Verificările făcute de cei de la Curtea de Conturi, ÅŸi care au vizat anii 2015-2016, au stabilit că societatea avea încheiat un contract de servicii juridice, cu o firmă de avocatură, pentru procesele din instanţă, dar în acelaÅŸi timp avea în cadrul societăţii ÅŸi propriii juriÅŸti.
În luna februarie 2016, între SC Nova Apaserv ÅŸi o societate civilă profesională de avocaÅ£i a fost încheiat un contract de prestări servicii de asistenţă juridică, consultare ÅŸi reprezentare juridică cu o valoare de 19.500 lei/lună, fărăTVA, respectiv 234.000 de lei pentru întreaga durată a contractului de 12 luni.
“Din verificarea efectuată am constatat faptul că, potrivit statului de funcÅ£ii aprobat în data de 22.09.2015, entitatea are în structură un număr de patru consilieri juridici. Având în vedere faptul că entitatea are în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, contractarea activităţilor de consultanţă, de asistenţă ÅŸi/sau de reprezentare juridică poate fi realizată numai cu aprobarea ÅŸi mandatarea reprezentanÅ£ilor statului sau unităţilor administrativ-teritoriale în organele de conducere ale acestora, în speţă Consiliul JudeÅ£ean BotoÅŸsani, lucru care în fapt nu s-a realizat. Åži în anul 2015 a fost încheiat un contract cu aceeaÅŸi firmă de avocatură cu o valoare de 234.000 lei pe 12 luni, în condiÅ£iile în care avea în structura organizatorică doi consilieri juridici, dar fără a avea aprobările prevăzute de lege în acest caz”, se arată în raportul CurÅ£ii de Conturi.
Potrivit inspectorilor CurÅ£ii de Conturi, deÅŸi societatea Nova Apaserv a contractat aceste servicii juridice, nu numai că nu a înregistrat o diminuare a valorii soldului clienÅ£ilor neîncasaÅ£i, ce depăşesc 270 de zile de la data scadenÅ£ei ci, din contră, a înregistrat o creÅŸtere a valorii acestui sold de la 4,7 milioane lei la data de 31 decembrie 2014 la 5,9 milioane lei la data de 31 decembrie 2015.
O situaÅ£ie simliară se constată ÅŸi în cazul clienÅ£ilor neîncasaÅ£i.
”Entitatea nu a făcut dovada unor situaÅ£ii temeinic justificate precum ÅŸi faptul că personalul de specialitate juridică din subordine nu poate asigura astfel de servicii, fiind încălcate prevederile legale. Abaterea constatată s-a datorat faptului că persoanele din conducerea entităţii nu ÅŸi-au îndeplinit atribuÅ£iile prevăzute de lege, privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice ÅŸi întărirea disciplinei financiare ÅŸi de modificare ÅŸi completare a unor acte normative”, se mai precizează în raportul CurÅ£ii de Conturi, valoarea sumelor plătite nelegal, potrivit inspectorilor, fiind de 495.309 lei, în anii 2015 ÅŸi 2016.
“Prin neplata cu respectarea prevederilor legale au fost diminuate resursele operatorului, au fost majorate nelegal cheltuielile cu aceste servicii, fapt ce a determinat diminuarea rezultatulului exerciÅ£iului financiar al profitului impozabil ÅŸi implicit a impozitului pe profit în anul 2015 ÅŸi 2016”, este concluzia CurÅ£ii de Conturi.
De partea cealaltă, reprezentanÅ£ii Nova Apaserv au transmis celor de la Curtea de Conturi că serviciile nu s-au suprapus cu activitatea vreunui compartiment din cadrul societăţii. Serviciul juridic de la Nova Apaserv a fost externalizat în anul 2012.
Pentru a nu mai exista probleme, cei de la operatorul de apă au solicitat ca denumirea posturilor de consilier juridic din cadrul unităţii să fie schimbată în experÅ£i juriÅŸti.
Consilierii judeÅ£eni au aprobat de curând încheierea unui nou contract cu o firmă de avocatură, cel vechi expirând pe data de 11 februarie.