Primăria orașului Flămânzi, din județul Botoșani, cumpără materiale și echipamente dezinfectante la trei ani de la declanșarea pandemiei de COVID-19 și la un an de la încheierea oficială a acesteia.
Pandemia de COVID-19 a schimbat total viața multor români. Autoritățile locale din multe orașe și comune au fost total nepregătite din punct de vedere al echipamentelor sanitare pentru a face față răspândirii virusului. După o imunizare în masă, fie prin vaccinare, fie prin îmbolnăvire, în mod oficial, pandemia de COVID-19 s-a încheiat în anul 2022. În mod hilar, autoritățile din mai multe localități din județul Botoșani s-au trezit să se pregătească temeinic de pandemie, la un an după ce aceasta s-a încheiat oficial, scrie Adevărul.ro.
Mai precis, s-au apucat să facă proiecte europene prin care cer dezinfectanți, uși de detectare a temperaturii, echipamente de spălat podelele, mănuși de unică folosință, măști, botoși și zeci de echipamente care acum abia dacă-și mai găsesc rostul. Toată această pregătire întârziată pentru o pandemie deja inexistentă costă 2.7 milioane de lei. Culmea, o parte dintre aceste echipamente vor ajunge la primării abia în toamna acestui an, iar altele poate chiar anul viitor.
Echipamente pentru pandemie, rătăcite prin hățișurile birocrației
Un exemplu de manual este cel al Primăriei Flămânzi, care a cerut zeci de tipuri de echipamente sanitare necesare pandemiei, la începutul anului 2022, când cazurile de COVID-19 începuseră deja să scadă semnificativ, iar gravitatea îmbolnăvirilor era mult diminuată. Este vorba despre proiecte pe 17 loturi prin care cer fonduri de la Uniunea Europeană pentru aproape 13.000 de botoși de unică folosință, 750.000 de măști chirurgicale, peste 2.000 de litri de dezinfectant, 57 de lămpi de sterilizare UV, 85.000 de mănuși de unică folosință,15.000 de litri de dezinfectant pentru mâini, 16 aparate de spălat pe jos, echipamente de termoscanare, dezinfectanți de pardoseală și altele.
Între timp, din cauza birocrației românești, termenele pentru licitații și proceduri au amânat totul încă un an, astfel că abia dacă în vara lui 2023 vor putea fi făcute licitațiile pentru achiziționare de echipamente. Adică dezinfectanții și porțile UV vor ajunge la Flămânzi în cel mai bun caz prin toamna anului 2023, la aproximativ trei ani de la începutul pandemiei.
„Sperăm să nu avem niciodată nevoie de ele”
Culmea, deși au cerut echipamente sanitare de 2.7 milioane de lei, la trei ani de la începerea pandemiei, autoritățile locale speră să nu aibă niciodată nevoie de ele și spun că le vor depozita în caz că mai vine o pandemie.
„Ideea a plecat imediat după pandemie, nu se știe niciodată ce se poate întâmpla până mâine, așa că acest material este binevenit pentru orice comunitate. Sperăm să finalizăm o mare parte din aceste loturi și atunci Primăria să le aibă în dotare. Sperăm să nu avem nevoie niciodată de ele, dar este bine să fie acolo”, spune Dan Oloeru, primarul din Flămânzi.
Echipamente sanitare, cu întârziere, au fost primite și de Primăria George Enescu, dar și de Primăria Botoșani.