Turcan a depus un proiect de lege prin care se vor stopa fraudele legate de concediile medicale fictive

Deputatul PNL Sibiu Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, a anunÅ£at, vineri, că a depus un proiect de lege care vizează stoparea fraudelor legate de concediile medicale fictive, noutatea fiind că va fi implicată mai mult PoliÅ£ia pentru a-i verifica, de exemplu, pe cei care se laudă pe reÅ£elele de socializare cu imagini din concedii de odihnă, în timp ce ei de fapt figurează în concedii medicale ce trebuie decontate de stat către angajatori.

Proiectul pe care l-am iniÅ£iat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp ÅŸi în condiÅ£iile stabilite prin lege. Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agenÅ£iile pentru ocuparea forÅ£ei de muncă judeÅ£ene ÅŸi a municipiului BucureÅŸti, însoÅ£iÅ£i de către personal din cadrul poliÅ£iei comunitare / locale. Se vor respecta drepturile ÅŸi libertăţile cetăţeneÅŸti garantate de ConstituÅ£ia României ÅŸi se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reÅŸedinÅ£ei asiguratului. Persoanele care nu vor face această declaraÅ£ie, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea - nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical", a declarat Raluca Turcan, conform Agerpres.

Parlamentarul PNL Sibiu a adăugat că „în doar două luni de la începutul anului 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale".

„Nu ar mai trebui să avem situaÅ£ii în care cineva îÅŸi ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie", a subliniat deputatul Raluca Turcan.

Potrivit fostului ministru al Muncii, prin Legea Bugetului de Stat pe 2023 s-au aprobat la acest capitol fonduri în suma de 3,7 miliarde lei, iar la data de 28 februarie obligaÅ£iile restante de plată înregistrate erau în sumă de 2,2 miliarde lei.

De asemenea, neasigurarea plăţilor la termenele legale prevăzute de actele normative în vigoare poate genera cheltuieli suplimentare asupra bugetului FNUASS ca urmare a acÅ£ionării în instanţă, pentru recuperarea debitelor, de către beneficiarii prevederilor OUG nr.158/2005, a mai arătat Raluca Turcan. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lângă noi: Primul tramvai-cafenea din România a ieșit pe traseu!

astăzi, 11:38

Primul tramvai cafenea de la noi din È›ară a ieÈ™it pe traseu la IaÈ™i. TuriÈ™tii, dar È™i ieÅŸenii au îmbrățiÈ™at rapid ideea, mai ales că drumul este foarte atractiv, urcând dealul C...

Atenționare ISU Botoșani: Autorități pregătite pentru gestionarea situațiilor de urgență!

astăzi, 10:46

La nivelul judeÈ›ului BotoÈ™ani, toate instituÈ›iile cu rol în managementul situaÈ›iilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase sunt în alertă, pregătite să inter...

Cod roșu de ploi torențiale și abundente în județul Galați!

astăzi, 10:13

Meteorologii au emis o nouă atenÈ›ionare meteo pentru judeÈ›ul GalaÈ›i. Astfel, pe 30 septembrie de la ora 00:00 până la ora 09:00 va fi COD ROȘU. În judeÈ›ul GalaÈ›i va ploua torenÈ...