SANATATE: Tratamente cu urzici!

Urzicile au numeroase beneficii pentru sanatate. Ele trateaza durerile articulare, caderea parului, infectiile urinare, oboseala, tulburarile de prostata, etc. Iata 10 afectiuni tratate cu urzici.

Urzicile sunt un comoara pentru sanatatea ta, chiar daca ti-e greu sa le cureti si sa le gatesti, pentru ca inteapa. Trebuie sa stii ca substanta care inteapa din planta este plina de acizi benefici sanatatii: acid formic, acid acetic, acid galic, falavonoide, histamine, serotonina, etc. Virtutile urzicii nu se opresc la asta. Urzicile contin minerale (calciul, clor, magneziu, potasiu, sulf, zinc, siliciu si o importanta cantitate de fier), vitamine (mai ales B2, B5, B9, K, C si provitamina A) , oligo-elemente si o importanta cantitate de clorofila, conform ampress.ro.

1. Urzici pentru par

Urzicile iti sar in ajutor atunci cand ai parul uscat, tern sau afectat de vopsea. Infuzeaza timp de 10 minute 2 maini de urzici uscate intr-o cana cu apa fierbinte. Strecoara si clateste-ti parul dupa ce ai clatit samponul. Infuzia poate fi folosita pentru a masa pielea capului in scopul accelerarii cresterii parului sau al limitari caderii.

2. Urzici pentru osteoporoza

Urzica este o planta puternic remineralizanta, deoarece contine siliciu si bor. Ea este recomandata pentru a preveni osteoporoza, o demineralizare osoasa frecventa dupa 50 de ani. Infuzeaza 3 linguri de frunze uscate de urzica in 500 ml de apa fierbinte in jur de 10 minute. Bea in jur de un litru de infuzie de urzici zilnic.

3. Cataplasme cu urzici pentru reumatism

Una dintre cele mai importante calitati ale urzicii este calmarea durerilor reumatice. Aplica frunze proapspete de urzica pe locurile dureroase timp de 30 de secunde, in fiecare zi. Senzatia nu este placuta, dar ajuta la calmarea durerilor. Daca vrei sa nu ti se irite mainile, poarta manusi. Daca te-ai urzicat si senzatia este insuportabila, poti calma mancarimile cu suc de papadie, frunze de patlagina sau otet alb.

4. Urzici pentru oboseala

Daca ai o stare de oboseala generalizata, consuma urzici. Bogate in vitamina C si in fier, urzicile sunt recomndate in caz de oboseala fizica sau intelectuala. Infuzeaza 3 linguri de urzici uscate in 500 ml de apa si bea 4-6 cani pe zi. Poti lua si comprimate cu pudra de urzici de 500 mg, de 3-6 ori pe zi. Extractul uscat de urzici se foloseste in cazul oboselii de 2-3 ori pe zi, cate 250 mg.

Tinctura de urzici: 30-50 de picaturi intr-un pahar cu apa, de 3-6 ori pe zi.

Sucul de urzici, comparat adesea cu cel de spanac datorita continutului ridicat de fier este recomandat mai ales in caz de anemie si oboseala. Este suficient sa mixezi frunzele proaspete, sa strecori si sa bei 150 ml, de trei ori pe saptamana. Pentru ca fierul sa se asimileze mai bine, iar sucul de urzici sa aiba un gust mai bun, poti pune si cateva picaturi de zeama de lamaie.

5. Urzica pentru ten gras

Urzica este benefica pentru tenul gras, cu imeprfectiuni si acneee. Fierbe frunze prospete de urzica. Stoarce-le si lasa-le sa se raceasca. Toaca-le si aplica cataplasme pe fata de doua ori pe saptamana. Bea o ceasca de infuzie de urzica de trei ori pe zi (infuzeaza o lingura de frunze de urzuca intr-un litru de apa fierbinte).

Contraindicatiile urzicii

Este important sa stii ca urzicile nu pot fi folosite de catre toata lumea. Ele sunt contraindicate persoanelor care sufera de probleme cardiace sau renale, care sau nu nu edeme (umflaturi), femeilor insarcinate sau care alaptaeaza si copiilor mai mici de 12 ani. Persoanele care iau suplimente de fier ar trebui sa micsore doreze sau sa rareasca administrarea, daca consuma si urzici. Urzica are arareori efecte nedorite. Printre acestea se numara greata, diaree, balonari si alergii ale pielii. Radacina de urzica poate provoca tulburari de erectie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu Botoșani: Amenzi usturătoare în cursul anului trecut pentru operatorii economici care poluează aerul!

Wednesday, 5 February 2025

Garda de Mediu Botoșani vine cu câteva precizări în întâmpinarea celor care doresc să fie informați. Poluarea și mirosurile pestilențiale reprezintă două probleme di...

„DemocraZICI 2025”: Ziua Internațională a Cititului Împreună, sărbătorită de micii cititori ai unei școli din Botoșani! (foto)

Wednesday, 5 February 2025

Sărbătorită la nivel mondial din 2010, această zi are ca scop evidențierea rolului lecturii cu voce tare de a crea comunități și a împărtăși povești. În țara noastră, even...

Locuință în pericol din cauza unui coș de fum necurățat: Recomandările ISU!

Wednesday, 5 February 2025

Funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins și exista pericolul de propagare a flăcărilor la acoperiș. La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detașamen...