Vreme de vară la mijlocul lunii septembrie! Estimări meteorologice pentru următoarele zile

Mare parte din Europa este afectată în ultimele zile de fenomene meteorologice severe, însă, judeţul Botoşani va fi alintat de soare în cele mai multe zile ale săptămânii. Chiar dacă vom avea parte şi de răcoare, în ansamblu săptămâna va fi frumoasă din punct de vedere meteorologic.

În zimp ce zona Italiei a fost măturată de furtuni violente, regiunile României au avut parte de o vreme demnă de vară. Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat, printr-o informare meteo, că se vor semnala intensificări ale vântului şi averse, dar acestea par inofensive.

Cât despre judeţul Botoşani, acesta pare ferit de manifestări violente ale vremii, ba chiar ne vom bucura de soare şi de temperaturi ridicate în următoarele zile. Marţi, de exemplu, maxima va urca la 28ºC iar minima va fi de 13ºC. Cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla m,oderat, cu unele intensificări, predominant din sector sud- estic. Miercuri, maxima va scădea până la 22ºC în timp ce minima va fi de 11ºC. Cerul va fi parţial noros, iar vântul se va roti dinspre nord- vest, suflând mai mult slab.

De joi, însă, avem parte din nou de soare şi de temperaturi destul de ridicate. Acestea vor oscila între 28ºC şi 13ºC, pe fondul unui cer mai mult senin şi a unui vânt moderat ce va sufla dinspre sud. Vineri, temperaturile vor avea valori cuprinse între 26ºC şi 12ºC. Cerul va fi mai mult senin iar vântul se va roti dinspre nord- vest şi va sufla slab, cu unele intensificări.

Weekend-ul va fi plăcut sub aspect meteorologic, în condiţiile în care nu sunt anunţate precipitaţii iar temperaturile vor fi destul de ridicate. Sâmbătă, maxima va fi de 29ºC în timp ce minima va coborî la 14ºC. Cerul va fi senin în cea mai mare parte, iar vântul va sufla moderat dinspre sud-est. Duminică, însă, vântul se va calma şi va sufla slab. Cerul va fi parţial noros, iar temperaturile vor avea valori cuprinse între 31ºC şi 13ºC.

În context agrometeorologic, însă, seceta continuă să facă mari probleme în agricultura din judeţ. Potrivit ANM, rezerva de apă din sol indică faptul că ne aflăm la nivelul de secetă pedologică extremă în mare parte din judeţ.

În aceste condiţii, atât procesele vegetative ale plantelor, cât şi lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura cu dificultate, în special pe arealele agricole unde se menţin deficite de umiditate în sol.

Cultura de floarea-soarelui aflată la maturitatea deplină (70-100%) se va recolta pe suprafeţe agricole extinse, la nivelul întregii ţări. Porumbul va parcurge predominant maturitatea în ceară (50-100%) şi deplină (30-100%), precum şi recoltarea, îndeosebi la hibrizii timpurii. Sfecla de zahăr îşi va continua îngroşarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, în toate bazinele de cultură. La cartof se vor înregistra fazele de creştere a tuberculilor, veştejirea vrejilor și recoltarea, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Speciile pomicole şi viticole se vor afla la creşterea şi coacerea fructelor/boabelor, acumularea zahărului, precum şi recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea de consum. În culturile înființate în epoca optimă, rapița va parcurge fazele incipiente de vegetație (germinare-răsărire), continuându-se lucrările de semănat.

 

Spune-ne opinia ta