Angajații Nova Apaserv se pregătesc de grevă și amenință cu oprirea apei!

Salariații de la societatea Nova Apaserv se pregătesc de o formă radicală de protest, care va presupune nu doar întreruperea activității de la locul de muncă, ci și sistarea alimentării cu apă pentru o perioadă determinată de timp. 

 

La nivelul operatorului de apă a fost deja declanșat conflictul de muncă, după ce solicitările angajaților, formulate prin reprezentanții sindicali, nu au primit un răspuns favorabil din partea conducerii unității.

Potrivit lui Cristian Sadovei, lider de sindicat în cadrul Nova Apaserv, s-au solicitata tichete de masă în valoare de 10 lei, și o majorare salarială de maxim 10% pentru acei angajați care lucrează efectiv în stradă, pe partea de intervenții. 

"S-au parcurs primii doi pași, s-a înștiințat partea de conducere și Consiliul Județean că va urma un demers vizavi de conflictul care s-a creat. Va urma concilierea care va fi înregistrată vineri la ITM, după ITM va fi partea de mediere între conducerea Nova Apaserv și conducerea sindicatului. Sunt niște pași obligatorii pentru a se putea ajunge la grevă. Va fi o grevă de două ore și va consta în oprirea apei și în oprirea intervențiilor, dacă onor conducerea, cu susținerea Consiliului Județean, nu va da curs solicitărilor care sunt de bun gust, 10 lei tichete de masă și o creștere de maximum 10% numai la acele persoane care stau în frig. Dacă nu se rezolvă se va produce acea grevă generală", a declarat Cristian Sadovei.

Dacă angajații vor declanșa greva, va trebui asigurată frunizarea cu apă într-un procent de 30%, dar chiar și o repunere în funcțiune a sistemului se va putea face în două-trei zile.  

"Legislația spune că societățile care prestează activitate în folosul comunității trebuie să asigure 30%, dar ca să se echilibreze sistemul după două ore de întrerupere durează câteva zile să se aerisească, o grevă de jumătate de zi duce la inactivitate de 2-3 zile", a mai spus Sadovei.

La nivelul societății Nova Apaserv la ora actuală nu există contract colectiv de muncă. 

"De la data de 1 noiembrie la nivelul societății nu mai există contract colectiv de muncă care duce la pierderea anumitor drepturi ale salariaților, era vorba de acea prima de vacanță de 500 de lei și 10 metri cubi de apă care sunt 50 de lei pe lună, cu care erau păcăliți membrii de sindicat ca an de an să semneze același contract fără creșteri salariale iar conducătorii aveau măriri de salarii în fiecare an", a mai specificat liderul de sindicat de la Nova Apaserv.

Până acum s-au strâns semnături de la aproximativ 300 de salariați pentru declanșarea grevei.

Reprezentanții Consiliului Județean speră că nu se va ajunge la această formă extremă de protest. Vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, susține că rezolvarea solicitărilor angajaților de la operatorul de apă ce țin de creșterile salariale depinde de legislația la nivel național. 

"Nu au fost epuizate toate etapele dialogului social și nu cred că se va ajunge în situația să oprească fie și pentru un timp limitat furnizarea apei, având în vedere și incidentele din ultima periadă, pentru că nu trebuie să suporte cetățenii anumite lucruri legislative care deocamdată nu permit angajatorului să fie de acord cu solicitările sindicale. Domnul director de la Nova Apaserv va solicita și sprijinul cabinetelor parlamentare, Instituției Prefectului, pentru a interveni în decembrie sau ianuarie când se va aproba Legea bugetului de stat. Pentru acordarea unor bonusuri, fie și tichete de masă, este nevoie de un articol de lege care să dea posibilitatea ca din profit, din economie, să se dea aceste bonusuri. Operatorul nu înregistrează deocamdată o creștere a productivității muncii. Sper ca salariații să înțeleagă că este nevoie de timp să vedem cum putem rezolva situația", a declarat Liviu Toma. 

 

 

Spune-ne opinia ta