Botoşani: Scandalagiii şi cerşetorii, spaima bugetului local! Amenzi de sute de mii ce nu sunt niciodată achitate!

Nu este cartier în municipiu în care să nu fie sesizat vreun scandal, vreo petrecere. Sătui de gălăgie, vecinii sesizează scandalul la 112. Poliţiştii sau jandarmii vin, dau amendă şi gata. Ce se întâmplă ulterior?

Mai nimic, cele mai multe amenzi nu sunt plătite pentru că scandalagiii nu sunt solvabili. Şi astfel adună debite care trec în bugetul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale din subordinea Consiliului Local şi pun la treabă- de cele mai multe ori inutilă-, pe funcţionarii DTL.

Potrivit unei statistici a Direcţiei, de la începutul anului până la 30 iunie s-au primit şi înregistrat amenzi contravenţionale în sumă de 3.364.396 de lei. În aceeaşi perioadă, s-au încasat amenzi de 2.372.922 de lei.

"Din acestea, 1.555.388 de lei priveau amenzile primite în executare silită în acest an, iar 817.534 de lei au fost amenzi din anii precedenţi care s-au încasat în acest an. Practic, am încasat 46,2% din valoarea amenzilor primite în executare. În cursul lunii iulie, am remis somaţii la toate amenzile care au fost primite spre executare silită şi nu au fost încasate. Deci în această perioadă suntem în proces de prelucrare a titlurilor executorii pentru încasarea amenzilor primite în acest an", explică directorul adjunct al DTL, Dumitru Neamţu.

Ce se întâmplă însă cu cei care nu au nimic pe numele lor şi executarea silită nu reprezintă o soluţie? Adună amenzi. Sunt zeci de botoşăneni care nu au nicio apăsare că pe numele lor sau ale rudelor în casa cărora locuiesc în Botoşani se adună amenzi cu ghiotura tocmai din cauza lor, că au făcut scandal în bloc sau în cartier sau că au fost prinşi cerşind.

De exemplu, M.E. locuieşte în apartamentul mătuşii sale, iar vecinii din bloc îl cunosc ca pe un cal breaz. Un pahar-două în plus, prietenii se adună în apartament şi, invariabil, se lasă cu petrecere şi apoi cu scandal de răsună blocul. Vecinii sunt disperaţi şi sună la 112. Poliţiştii aplica amenzi şi pleacă, pentru că altceva nu pot face. Scandalagiii se întorc şi ori o iau de la capăt în aceeaşi zi ori în ziua următoare.

"Când nu intră în casă, stau pe scările blocului, fac mizerie, mănâncă seminţe, beau bere şi aruncă pet-urile prin grădină. Îşi fac nevoile pe scară, vomită, e nenorocire. Ce să facem? Să punem mâna pe par şi să ne facem singuri ordine în bloc? Nu se poate, că ne ia cu cătuşe şi noi avem copii de crescut. Aşa că sunăm la 112, vin poliţistii sau jandarmii şi îi amendează", spun vecinii.

Aşa că se adună amenzi în contul scandalagiului, se tot adună de-au ajuns la 5.200 de lei. Situaţia nu este singulară, astfel de cazuri fiind prin mai toate cartierele municipiului.

Ce se întâmplă cu cei care nu au bunuri pe numele lor şi nu-şi plătesc amenzile?

"Pentru cei insolvabili se face o analiză mai amplă ca respectivii să nu aibă bani în conturi, bunuri, nicio sursă de venit şi atunci se încheie procese-verbale de insolvabilitate şi pentru cei care s-au încheiat astfel de pv se înaintează la instanţă pentru transformarea proceselor verbale în muncă în folosul comunităţii. Procedura durează destul de mult. Lucrul cel mai greu este că foarte mulţi dintre cei amendaţi nu locuiesc în Botoşani iar asta ne îngreunează foarte mult identificarea, avem de făcut multe investigaţii până reuşim să determinăm unde se află, dar în acelaşi timp şi executarea este mult mai dificilă pentru că amenzile de circulaţie se încasează relativ mai uşor, însă cele pentru tulburarea liniştii publice, cerşetorie sau prostituţie sunt foarte greu de încasat", adaugă Dumitru Neamţu.

Este cazul celor care locuiesc în "ghetourile" din Parcul Tineretului şi care sunt veniţi din tot judeţul. Aşa se face că la un locuitor "legal" se adună încă trei- patru "ilegali" care nu au nicio responsabilitate pentru păstrarea ordinii şi a liniştii în blocuri. Iar ceea ce urmează este cunoscut de toţi botoşănenii- scandaluri, furturi, bătăi. Şi nicio grijă pentru amenzile cu care se aleg din partea autorităţilor.

Singurul avantaj conferit de lege este acela că amenzile au "prioritate" faţă de taxele pe care oamenii trebuie să le plătească, însă se referă strict la cei care deţin pe numele lor apartamente, maşini, terenuri.

"Legea 207 privind Codul de procedură fiscală din 2015 ne ajută în sensul că amenzile se încasează înaintea impozitului pe proprietate. Atât în 2016 cât şi în 2017, orice persoană care are de plătit amenzi mai întâi îşi plăteşte amenzile şi abia apoi impozitele. Dacă iniţiază plata pentru un impozit, dar persoana figurează şi cu amenzi, noi descărcăm pe rol de la amenzi suma încasată şi apoi îi facem comunicare că suma a fost înregistrată la amenzi şi nu la impozit", susţine directorul adjunct al Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale.

Rămâne însă în dezbatere problema "insolvabililor" care ajung să presteze ore de muncă în folosul comunităţii la o lungă perioadă după ce au fost amendaţi. Atât de lungă încât uită şi de ce au fost amendaţi, deoarece instanţele sunt supraaglomerate de astfel de situaţii, iar judecata durează mult.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzație de tentativă de omor: Un bărbat violent din Botoșani va da socoteală în fața legii!

Friday, 20 September 2024

Conform cercetărilor polițiștilor, în ziua anterioară, în timp ce se afla într-un imobil de locuințe din municipiul Botoșani, pe fondul unui conflict, acesta ar fi lovit victim...

Evenimentele culturale și religioase de la Botoșani, desfășurate sub supravegherea jandarmilor!

Friday, 20 September 2024

Vineri, 19 jandarmi botoșăneni vor acorda sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și liniștii publice la meciul de fotbal dintre echipele F.C. B...

S-a urcat băut la volan: Polițiștii l-au oprit pe o stradă din Botoșani!

Friday, 20 September 2024

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a refuzat recolatrea de p...