cât de cât acceptabilă și după ce se fac propunerile de folosire a excedentului ajungem la secțiunea de funcționare față de o solicitare de aproximativ 250 de milioane la o propunere de 200 de milioane, acoperim undeva la 80%. La partea de dezvoltare avem numai investiții în continuare, iar investiții noi zero. Să sperăm că vor fi obținute ceva fonduri la Ordonanța 28, cheia este la cineva și dacă se primește un ok pot intra la finanțare anumite investiții", a spus Gheorghe Sorescu.
Cheltuielile cu fondul de salarii la nivelul Consiliului Județean Botoșani ajung anul acesta la 70%, o consecință a majorărilor consistente operate în sistem.
"Nu comentăm pentru că oamenii trebuie să fie foarte bine plătiți, dar întăresc solicitarea ca să avem un pronostic a ceea ce vrem să facem în actualul mandat, un an s-a dus, mai sunt trei și ce le vom spune oamenilor la final de mandat? La investiții în continuare avem, numai drumul strategic și ceva pe partea de cofinanțare la partea de apă. În mod normal un astfel de buget nu ar trebui să fie votat, dar în egală măsură suntem conștienți că județul trebuie să funționeze și nu am vrea să fim acuzați cei din grupul liberal că blocăm județul. Cu mare tragere de inimă grupul consilierilor liberali va vota bugetul, sperând că vor veni acele rectificări de care spuneți", a conchis Gheorghe Sorescu.
La rândul său, consilierul Ion Diaconu a spus că trebuie depuse toate diligențele pentru atragerea cât mai multor fonduri europene, singura șansă reală pentru dezvoltare.
"Vedem cu toții că bugetul este unul care gâfâie, era cumva de anticipat că o să ajungem la această situație. Fără să politizăm, cred că trebuie să avem sinceritatea să recunoaștem că acestea sunt datele, acestea au fost creșterile cuprinse și impuse într-un program de guvernare, dar pe de altă parte avem obligația să atragem ultimul eurocent din bani europeni pe care îl putem atrage", a menționat consilierul liberal Ion Diaconu.
Și consilieri județeni din grupul PSD au recunoscut că anul 2017 va fi unul dificil din punct de vedere al bugetului, dar spune că și în anii anteriori s-a mers pe varianta acoperirii deficitiului din excedentul anului anterior, cum se va proceda și acum.
"Bugetul este într-adevăr dificil, dar trebuie să fie permanent în atenția Executivuluiu și a Consiliului Județean, a serviciilor de specialitate, pentru că din păcate posibilitățile practice ale CJ de a accesa anumite fonduri europene sunt limitate", a spus Gheorghe Vâzdoagă.
Potrivit proiectului de hotărâre, veniturile sunt în sumă de 182,3 milioane de lei, în timp ce cheltuielile se ridică la 219,4 milioane lei. Asta înseamnă un deficit de 37,08 milioane de lei, atât la secţiunea de dezvoltare, cât şi la cea de funcţionare.
Bugetul pe anul 2017 a fost adoptat, luni, de consilierii județeni.