Un nou program de finanţare pentru împădurirea terenurilor degradate adresat autorităţilor locale

În perioada 07 - 21 septembrie 2009 se va derula prima sesiune de finanţare în cadrul Programului de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate. Ghidul de finanţare al programului a fost aprobat prin Ordinul Ministrului Mediului nr. 1090 din 13 august 2009, publicat în Monitorul Oficial cu numărul 589 din data de 25 august 2009.

Obiectul Programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu a proiectelor care vizează împădurirea terenurilor agricole degradate.

Scopul Programului îl constituie îmbunătăţirea calităţii mediului prin extinderea suprafeţei împădurite la nivel naţional, ameliorarea progresivă a capacităţii de producţie a terenurilor agricole degradate, menţinerea biodiversităţii şi dezvoltarea continuă a funcţiilor ecologice şi sociale ale pădurilor.

Aria geografică de aplicare a Programului este reprezentată de zonele rurale şi periurbane din extravilanul unităţilor administrativ teritoriale.

Finanţarea Programului se realizează din Fondul pentru mediu, din sumele virate de către organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, cu titlu de taxă pe poluare pentru autovehicule.

Sunt eligibile următoarele categorii de solicitanţi cu personalitate juridică:
a) unităţi administrativ-teritoriale: comune, oraşe, municipii, judeţe, legal înfiinţate şi delimitate, administrate conform Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) asociaţii de proprietari de terenuri agricole, înfiinţate în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările ulterioare, cu excepţia celor în care cel puţin unul dintre asociaţi este constituit ca operator economic.

Coordonarea unitară la nivel judetean a depunerii dosarelor de finanţare, precum şi a finanţării proiectelor, se asigură prin consiliul judeţean.

Suma alocată sesiunii de finanţare este de 100.250.000 lei, iar suma maximă care poate fi acordată unui coordonator în cadrul sesiunii de finanţare este de 5.000.000 lei.

Un proiect poate viza mai multe perimetre de ameliorare, constituite pe terenuri agricole degradate aflate în proprietatea sau în administrarea aceluiaşi solicitant.

Finanţarea se acordă în proporţie de 100% din cheltuielile eligibile ale unui proiect, la care se poate adăuga eventuala contribuţie proprie.

Ghidul de finanţare al programului este publicat pe www.afm.ro şi www.apmbotosani.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

astăzi, 20:10

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...

O adolescentă de 15 ani din Botoșani a dispărut noaptea trecută de la domiciliu, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:45

GURIUC CLAUDIA ELENA are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 60 de kg, păr castaniu, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui. Vestimentație la momentul plecării: geacă de fâ...