Un functionar al CCR a schimbat continutul adresei catre Guvern privind amanarea deciziei in cazul referendumului

In urma hotararii Curtii Constitutionale de a amana luarea unei decizii privind referendumul de demitere a presedintelui suspendat, Traian Basescu, institutia a transmis doua adrese, una catre presa si cealalta catre Guvernul Romaniei. In mod surprinzator, adresele au un continut juridic total diferit.

Astfel, in adresa trimisa Guvernului, Curtea Constitutionala solicita Guvernului actualizarea listelor, pana pe 31 august. Insa, comunicatul remis presei de CCR pe 2 august pe aceasta tema si care poate fi consultat pe site-ul institutiei, precizeaza cu totul altceva. Conform acestuia, CCR solicita Guvernului Romaniei ca, pana la data de 31 august sa transmita listele electorale permanente in baza carora s-a desfasurat referendumul de pe 29 iulie.

Motivul invocat de CCR se refera la "datele contradictorii care au fost transmise Curtii Constitutionale in legatura cu numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice".

Contactat telefonic de cotidianul "Romania Libera", presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a negat ca ar fi cerut Guvernului actualizarea acum, dupa referendum, a listelor folosite la referendumul din 29 iulie. Mai mult, acesta a spus ca a solicitat din nou  de la Guvern listele in baza carora s-a votat deja la referendum, pentru ca  institutii diferite ale statului au transmis Curtii date contradictorii, care nu puteau fi folosite pentru a se  putea da un verdict corect.

Surse din CCR au declarat, pentru Romania Libera, ca probabil continutul adresei catre Guvern a fost schimbat de asistentul magistrat pentru a permite Ministerului de Interne sa actualizeze listele permanente in interesul USL, adica sa fie eliminate de pe liste cat mai multe persoane. Situatia sfideaza legea si logica, pentru ca pentru un referendum desfasurat pe 29 iulie, nu puteau fi folosite liste electorale permanente actualizate pana pe 31 august!

Nu este prima oara cand acest lucru se intampla. In momentul in care CCR a decis in privinta suspendarii presedintelui Traian Basescu, unul dintre judecatorii Curtii a observat ca din textul dat spre semnare a disparut cuvantul "NU" din sintagma "presedintele Traian Basescu NU a incalcat grav Constitutia". In acel moment, textul a fost modificat.

In situatia de acum insa, presedintele CCR trebuie sa supravegheze corectarea textului si sa trimita o noua adresa la Guvern cu continutul corect, sustin surse CCR pentru Romania Libera. In plus, trebuie sa sesizeze si Parchetul pentru ca "eroarea" de redactare a produs deja efecte. Urmare a adresei, ministrul Ioan Rus vrea sa actualizeze listelele electorale permanente, "in trei secunde" pe gospodarie, relateaza evz.ro.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanță de excepție pentru un elev din Botoșani la etapa națională a Concursului Național ,,Istorie și societate în dimensiune virtuală”! (Foto)

astăzi, 08:30

În perioada 15-18 iulie, s-a desfășurat, la Craiova, etapa națională a Concursului Național „Istorie și societate în dimensiune virtuală". Fiind un concurs interdiscip...

Banii românilor din diaspora, noua țintă a Guvernului. Ce taxe pregătește Executivul pentru compatrioții care trăiesc peste hotare!

astăzi, 08:00

În contextul crizei de personal și resurse cu care se confruntă consulatele României, Ministerul de Externe ia în calcul introducerea unei taxe pentru românii din diaspora. M...

România bogată, România săracă în funcție de PIB: Botoșaniul rămâne pol al sărăciei!

astăzi, 07:33

Vestul și centrul țării sunt regiunile cele mai dezvoltate economic, cu PIB per capita de peste 15.000 euro. Botoșaniul este la coada clasamentului, cu PIB sub 7.000 euro per capita. Harta PIB-...