Bugetarii vor sta mâine acasă!

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe data de 24 ianuarie, este inclusă din 2016 pe lista zilelor libere legale din Codul muncii. În această zi, salariații primesc liber de la angajator. Anul trecut a fost primul în care această zi de sărbătoare a fost și zi nelucrătoare.
 
În acest an, Ziua Unirii Principatelor Române cade la mijlocul săptămânii, și anume într-o zi de miercuri, și este a treia zi liberă din an. Potrivit Codului muncii, în momentul de față sunt 14 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
 
De la regulile privind interdicția de a munci în zilele de sărbătoare sunt exceptați salariații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică. Lor le este impusă munca în zilele de sărbătoare deoarece, în această perioadă, trebuie asigurată asistența sanitară și aprovizionarea cetățenilor cu produse alimentare de strictă necesitate.
 
De asemenea, în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității nu se acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală.
 
Conform Codului muncii, salariaților amintiți anterior "li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile", iar în cazul în care, din motive justificate, acest lucru nu este posibil, "salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru".
 
Atenție! Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau cei care nu acordă compensații angajaților care lucrează în acele zile riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, avertizează Avocatnet.ro.

Conform Codului Muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt: 

- 1 si 2 ianuarie; 
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- prima si a doua zi de Pasti; 
- 1 mai;
- 1 iunie; 
- prima si a doua zi de Rusalii; 
- Adormirea Maicii Domnului; 
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei; 
- 1 decembrie; 
- prima si a doua zi de Craciun; 
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI