Zece ani de NATO, marcaţi la Botoşani cu alocuţiuni şi paradă militară - FOTO, VIDEO

Zece ani de la aderarea României la NATO au fost marcaţi, duminică, şi la Botoşani, în cadrul unui ceremonial ce a avut loc în faţa Cercului Militar.

  Festivităţile au debutat cu intonarea imnului de stat al României şi cu imnul NATO, după care a fost citită lista cu cei 26 de eroi români care au căzut la datorie în misiuni în teatrele de operaţiuni, ţinându-se şi un moment de reculegere în memoria acestora.



Prezenţi la fetivităţile prilejuite de împlinirea a zece ani de când România este membră a NATO au fost oficialităţile judeţului, în frunte cu prefectul Costică Macaleţi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Achiţei, viceprimarul Cosmin Andrei, şefi ai instituţiilor deconcentrate, dar şi simpli botoşăneni.

Reprezentanţii administraţiei judeţene şi locale au amintit în discursurile lor despre ceea ce au însemnat cei zece ai de când ţara noastră se află în această Alianţă Nord-Atlantică, felicitându-i pe cei care au ales cariera militară şi care sunt oricând gata de sacrificiul suprem, nefiind uitaţi ostaşii care au pierit în misiuni sub sigla NATO.



“Este un an în plus de siguranţă şi securitate, garantate prin tratatul ratificat în 2004. Am intrat într-un parteneriat care dacă ar fi existat cu un secol în urmă România arăta altfel astăzi pentru că NATO înseamnă libertate, independenţă statală, şi ideologică, economie de piaţă, o cultură fără cenzură, respectarea drepturilor fundamentale ale românilor. Scutul oferit de parteneriatul nostru este o garantare a tuturor acestor condiţii strict necesare pentru dezvoltarea noastră ca ţară modernă şi prosperă. Este un parteneriat care ne aşează la aceeaşi masă cu marile puteri ale lumii care ne permite să ne dmeonstrăm capacitatea militară de intervenţie, pentru apărarea şi menţinerea păcii. În teatele de operaţiuni ale NATO soldaţii români, inclusiv cei din Botoşani, au demonstrat că sunt capabili de înalte performanţe profesionale", a spus în discursul său prefectul Costică Macaleţi.



“Este o zi importantă pentru toţi românii, se împlinesc zece ani de când suntem un stat membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice. Marcăm această zi pentru a arăta că România îşi menţine angajamentul pentru misiunea fundamentală a NATO şi obiectivele sale. După zece ani, România este considerată una dintre ţările membre strategice, mai ales din punct de vedere geografic, pentru Alianţa Nord-Atlantică, cât şi pentru UE. Datoria ţării noastre este aceea de a fi în continuare un garant al securităţii la graniţa de est a UE. Aderarea la NATO ne-a oferit şansa de a fi parte din cea mai importantă forţă din lume, însă în acelaşi timp ne-a dat obligaţia de a menţine şi construi o armată puternică, capabilă să îi îndeplinească misiunile cu succes. Nu putem să nu ne înclinăm în faţa celor care cu profesionalism şi-au dedicat şi îşi dedică viaţa unei cariere dure, aceea de a fi soldaţi la datorie, pregătiţi oricând pentru sacrificul suprem. Transmitem felicitări celor care cu dăruire îşi servesc patria dar totodată nu putem să nu amintim faptului că avem datoria de a cinstit memoria eroilor neamului care au plătit cu viaa pentru independeţna, liberatatea şi suveranitatea ţării", a spus şi Cristian Achiţei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.    



“Ţara noastră a răspuns într-o manieră promptă şi profesionistă tuturor provocărilor şi angajamentelor reprezentate de calitatea de membru NATO. Obligaţiile de natură politico-militară au impus o intensă pregătire a infrastructurii umane, materiale şi decizionale. Prezenţa militarilor români în misiuni actuale desfăşurate în diferite părţi ale Globului subliniază corelaţia care există înte componentele de securitate şi respectarea principiilor fundamentale ale ţărilor în cauză. Vreau să subliniez rolul contingentelor de militari români care activează în prezent sub sigla NATO, sfidând riscurile şi primejdiile care îi ameninţă permanent. Câţiva dintre ei sunt din Botoşani şi acest lucru trebuie cu siguranţă menţionat", a fost mesajul viceprimarului Cosmin Andrei.

Festivităţile s-au încheiat cu o paradă militară a militarilor de la Unitatea 01251, ai angajaţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

GALERIE FOTO:





































 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de persoane din Botoșani au raportat la ANAF venituri din meditații!

Tuesday, 1 October 2024

Valoarea netă cumulatăa acestora se ridică la peste 169 de milioane de lei, potrivit edupedu.ro. Conform datelor transmise de ANAF, cele mari venituri nete din meditații, declarate de profesori, a...

Botoșăneni pasionați de șah, câștigători în competiția „Cupa Botoșani” la șah rapid!

Tuesday, 1 October 2024

În cadrul Open A, turneu omologat de Federația Română de Șah și FIDE (Federația Internațională de Șah), au concurat 71 de jucători, legitimați la 23 de cluburi din 9 județe. Com...

Miniconcert de muzică tradițională rromă, susținut de deținuți ai Penitenciarului Botoșani!

Tuesday, 1 October 2024

Acest proiect îndrăzneț a urmărit facilitarea procesului la reintegrare și la valorizare a talentelor celor care, cu dedicare față de tradiții și muzică specifică etniei lor, au c&acir...