Zeci de profesori, afectaţi de restrângeri de activitate!

Zeci de cadre didactice din judeţul Botoşani vor fi afectate de restrângeri de activitate în anul şcolar viitor, situaţia fiind delicată în condiţiile în care vor apărea restrângeri la materii noi, la care până acum nu au prea fost probleme, precum limba română, matematică, engleză, franceză sau chiar religie.

Cele mai multe restrângeri de activitate vor fi la Liceul “Alexandru cel Bun" şi la Liceul Elie Radu, dar şi în grădiniţe, ca urmare a comasărilor.

Liviu Axinte, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ, susţine că zeci de cadre didactice vor fi afectate de restrângeri, iar acest lucru de datorează nerealizării planului de şcolarizare, ca urmare a scăderii numărului de elevi.

“Am avut o discuţie în cadrul comisiei de mobilitate în care s-a prezentat o variantă de validare a posturilor şi câte persoane sunt în restrângere. O parte din discipline vor fi rezolvate, chiar în oraş pentru grădiniţe sau învăţători unde s-au comasat  grupe, s-au desfiinţat, sunt soluţii pentru că în grădiniţe era angajat personal didactic pensionar, la plata cu ora. O să fie şi cazuri în care nu vor fi soluţii, cum ar fi limba română. Sunt restrângeri şi la matematică, dar aici sunt soluţii, sunt două restrângeri cu două posturi disponibile", a pecizat Liviu Axinte.

Acesta a mai spus că în anul şcolar următor vor fi restrângeri de activitate şi la nivelul unităţilor de învăţământ din municipiul Dorohoi. Potrivit liderului LSI, legislaţia este de aşa natură încât vor fi situaţii în care vor fi posturi care nu vor putea fi ocupate de cei aflaţi în restrângere, din cauza pensionarilor menţinuţi în activitate.

“Sunt restrângeri la educatoare şi nu sunt soluţii în oraş. O să fie prin preajma Dorohoiului şi, mai mult, metodologia este făcută anul acesta de către minister astfel încât Inspectoratul nu poate interveni, că e o problemă în metodolgoie, nu poate interveni asupra deciziilor date de şcoală de prelungire a activităţii pensionabililor şi o să avem situaţii în care o să avem restrângere şi în altă parte o să am un profesor pensionabil menţinut pe post", a mai specificat Liviu Axinte.

 

Spune-ne opinia ta