UTIL - Ce trebuie sa stii cand achizitionezi o locuinta veche

UTIL - Ce trebuie sa stii cand achizitionezi o locuinta veche

   imopedia.ro

Inainte de a cumpara o locuinta, orice cumparator trebuie sa verifice cateva as­­pecte, pentru a se asigura ca nu va scoa­te mai multi bani din bu­zunar in viitor. Asociatia pentru Protectia Consumato­rilor din Romania ofera o serie de sfaturi referitoare la ce ar trebui sa fie atent consumatorul in momentul in care achizitioneaza un imobil vechi.

Pretul este unul dintre principalele criterii pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand cauti o locuinta, urmat de zona in care se afla imobilul. Valabilitatea si corectitudinea actelor originale ale imobilului - care pot fi verificate apeland la serviciile unui avocat sau ale unui notar public.

Istoricul proprietatii - este obligatoriu in cazul imobilelor cumparate prin credit imobiliar, intrucat este solicitat de banca. Cei care cumpara proprietati retrocedate nu au de ce sa-si faca griji. Este o vanzare simpla. Imobilul a fost retrocedat proprietarului de drept si acesta il vinde.
Dosarul cadastral al terenului sau a casei si extrasul de carte funciara (eliberare a acestuia revenind tot vanzatorului) - acest act arata ca imobilul nu are probleme juridice (litigii, partaje). De asemenea, extrasul de carte funciara va contine si masuratorile imobilului, informeaza csid.ro.


Conform imopedia.ro, aspectul exterior al blocului spune multe, de la cât de bine este realizată izolaţia exterioară până la ce fel de oameni locuiesc acolo. Ciclul de viaţă al unei clădiri este de 30-40 de ani, susţin experţii în domeniu.

Dacă exteriorul imobilului a trecut testul, urmează să fiţi atenţi la scara blocului.

"Dacă intraţi în bloc şi miroase urât clar subsolul este inundat, iar ţevile de scurgere sunt vechi. Interiorul liftului spune foarte multe despre locatarii din bloc. Dacă liftul este scris, murdar, cu oglinda spartă, clar în bloc sunt oamenii cu care nu vrei să locuieşti în acelaşi loc", spune Nicu Robitu, director Prezident Imobiliar, citat de imopedia.ro.

Verificaţi starea instalaţiilor!

Cu mare atenţie trebuie verificate şi instalaţiile sanitare şi cele electrice, centralele termice, staţiile de hidrofoare sau boilerele. Dacă au o vechime mai mare de 10-15 ani, acestea vor trebui schimbate, iar costurile nu sunt deloc mici.

Atenţie la structura de rezistenţă!

"Niciodată, dar niciodată nu trebuie să cumpărăm un apartament într-un imobil cu probleme la structura de rezistenţă! Astfel, viata ne poate fi pus în pericol! Din punct de vedere tehnic cel mai important lucru este structura de rezistenţă a imobilului care trebuie să fie în perfectă stare. Acest lucru îl putem afla de la primărie sau de pe internet (imobile cu bulină rosie", grad seismic ridicat), apoi trebuie văzut dacă imobilul este pe lista de reabilitare termică. De o importanţă majoră este anul construcţiei, structura imobilului. Trebuie să studiem cu atenţie cadastrul locuinţei pentru a ne asigura că proprietarul nu a adus modificări proiectului iniţial fără aprobările necesare, astfel putând fi afectată strutura de rezistenţă a locuinţei", afirmă Bogdan Dobriţoiu, director genral General Service 2000.

Restanţe la întreţinere

Nimeni nu vrea să se mute într-un bloc unde locatarii nu îşi achită la timp facturile la întreţinere. Riscurile de a rămâne fără apă sau căldură pe timp de iarnă sunt mari.

Vezi si Ce trebuie sa stii cand te muti intr-un bloc nou


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani – FC Voluntari, astăzi de la ora 14:30

astăzi, 10:40
44

FC Botoșani și FC Voluntari se întâlnesc astăzi în etapa a opta a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Voluntari!FC Botoșani are un total de 2...

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și F.C. Voluntari!

astăzi, 10:24
106

Meciul, contând pentru runda a VIII-a din această ediție a play-out-ului SuperLigii României, se va desfășura pe stadionul "Municipal" din Botoșani și va începe la or...

Lumânările lăsate nesupravegheate, pericol de incendiu. Pompierii vor fi la datorie în Noaptea de Înviere!

astăzi, 09:43
21

În Noaptea de Înviere şi de Paşte credincioșii vor aprinde lumânări sau candele în locuinţe. Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute fără incidente, Inspectoratul...