Urmează ca la nivelul județelor să fie organizate servicii conduse de câte un inspector șef. Aceste servicii ar urma să aibă cel puțin 10 inspectori dedicați, în timp ce la nivelul județelor mari și importante economic se iau în calcul cel puțin 20.
În prezent, la nivelul fiecăreia dintre cele opt regionale, sunt organizate servicii care, în funcție de sarcinile primite, pot merge să controleze pe tot teritoriul regionalei, azi într-un județ, mâine în altul.
Acum este luată în calcul relocarea către aceste noi servicii județene din personalul existent la nivelul regionalei, inclusiv a posturilor de inspector-șef, odată cu diminuarea numărului de servicii.
Ulterior s-ar putea face și angajări, având în vedere că Antifrauda este una dintre instituțiile de control cu cel mai ridicat grad de poturi vacante, potrivit informațiilor Profit.ro.
Într-o intervenție la un post de televiziune, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că demersul de înființare a unor structuri județene presupune și suplimentarea personalului.
"E nevoie de oameni la nivelul județelor și da presupune să avem aceste suplimentări de personal, dar să știți că nu de dragul de a sta la birou noi funcționari. Este o activitate de teren, trebuie să aibă mijloacele de transport specifice. Nu sunt adeptul ca această activitate să o facem din birou și de la nivel regional, ci trebuie să aibă toate mijloacele la îndemână, pentru ca să avem eficiență în combaterea activităților economice ilicite, a evaziunii fiscale și să știe de frică contribuabilii care săvârșesc fapte de evaziune fiscală", a spus Boloș la postul Digi 24.
Antifrauda este organizată doar pe regiuni, fără reprezentare la nivel de județ, încă de la înființare, pe final de 2013.
Anterior, Garda Financiară, instituția pe care a înlocuit-o Antifrauda, a avut și reprezentare la nivel de județ. ANAF, deși are de asemenea, organizare pe regiuni, are și agenții județene.
În structura actuală, județul Botoșani aparține de Direcția Regională Antifraudă Suceava (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui).
Înființarea serviciilor județene ar putea aduce beneficii prin eliminarea orelor pierdute pe drum (de la sediul regionalei către locul controlului) și prin cunoașterea mai bună a situației din teren, în timp ce un argument contra ar putea fi riscul mai ridicat de integritate pentru inspectori.
Numărul de funcții de conducere nu ar trebui să înregistreze o variație semnificativă.
La noua structură se va trece odată ce proiectul de OUG va fi aprobat de către Guvern.