DOSAR DE POLITICIAN: Constantin Conţac, baron local de Botoşani

Conţac a fost preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Timp de opt ani, între 2000 şi 2008, cât timp a condus judeţul, Conţac şi-a creat o infrastructură de putere şi influenţă. Şeful drumurilor judeţene era chiar fiul său, Liviu Conţac, ajuns acum cel mai important om de afaceri în construcţia de drumuri din judeţ. După opt ani în care a fost anchetat de DNA pentru afacerile făcute pe seama CJ Botoşani împreună cu fiul său, baronul a fost condamnat la trei ani de închisoare. La fel şi fiul său, Liviu. Acum afacerile familiei sunt conduse de un nepot, Iulian Conţac.
 
Botoşăneanul este primul mare baron local, alături de Nicolae Mischie de la Gorj, care a suferit o condamnare cu executare. Afacerile sale însă au a rămas în picioare chiar dacă acesta este acum în puşcărie. Compania deţinută de Conţac şi fiul său a câştigat acum câteva săptămâni un contract de circa 6 milioane de euro pentru modernizarea unor drumuri în Botoşani. Situaţia este tragi-comică. Sumele încasate însă de-a lungul ultimilor ani de familia Conţac sunt însă impresionate. Mulţi dintre bani au venit de la PDL, direct din pixul verişorului lui, Gheorghe Flutur. Motivul, în 2008 PSD-istul Conţac a trecut de partea portocaliilor, iar în 2009 a făcut campanie pentru Traian Băsescu. Contractele din bani publici au curs neîntrerupt către familia sa, din 2000 până în 2012. 12 ani de abundenţă!
 
Aşadar, până să ajungă la închisoare Conţac a făcut bani serioşi. Prima dată ca baron al judeţului, apoi ca trădător politic. Din informaţiile publice existente rezultă că firma familiei sale a realizat din bani europeni drumurile judeţene dintre Salcea şi Roşcani dar şi la Izvoarele Sucevei. În 2010, în timpul guvernării portocalii compania baronului a câştigat execuţia de lucrări de întreţinere şi reparaţii pe drumurile judeţene, precum şi servicii de deszăpezire, pentru o perioadă de trei ani, cu o valoare de 100 de milioane de lei. Între anii 2012 şi 2013, aceeaşi firmă a efectuat deszăpezirea drumurilor din judeţ. De la Primăria Botoşani, Conţac a primit un contract de 3 milioane de euro pentru modernizarea centurii în ajunul alegerilor prezidenţiale din 2009. Şi, apoi, două contracte de la Consiliul Judeţean condus de portocaliul Tabuleac, în valoare totală de 5 milioane de euro.
 
Multe alte contracte au fost sifonate între anii 2000 şi 2004, când nu existau legile anticorupţie şi nici transparenţa informaţiilor.

Acum însă şi cei de la USL îl finanţează în continuare pe baronul aflat în puşcărie chiar dacă noul preşedinte al judeţului, Cătălin Nechifor de la PSD este unul dintre foştii duşmani ai acestuia. Când Nechifor a câştigat în 2012 şefia CJ Botosani a denunţat contractele dubioase între firmele familiei Conţac şi Consiliul Judeţean. Apoi, contractele au continuat nestingherite. Explicaţia este oarecum simplă dacă scoatem din ecuaţie şpaga mioritică. Astfel, la o simplă analiză se observă că societatea deţinută de familia Conţac numită Transporturi Auto SA a câştigat direct sau prin interpuşi, timp de 10 ani, aproape toate lucrările importante de drumuri din judeţ. În mod logic, în aceşti ani, compania a câstigat bani şi experienţă în domeniu, cerinţe absolut necesare în câştigarea licitaţiilor. Acum, având portofoliu, afacerea lui Conţac poate funcţiona de la sine fără intervenţiile sale. Creşterea acestei firme a fost făcută însă din banii publici ai judeţului. Motivul pentru care Conţac şi fiul său sunt în puşcărie este exact acesta: că el şi fiul său au sifonat bani publici în propriile buzunare.
 
Iar acum pentru că au sifonat acei bani au dreptul să câştige în continuare la fel de mulţi bani! Nu-i aşa că este frumoasă şi fascinantă România?!


Citeste textul integral pe Realitatea.net

Nota red.: Textul prezentat de Realitatea.net cuprinde o serie de inexactitati, care apartin sursei citate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reguli noi pentru posesorii de câini, care locuiesc la casă: Ce prevede legea!

astăzi, 19:30

De exemplu, de la distanța dintre cușca câinelui și gardul vecinului până la înălțimea permită pentru cușcă, legislația impune norme stricte pentru a preveni potențialele ...

Recomandarea săptămânii la Cinema „Unirea”: Un film cu două nominalizări la Oscar!

astăzi, 18:45

Rio de Janeiro, începutul anilor 1970. Brazilia se confruntă cu apropierea unei dictaturi militare. Suntem introduși direct în familia Paivas: un tată, Rubens, o mamă, Eunice și cei c...

APIA dă startul Campaniei de informare pentru primirea Cererilor de Plată în anul 2025!

astăzi, 18:15

Astfel, zilnic în perioada 21 februarie - 16 martie 2025, Centrele județene și locale APIA vor organiza sesiuni de informare invitând fermierii să participe în număr cât ma...