Botoșănenii care nu plătesc apa consumată din rețeaua publică. „Ar fi o eroare la proiect; nu încasează nimeni”

Botoșănenii care nu plătesc apa consumată din rețeaua publică. „Ar fi o eroare la proiect; nu încasează nimeni”

Localnicii din Buhăceni, un sat din judeţul Botoşani, consumă apă potabilă la discreţie, fără să plătească. Deşi sute de săteni sunt branşaţi de doi ani la sistemul public de alimentare cu apă, nimeni nu a venit să le facă contracte. De vină ar fi o eroare tehnică.

În judeţul Botoşani, apa potabilă în sistem centralizat este un lux pentru mulţi localnici din mediul rural. Fie nu sunt reţele, fie cele realizate de autorităţile locale nu au fost preluate de un operator de apă. La extrema cealaltă sunt însă cei care se bucură de apă, direct la robinet, fără să plătească nicio factură. În satul Buhăceni, o localitate cu aproximativ 500 de oameni, din comuna Truşeşti, nu este o palmă de asfalt, dar în schimb oamenii au apă gratis, cât vor şi când vor.  

În anul 2019, Primăria Truşeşti, o comună mare situată la aproximativ 40 de kilometri de municipiul Botoşani, investea în extinderea reţelelor de apă şi canalizare în cătunele adiacente, inclusiv satul Buhăceni. În anul 2020, reţeaua de apă potabilă din Buhăceni a fost dată în folosinţă şi preluată de Nova Apaserv, operatorul de apă al judeţului Botoşani, o firmă unde acţionari sunt Consiliul Judeţean şi majoritatea primăriilor din judeţ. Deşi, în mod normal, operatorul de apă ar fi trebuit să încheie contracte cu localnicii pentru furnizarea apei şi facturarea serviciilor, acest lucru s-a întâmplat doar parţial, potrivit Adevărul.

„Mi-au spus că ar fi o eroare la proiect” 

Autorităţile locale din Truşeşti spun că doar 30 de localnici din cei aproximativ 300 câţi s-ar fi racordat la reţea au contracte.

„Oamenii consumă apă acolo. Noi avem reţeaua din perioada 2019 - 2020 şi a fost preluată de Nova Apaserv. Abia anul acesta s-au făcut 30 de contracte la Buhăceni. Sunt oameni care întreabă ce să facă, cum să facă cu contractele. Sunt şi apometre montate, apa se consumă, dar nu încasează nimeni, nu face nimeni contracte”, spune Petru Ailenei, primarul din Truşeşti.   

În schimb, localnicii se feresc să discute subiectul, pentru că unii se tem să nu fie obligaţi să plătească din urmă când se vor face contracte. Alţii se bucură însă pur şi simplu de apa primită pe gratis. „Păi ce, să-i rog eu să vină să-mi ia banii? Să fie sănătoşi!”, spune un localnic.

Edilul declară că a vorbit cu reprezentanţii Nova Apaserv şi că problema ar consta într-o eroare tehnică. „Mi-au spus că ar fi o eroare la proiect. Dar ei au avizat acest proiect, au preluat reţeaua”, mai spune primarul. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Comisia pentru legile Justiţiei: Hotărârile judecătoreşti pot fi semnate şi cu semnătură electronică calificată

Miercuri, 28 Septembrie 2022
32

Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a adoptat un amendament la proiectul privind organizarea judiciară care prevede ca hotărârile judecătoreşti să poată fi semnate şi cu semnă...

Deficitul bugetar a ajuns la 2,4% din PIB după primele opt luni ale anului

Miercuri, 28 Septembrie 2022
34

Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 2,4% din Produsul Intern Brut după primele opt luni ale acestui an, de la 1,94% din PIB în primele şapte luni, potrivit datelor publicate lu...

Terenurile de sport din curțile școlilor pot fi folosite de copii, gratuit, după orele de curs – proiect adoptat de Senat, trimis în dezbatere la Camera Deputaților pentru decizie

Miercuri, 28 Septembrie 2022
50

Copiii vor avea acces, gratuit, la terenul de sport din curtea şcolii, în afara orelor de curs, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de parlamentari USR, PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, a...