Un functionar al CCR a schimbat continutul adresei catre Guvern privind amanarea deciziei in cazul referendumului

Un functionar al CCR a schimbat continutul adresei catre Guvern privind amanarea deciziei in cazul referendumului
In urma hotararii Curtii Constitutionale de a amana luarea unei decizii privind referendumul de demitere a presedintelui suspendat, Traian Basescu, institutia a transmis doua adrese, una catre presa si cealalta catre Guvernul Romaniei. In mod surprinzator, adresele au un continut juridic total diferit.

Astfel, in adresa trimisa Guvernului, Curtea Constitutionala solicita Guvernului actualizarea listelor, pana pe 31 august. Insa, comunicatul remis presei de CCR pe 2 august pe aceasta tema si care poate fi consultat pe site-ul institutiei, precizeaza cu totul altceva. Conform acestuia, CCR solicita Guvernului Romaniei ca, pana la data de 31 august sa transmita listele electorale permanente in baza carora s-a desfasurat referendumul de pe 29 iulie.

Motivul invocat de CCR se refera la "datele contradictorii care au fost transmise Curtii Constitutionale in legatura cu numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice".

Contactat telefonic de cotidianul "Romania Libera", presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a negat ca ar fi cerut Guvernului actualizarea acum, dupa referendum, a listelor folosite la referendumul din 29 iulie. Mai mult, acesta a spus ca a solicitat din nou  de la Guvern listele in baza carora s-a votat deja la referendum, pentru ca  institutii diferite ale statului au transmis Curtii date contradictorii, care nu puteau fi folosite pentru a se  putea da un verdict corect.

Surse din CCR au declarat, pentru Romania Libera, ca probabil continutul adresei catre Guvern a fost schimbat de asistentul magistrat pentru a permite Ministerului de Interne sa actualizeze listele permanente in interesul USL, adica sa fie eliminate de pe liste cat mai multe persoane. Situatia sfideaza legea si logica, pentru ca pentru un referendum desfasurat pe 29 iulie, nu puteau fi folosite liste electorale permanente actualizate pana pe 31 august!

Nu este prima oara cand acest lucru se intampla. In momentul in care CCR a decis in privinta suspendarii presedintelui Traian Basescu, unul dintre judecatorii Curtii a observat ca din textul dat spre semnare a disparut cuvantul "NU" din sintagma "presedintele Traian Basescu NU a incalcat grav Constitutia". In acel moment, textul a fost modificat.

In situatia de acum insa, presedintele CCR trebuie sa supravegheze corectarea textului si sa trimita o noua adresa la Guvern cu continutul corect, sustin surse CCR pentru Romania Libera. In plus, trebuie sa sesizeze si Parchetul pentru ca "eroarea" de redactare a produs deja efecte. Urmare a adresei, ministrul Ioan Rus vrea sa actualizeze listelele electorale permanente, "in trei secunde" pe gospodarie, relateaza evz.ro.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
134

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
502

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
198

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...