Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, nu mai devreme de anul scolar 2011-2012!

Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, nu mai devreme de anul scolar 2011-2012!

 DANIEL FUNERIU  

Un nou proiect de lege al Educatiei va fi discutat in Guvern in prima lectura peste doua saptamani, dupa care va fi supus dezbaterii publice 30 de zile inainte de a fi trimis spre aprobare Parlamentului, a declarat Daniel Funeriu, intr-un interviu pentru HotNews.ro-RFI. Vechiul proiect, un compromis PSD-PDL, fusese adoptat prin asumarea raspunderii, insa Curtea Constitutionala l-a declarat neconstitutional, la sesizarea PNL.

Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei la HotNews.ro - RFI:

•Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu nu se va putea face mai devreme de 2011 - 2012. O optiune ar fi ca primii copii care sa intre in acest ciclu de clasa a IX-a la gimnaziu sa fie cei care incep clasa a V-a acum

•Optiunea mea este sa mentin prevederea care le interzice directorilor de scoli sa faca parte dintr-un partid, dar trebuie sa ne asiguram ca ea nu este neconstitutionala, din punctul nostru de vedere nu este.

•Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu poate sa scada drastic abandonul scolar. Optiunea noastra este sa avem invatamant obligatoriu zece ani, pana la terminarea clasei a noua. Cea mai larg deschisa usa in Romania spre abandonul scolar este la sfarsitul clasei a VIII-a, atunci cand copiii nu mai au liceu in comuna in care au avut scoala generala si merg in alte localitati.

•Asa cum stiti, exista o diferenta majora intre un copil de 14 ani si jumatate si un copil de 15 - 16 ani.  Acel an suplimentar nu este un an oarecare, este un an al maturizarii copilului, un an in care se produc foarte multe fenomene in viata copilului. Iar a-l tine un an intr-un cadru scolar de cat mai inalta calitate cred ca poate sa aiba un efect benefic.

•Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu nu se va putea face mai devreme de 2011 - 2012. Sunt foarte multe scoli la tara care au doar opt sali de clasa. Si atunci organizarea clasei a IX-a pune o problema fizica, reala. Aceasta trecere implica miscari importante de personal, care nu se pot face peste noapte. O optiune ar fi ca primii copii care sa intre in acest ciclu de clasa a IX-a la gimnaziu sa fie cei care incep clasa a V-a acum. Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu va fi in optiunile ministerului pentru proiectul de lege.

•La finalul acestei luni va fi gata un studiu pe tema schimbarilor curriculare. Cand vom gandi un nou curriculum o vom face cu experti, el nu trebuie facut in alte locuri decat acolo unde se aduna expertii. Cred ca schimbarile curriculare majore vor avea loc de la inceputul anului scolar 2011 - 2012 si am sa va spun de ce. Pentru ca este foarte important ca odata cu un nou curriculum sa se intalneasca cu formarea cadrelor didactice. Deci trebuie sa avem prefesori formati in coerenta cu un nou curriculum mult simplificat, mult destelenit si mult mai putin stufos.

•Este absolut necesar sa reducem numarul de ore, mai mult sa reducem numarul de ore pe care copiii il petrec rezolvand temele de casa. Prea multa lume confunda seriozitatea invatarii cu teme de casa kilometrice. (...) Nu ministrul decide ce materii ies, ce materii intra. Acest lucru trebuie stabilit si fundamentat de o comisie de experti, dar competentele in jurul caruia curriculum va fi construit sunt clare: competente de comunicare, competente stiintifice, competente axiologice, capacitatea copiilor de a ierarhiza, de a avea valori, capacitatea antreprenoriala, stimularea creativitatii.

•In noua lege vom avea modalitati foarte clare de selectie a profesorilor si de pregatire a lor. Cand vom avea o descentralizare reala, comunitatea locala va avea un cuvant mult mai greu de spus in ce priveste angajarea profesorilor.

•In particular in acest an, am introdus finantarea per capita. Aceasta a dus la anumite ajustari care ne face sa avem un numar de posturi mai mic cu 15.000. In nici un caz nu vor fi 15.000 de profesori care vor parasi sistemul. Numarul va fi mult mai mic, semnificativ mai mic. Dar numarul exact si repartitia pe diferite domenii va fi cunoscuta odata ce vom avea cifra de scolarizare, dupa ce fiecare judet isi va fi optimizat reteaua scolara.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD Botoșani: Trei oferte pentru Autostrada de care se va lega Drumul Expres Botoșani - Suceava (foto)

astăzi, 17:10

Trei oferte au fost depuse pentru construirea lotului Roșcani – Suceava din Autostrada Moldova. „Construirea Autostrăzii A7 este cel mai important proiect de mare infrastructură pent...

LPF a anunțat programul etapelor 20 și 21, când joacă FC Botoșani!

astăzi, 15:40

Campioana FCSB va juca duminică, 15 decembrie, în compania celor de la Farul, la Constanța, după care va încheia anul fotbalistic luni, 23 decembrie, tot în deplasare, cu Poli Ia...

Valeriu Iftime: „Cam atât de eficient se lucrează și se rezolvă problemele” (Video)

astăzi, 15:30

Redăm mai jos declarația lui Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, despre avaria de la apă: „Așa se face treabă în județ! Cam atât de eficient se lu...