UTIL: Cum pastrezi corect medicamentele

Medicamentele se pastreaza in locuri ferite de umiditate, la intuneric, de preferat intr-un sertar sau dulap special, la care copiii mici sa nu aiba acces. Persoanele care isi fac provizii de pastile sau care pastreaza un unguent timp indelungat pentru a-l folosi la nevoie risca sa se aleaga cu alergii, pentru ca produsele expirate sunt toxice. 
 
Pastreaza-le in ambalajul original

 
Pentru a te asigura ca nu incurci medicamentele, pastreaza-le in ambalajul original. In acest mod, nu vei confunda pastilele pentru adulti cu pastile pentru copii. In plus, acest ambalaj este confectionat dintr-un material care asigura conditii optime de conservare pentru medicament. De exemplu, lotiunile care trebuie ferite de lumina vin in sticlute inchise la culoare. Iar comprimatele efervescente sunt ambalate in tuburi prevazute cu un dop special, care absoarbe umiditatea.
 
La temperatura camerei sau in frigider?

 
Pentru a vedea la ce temperatura trebuie pastrat medicamentul, citeste prospectul. Unele medicamente se pot pastra la temperatura camerei. Atentie insa! Sfatul nu se refera la camera de baie, unde aerul este mai cald si mai umed decat in restul casei. De asemenea, ai grija sa nu fie asezate in bataia soarelui.
 
In ce priveste insulina, serurile si antibioticele injectabile, acestea se pastreaza la frigider (dar nu in congelator!). Se recomanda ca si siropurile de tuse sa fie pastrate la frigider dupa deschidere. Oricum, medicamentele pastrate "la rece" nu vor avea o perioada de valabilitate mai lunga din acest motiv.
 
Perioada de valabilitate scade dupa prima folosire
 
Verifica intotdeauna termenul de valabilitate trecut pe ambalaj. Nu folosi medicamentele dupa perioada de expirare a valabilitatii, pentru ca pot produce reactii toxice. Nu lasa fara capac unguentele si cremele, pentru ca in contact cu aerul se deterioreaza. Astfel, este posibil sa simti un miros ciudat, de ranced, chiar si inainte de incheierea perioadei de valabilitate. In acest caz, mai bine le arunci.
 
Unele produse au mentionate pe ambalaj doua termene de valabilitate: unul pentru situatiile in care nu desigilezi produsul, iar altul care incepe din momentul in care medicamentul ia contact cu aerul. Este valabil indiferent de forma de administrare a medicamentului: unguente, creme, lotiuni sau picaturi. De exemplu, vei observa pe ambalajul unor picaturi de ochi ca se pot utiliza cel mult 15 zile dupa prima aplicare, dupa care flaconul se arunca. Tine cont de aceste informatii, daca nu vrei sa risti o inflamatie. (sursa: clicksanatate.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reguli noi pentru posesorii de câini, care locuiesc la casă: Ce prevede legea!

astăzi, 19:30

De exemplu, de la distanța dintre cușca câinelui și gardul vecinului până la înălțimea permită pentru cușcă, legislația impune norme stricte pentru a preveni potențialele ...

Recomandarea săptămânii la Cinema „Unirea”: Un film cu două nominalizări la Oscar!

astăzi, 18:45

Rio de Janeiro, începutul anilor 1970. Brazilia se confruntă cu apropierea unei dictaturi militare. Suntem introduși direct în familia Paivas: un tată, Rubens, o mamă, Eunice și cei c...

APIA dă startul Campaniei de informare pentru primirea Cererilor de Plată în anul 2025!

astăzi, 18:15

Astfel, zilnic în perioada 21 februarie - 16 martie 2025, Centrele județene și locale APIA vor organiza sesiuni de informare invitând fermierii să participe în număr cât ma...