Avertismente, sancțiuni și plângeri penale pentru nerespectarea normelor de mediu (foto, video)

Nici primăriile din județul Botoșani nu au scăpat, opt dintre acestea fiind amendate cu 245.000 lei.

Avertismente, sancțiuni și plângeri penale pentru nerespectarea normelor de mediu (foto, video)

În Ședința Colegiului Prefectural al județului Botoșani, care a avut loc în data de 28 noiembrie 2023, Cristina Ionela Kashyap, comisar-șef în cadrul Comisariatului Județean de Mediu a declarat că în perioada 1 ianuarie 2023 – 24 noiembrie 2023, instituția pe care o reprezintă a efectuat un număr total de 258 de inspecții, dintre care 12 au fost planificate, iar 246 au fost inspecții neplanificate.

Majoritatea controalelor au fost realizate pentru abandonuri de deșeuri

Potrivit șefului Comisariatului Județean Botoșani, majoritatea controalelor au fost realizate urmare a sesizărilor privind abandonuri de deșeuri sau gestionarea incorectă a acestora. Zeci de controale au fost dispuse de către Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, iar altele s-au realizat  în baza protocoalelor încheiate cu instituții de la nivel județean.

Au fost aplicate 110 sancțiuni, din care 48 au fost avertismente și 62 amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.720.500 lei

Cele mai mari sancțiuni au fost aplicate de comisarii Gărzii de Mediu, în  perioada menționată, pentru lipsa autorizației de gospodărire a apelor (75.000 lei), nerespectarea condițiilor impuse prin autorizația de mediu (50.000 – 70.000 lei), neîndeplinirea în totalitate și la termen a măsurilor impuse anterior (50.000 lei) ori lipsa actelor de reglementare (30.000 lei), a transmis Cristina Ionela Kashyap.

UAT-uri din județ sancționate pentru încălcarea legislației de mediu

Pentru nerespectarea legislației privind regimul deșeurilor, comisarii Gărzii de Mediu au aplicat 8 sancțiuni UAT-urilor, din care 2 avertismente și 6 amenzi contravenționale în valoare totală de 245.000 lei.

Plângeri penale pentru două situații care constituie infracțiuni privind regimul deșeurilor

Pentru faptele care constituie infracțiuni privind regimul deșeurilor au fost înaintate două plângeri penale organelor de cercetare penală pentru incendierea, respectiv îngroparea deșeurilor, a mai arătat Cristina Ionela Kashyap, comisar șef în cadrul Comisariatului Județean Botoșani.

 




 

 

Spune-ne opinia ta