UDMR nu renunta la eliminarea sintagmei "stat national" din Constitutie

UDMR nu renunta la eliminarea sintagmei "stat national" din Constitutie

 MARKO BELA  

UDMR va continua sa ceara eliminarea din Constitutie a sintagmei referitoare la caracterul de "stat national" al Romaniei, desi sansele sa stranga doua treimi din parlamentari in jurul unui asemenea proiect de revizuire sunt foarte mici, a precizat presedintele UDMR, Marko Bela.

"In ceea ce priveste statul national, cunoasteti pozitia noastra, aceasta pozitie nu s-a schimbat, incet-incet nu-si are rostul aceasta definitie. Deci, in timp ce deja recunoastem, prin diferite dispozitii, inclusiv prin dispozitii incluse in Constitutie, ca avem comunitati nationale, comunitati minoritare cu o alta limba, alta identitate nationala in Romania si aceste comunitati beneficiaza de anumite drepturi, intr-o astfel de situatie, ideea ca Romania ar fi statul unei singure natiuni, al unei singure identitati, nu-si mai are rostul", a spus Marko Bela, citat de Gandul.

"Deci, noi am propus si vom propune in continuare eliminarea acestui caracter de stat national, nu cel unitar, nu celelalte dispozitii, deci ne referim la notiunea de stat national. Dar va spun sincer ca eu sunt extrem de sceptic si nu vad ca am putea intruni o majoritate de doua treimi sau un consens in legatura cu aceasta modificare. Deci nu vad ca in acest moment am putea sa avem castig de cauza, foarte sincer", a mai spus liderul UDMR.

Afirmatiile au fost facute in contextul in care, miercuri, Guvernul a aprobat si trimis spre avizare catre Parlament un proiect de revizuire a Constitutiei.

Parlamentul a adoptat, marti, cu 4 abtineri, proiectul de hotarare privind infiintarea Comisiei comune de revizuire a Constitutiei. Comisia se va reuni intr-o prima sedinta de lucru la mijlocul saptamanii viitoare.


Regionalizarea Romaniei

Proiect de reorganizare a regiunilor de dezvoltare, in care Muresul, Harghita si Covasna sa formeze o singura regiune, nu este intemeiat pe ratiuni etnici, ci doar pe considerente economice, sustine liderul UDMR.

"Intr-adevar, vrem redesenarea regiunilor de dezvoltare economica, dar eu cred ca nu noi gandim pe criterii etnice, cei care spunem ca, din punct de vedere economic, ar fi foarte coerenta o regiune cu Covasna, Harghita si Mures" , a spus Marko Bela, argumentand ca judetului Mures i-ar conveni sa nu mai fie in competitie cu Brasovul si cu Sibiul, ca acum, ci doar cu Harghita si Covasna, informeaza Mediafax.

"Cei bogati ii suprima, nu in mod voluntar sau intentionat, ci pur si simplu, prin proiecte mai viabile, printr-o sustinere financiara mai consistenta, ii suprima pe cei saraci. De aceea, dupa parerea mea, si Muresului, din punctul de vedere al interesului economic, i-ar conveni sa fie in competitie cu Covasna si Harghita, care sunt judete, din pacate, mai sarace decat Muresul, decat sa concureze, sa fie in competitie cu Brasovul, cu Sibiul. Deci aceasta e ratiunea, noi gandim pe ratiuni economice si nu neg ca, si in ceea ce priveste traditiile, ne intereseaza traditiile, dar nu intamplator s-a creat aceasta zona numita Tinutul Secuiesc. Pe baza crearii candva, in istorie, a acestei zone, stau si considerente economice", a spus Marko Bela. (Ziare.com)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CFR Cluj – Sepsi, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:53
21

CFR Cluj și Sepsi se întâlnesc în această seară în etapa a șaptea a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Î...

Credincioșii dorohoieni, pelerini în Sâmbăta lui Lazăr (Foto)

astăzi, 16:52
44

Cu multă bucurie, preoții și credincioșii din orașul Dorohoi și din împrejurimi au participat mai întâi la Vecernia Intrării Domnului în Ierusalim.După slujba Vecer...

Cu botoșăneanca Simona Radiș în barcă: România câștigă Aurul la ”proba-regină” de 8+1, la Europenele din Ungaria!

astăzi, 16:08
88

Echipajul de 8+1 al României, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a adus ță...