Un nou sistem de finantare in Sanatate, adoptat de Executiv

Un nou sistem de finantare in Sanatate, adoptat de Executiv
Incepand cu data de 1 octombrie, toti producatorii de medicamente, care desfac produse pe piata romaneasca vor contribui la finantarea sistemului public de Sanatate cu anumite procente din veniturile realizate in urma vanzarii produselor, potrivit noului sistem clawback adoptat de Guvern in sedinta de miercuri. Ministrul Ladislau Ritli a subliniat modificarile nu vor afecta bolnavii. In acelasi timp, Guvernul a suplimentat cu 175 de milioane de lei bugetul Ministerului Sanatatii (MS).

Actul normativ adoptat de Executiv a fost elaborat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice (MFP). Astfel, prin noile reglementari adoptate de Executiv, s-a modificat conceptul mecanismului de clawback, astfel incat acesta sa fie functional si sa produca efecte, urmand ca noile masuri sa se aplice incepand cu 1 octombrie 2011. Potrivit ministrului Sanatatii, noul mecanism clawback are efect reglator, controleaza depasirea bugetului, permite un echilibru bugetar, impiedica aparitia arieratelor si va creste veniturile bugetare.

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a precizat ca nu este vorba de o noua taxa, noua contributie substituind vechiul sistem clawback.

"Contribuabilii, respectiv bolnavii, nu vor resimti nimic din aceasta modificare pentru ca nu se modifica contributia din partea lor", a subliniat ministrul Sanatatii.

De asemenea, conform actului normativ, detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sau reprezentantii legali ai acestora vor avea obligatia de a plati o contributie trimestriala care se calculeaza prin aplicarea unui procent la valoarea consumului de medicamente, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii.

Contributia trimestriala se va calcula si aplica pentru acele volume de vanzari care depasesc media trimestriala a sumelor aprobate prin buget pentru medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, precum si pentru cele folosite in tratamentul ambulatoriu pe baza de prescriptie medicala prin farmaciile cu circuit deschis, tratament spitalicesc si pentru centrele de dializa. Plata se va face in functie de cota de piata a fiecarui detinator de autorizatie de punere pe piata.

"Daca avem un buget trimestrial de 100 de milioane de lei pentru consumul de medicamente si avem un consum de 150 de milioane de lei, aceasta diferenta este platita de producatori, aplicand aceasta formula, cam 33% aferent vanzarilor", a explicat ministrul Ritli.

Potrivit ministrului, ANAF va administra aceasta contributie, care este o obligatie fiscala, urmand ca dupa colectare sa se vireze in Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate si sa se utilizeze pentru plata medicamentelor si serviciilor de sanatate.

"Modelul functioneaza in foarte multe tari din Europa", a mai afirmat ministrul Ritli.

Totodata, o alta componenta a actului normativ adoptat prevede recuperarea sumelor datorate pentru medicamentele vandute anterior intrarii in vigoare a acestui act normativ, respectiv pentru vechiul sistem clawback.

"Se cunoaste ca exista un mod de clawback care nu functioneaza din anul 2009 si care nu si-a atins obiectivele. De fapt, era bazata pe principiul unei taxe aplicata volumului de vanzari pentru toate medicamentele. Aici a fost o rezistenta din partea producatorilor si nu s-au platit aceste taxe. S-au obtinut numai 5% din volumul acelor sume care au fost planificate, respectiv 25 de milioane de lei, in loc de 500 milioane de lei. Aplicand aceasta ordonanta, ANAF-ul va gestiona, va administra creantele facute din anii precedenti si speram ca aceste 500 de milioane, in curand, vor intra in bugetul nostru", a precizat ministrul Sanatatii.

Bugetul MS, suplimentat cu 175 de mil. de lei

Tot in sedinta de miercuri, Guvernul a aprobat doua acte nromative prin care se suplimenteaza bugetul Ministerului Sanatatii din Fondul de Rezerva aflat la dispozitia Executivului.

Astfel, printr-o Hotarare, a fost suplimentat cu 150 de milioane de lei bugetul Ministerului Sanatatii, fonduri care vor fi utilizate, in principal, pentru plata arieratelor din domeniul sanatatii.

Printr-o alta Hotarare, bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat cu suma de 25 de milioane de lei, bani care vor fi destinati programelor de vaccinari, de siguranta transfuzionala si cel referitor la tratamentele in strainatate.
 

 

avocatnet.ro/

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Candidații PSD pentru Consiliul Județean Botoșani: De la politicieni de carieră la profesori și antreprenori! (Foto)

astăzi, 19:48
166

Candidatul PSD pentru președinția Consiliului Județean Botoșani este Lucian Trufin, acesta regăsindu-se și pe lista de candidați pentru consilieri județeni, pe poziția a doua.Lista pentru...

„Gluma” despre moldoveni i-ar putea aduce sancțiuni lui Marcel Ciolacu!

astăzi, 18:31
153

A fost depusă o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Liderul PSD ar putea fi amendat, dacă CNCD va considera că a greșit.„Am depus o plângere la ...

CFR Cluj – Sepsi, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:53
36

CFR Cluj și Sepsi se întâlnesc în această seară în etapa a șaptea a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Î...