Un sfert de secol de Inspecția Muncii la Botoșani. Director: „Ne-am străduit să fim activi și responsabili...” (foto, video)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani a fost în sărbătoare. Joi, 11 iulie, inspectorii de muncă au sărbătorit 25 de ani de activitate, un sfert de secol de existență.

Pentru a marca această zi importantă atât în comunitate, dar și pentru cei care lucrează în acest domeniu, ITM Botoșani a organizat o reuniune la care au participat reprezentanți ai instituțiilor cu care inspectorii de muncă sunt într-o continuă colaborare.

Inspecția Muncii, cea mai longevivă instituție din România

Primele acte normative care reglementau domeniul securității și sănătății în muncă în România, au aparut în anul 1874 prin Legea Sanitară, o lege care a fost perfecționată în anul 1910 și care se referea la modernizarea industriei insalubre.

Primii specialiști în domeniul protecției muncii apar odată cu înființarea în anul 1966 a Comitetului de Stat pentru Protecția Muncii. În conformitate cu prevederile Convenţiilor nr. 81 şi 129 ale OIM şi în baza Legii nr.108, în anul 1999, a fost înfiinţată şi organizată Inspecţia Muncii ca și  organ de specialitate al administraţiei publice centrale, aflat în subordinea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, prin care își exercită atribuţiile de autoritate de stat în domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi al supravegherii pieţei, iar funcţionarea acestei institutii, a fost reglementată de Regulamentul de organizare şi funcţionare, aprobat prin HG nr. 488/2017.

Ziua de 11 iulie a fost declarată Ziua Inspecției Muncii în anul 2018, odată cu adoptarea statutului inspectorului de muncă.

„Am încercat să ținem pasul cu provocările generate de schimbările ce au avut loc pe piața muncii”

Daniela Lozneanu, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani, a declarat în debutul evenimentului că toți acești 25 de ani de inspecție a muncii au adus și multe provocări, dar și lucruri pozitive.

„În toți acești 25 de ani prezența inspecției muncii și a inspectoratelor teritoriale de muncă a însemnat un factor de echilibru pe piața muncii, a însemnat condiții mai bune de muncă și mai sigure pentru lucrători, relații de muncă echitabile între angajator și salariați, o legislație adaptată necesităților fiecărei perioade. De-a lungul timpului prin acțiunile noastre de informare, de conștientizare, de control preventiv ne-am străduit să fim activi și responsabili, am evoluat, ne-am adaptat activitatea din mers, am încercat să ținem pasul cu provocările generate de schimbările ce au avut loc pe piața muncii”, a declarat Daniela Lozneanu, inspector șef ITM Botoșani.

Făcând o retrospectivă a acestor ani, șefa ITM Botoșani spune că instituția la conducerea căreia se află și-a îndeplinit scopul de-a lungul anilor.

Punând accent pe prevenire și pe promovarea bunelor practici, inspecția muncii consider că și-a îndeplinit perseverența de contor a aplicării corecte și unitare a actelor normative care reglementează relațiile de muncă, securitatea și sănătatea în muncă. Inspectorii de muncă, prin profesionalismul, obiectivitatea și rigurozitatea cu care își îndeplinesc atribuțiile sunt liantul dintre principalii actori de pe piața muncii, sindicate și patronate, salariați și angajatori”, a completat Daniela Lozneanu.

Trimisul Guvernului în teritoriu, prefectul Sorin Cornilă, a transmis un mesaj de apreciere pentru toată activitatea desfășurată până acum și pentru buna colaborare pe care o are Instituția Prefectului cu ITM.

„Este un moment al nostru, al tuturor, la 25 de ani de protecție pentru angajați, iar toți cei care suntem prezenți astăzi aici suntem angajați sau reprezentăm marii angajatori din județul Botoșani. Vreau să apreciez buna relație instituțională pe care instituția prefectului o are cu inspectoratul teritorial de muncă și cu doamna director. Am colaborat foarte bine. Să știți că fiecare instituție are un rol la fel de important în viața socială și în activitatea publică a unui județ și a unui stat. În calitatea mea de prefect sunt obligat să spun asta, deoarece colaborăm cu toții în cele mai bune condiții”, a adăugat prefectul Sorin Cornilă.

La mulți ani!

 

 











 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Ajutor pentru bolnavii din Botoșani aflați în fază terminală, despre ce este vorba! (video)

astăzi, 12:59

Bolnavii aflați în fază terminală și care nu pot fi îngrijiți acasă pot beneficia de îngrijri medicale în regim de spitalizare continuă la o clinică privată de paliati...

Pacienții care nu vor mai sta pe o listă de așteptare, anunțul șefei CAS Botoșani! „Au fost foarte multe controverse” (video)

astăzi, 12:13

Alina Mustiață, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) din Botoșani, anunță faptul că a fost pus în aplicare din acest an Planul Național de Cancer. În cadrul acestui pl...

Botoșaniul are o nouă stație de monitorizare a calității aerului! (video)

astăzi, 11:00

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural aferentă lunii septembrie, Daniela Mihalache din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani a anunțat faptul că municipiul Botoșa...