21 de sedii ale Poliției Române din județul Botoșani vor fi reabilitate și modernizate cu fonduri europene, acordate prin intermediul programelor de finanțare comune dintre România, Ucraina și Republica Moldova, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, în timpul unei conferințe de presă susținută vineri în Instituția Prefectului.
Potrivit acestuia, investițiile sunt posibile prin prisma situării județului Botoșani la granița cu cele două state partenere și a necesității de combatere a contrabandei.
„Avem în pregătire proiecte de investiții în sedii de poliție finanțate atât prin Programul Operațional Comun România-Ucraina, și aici vom reabilita 15 posturi de poliție din cadrul IPJ Botoșani, și alte șase posturi de poliție vor fi reabilitate cu finanțare din Programul Operațional Comun România-Republica Moldova. Este foarte important că, iată, avem 21 de secții de poliție care accesează aceste fonduri de investiții, de modernizare. Nu se poate întâmpla acest lucru la Prahova, Brașov sau Alba Iulia, beneficiați de aceste programe operaționale fiind județ de graniță și, în același timp, solicitările de combatere a contrabandei trebuie să fie pe măsură adresate șefilor de structură prezenți astăzi, aici. Pentru noi, pentru conducerea Ministerului Afacerilor Interne, problematica investițiilor în sedii și în echipamente este o prioritate, o cerință, și am explicat că bugetul pe acest an alocat MAI este cu 5,5% mai mare decât cel alocat anul trecut”, a declarat Bode.
Ministrul a inaugurat, vineri, sediile Poliţiei din municipiul Dorohoi şi din oraşul Săveni, reabilitate în baza unor proiecte cu finanţare guvernamentală. Investiţiile de la Poliţia municipiului Dorohoi şi de la Poliţia oraşului Săveni au început în 2017 şi au avut un buget de aproximativ patru milioane de lei fiecare.
„Începând de astăzi, două comunități importante din Botoșani, Dorohoi și Săveni, precum și proximitatea celor două, peste 100.000 de cetățeni, din analizele noastre, vor beneficia de două sedii de poliție reabilitate și modernizate, finalizându-se astfel investițiile demarate în 2017, valoarea lor depășind 1,8 milioane de euro. (...) Investițiile din cele două sedii sunt parte a unui efort instituțional amplu, care s-a derulat la nivel județean și pe care îl derulăm la nivel național”, a adăugat coordonatorul MAI.
Programul România-Ucraina are o arie de acoperire formată din judeţele Botoşani, Suceava, Tulcea, Maramureş și Satu-Mare, respectiv regiunile Odesa, Ivano-Frankivsk, Transcarpatia și Cernăuţi din Ucraina. De cealaltă parte, Programul România-Republica Moldova are o arie de cooperare formată din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și întreg teritoriul statului învecinat. Uniunea Europeană finanţează proiectele prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).