Facultăţile de administraţie publică şi ştiinţe nu mai au cautare!

Facultăţile de administraţie publică şi ştiinţe nu mai au cautare!
O privire asupra rezultatelor la admiterea în facultăţi din această vară arată că, în al doilea an de criză, preferinţele candidaţilor s-au schimbat. Pe alocuri radical şi, de cele mai multe ori, împotriva mersului economiei şi al pieţei muncii, scrie Capital.ro.

Scăderea substanţială a numărului tinerilor cu vârste între 18 şi 20 de ani, de la 680.000 în 2008 la 510.000 în 2010, dar şi rata mică de promovabilitate a examenului de bacalaureat (sub 70%), cea mai redusă din ultimii zece ani, sunt principalele motive pentru care cei mai mulţi rectori se aşteptau la un număr de candidaţi mult mai mic decât în anii precedenţi.

Cu toate acestea, cele mai mari universităţi din ţară au înregistrat fie acelaşi număr de înscrieri, fie scăderi minime, de sub 5%.

Nu este singura schimbare vizibilă în profilul candidaţilor. Alta este modificarea preferinţelor acestora, faţă de anii trecuţi, atunci când vine vorba de selectarea specializării pe care o vor urma.

În Suceava, la Facultatea de Administraţie Publică a fost o concurenţă de 5,6 înscrişi pe loc, faţă de 10,53, anul trecut. Cauza? Cu siguranţă, scăderea salariilor şi disponibilizările anunţate în administraţia publică, spune Mihai Dimian, conferenţiar doctor în cadrul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava.

O generaţie de diplomaţi


În schimb, în mai toate centrele universitare au prins aripi specializările care au, într-un fel sau altul, tangenţă cu activităţile organismelor europene.

"La admiterea organizată în 2010, Facultatea de Ştiinţe Politice (8,47 candidaţi pe loc), dar şi specializări precum Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (din cadrul Facultăţii de Istorie), cu aproximativ 20 de candidaţi pe loc sau Studii Europene (din cadrul Facultăţii de Litere), cu aproximativ 18 candidaţi pe loc, au cunoscut o creştere vizibilă faţă de anii precedenţi. Unul dintre posibilele motive de creştere a concurenţei poate fi dorinţa tinerilor de a avea o pregătire în domenii precum diplomaţie sau consiliere politică, în vederea angajării active în viaţa politică, internă sau internaţională, într-un spectru larg de cariere posibile", comentează această tendinţă Anca Goga, responsabil cu relaţiile publice în cadrul Universităţii din Bucureşti.

În plus, adaugă ea, "odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, au apărut noi oportunităţi de angajare în diferitele instituţii europene pentru absolvenţii Universităţii din Bucureşti, ca traducători şi interpreţi de conferinţă. Astfel, s-au bucurat de un mare interes din partea candidaţilor multe dintre specializările Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, cum este cazul departamentelor Limbi Moderne Aplicate (82,3 candidaţi pe loc în 2009, 124 candidaţi pe loc în 2010), Portugheză (23 de candidaţi pe loc în 2009, 30 de candidaţi pe loc în 2010), Italiană (26,3 de candidaţi pe loc în 2010)".

0,44 candidaţi pe loc a fost concurenţa la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, in timp ce 19,84 înscrişi s-au luptat pentru un loc la spe­cializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Facultăţii de Istorie. Acesta a fost recordul de concurenţă înregistrat în sesiunea de admiteri din vară a Universităţii din Bucureşti. (capital.ro)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
24

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
372

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
391

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...