Salariații vor avea dreptul să știe care sunt criteriile pe care angajatorul le are în stabilirea remunerației si a modului de promovare profesională. De asemenea, vor putea solicita informații care să le permită să-și evalueze propriul salariu comparativ cu ale colegilor lor angajați pe poziții similare.
Aceste măsuri sunt cuprinse într-o directivă europeană oficializată acum câteva zile și vor trebui implementate în legislația noastră până în iunie 2026, conform AvocatNet.ro.
Directiva (UE) 2023/970 privind transparența salarială și egalitatea de remunerare conține o serie de prevederi referitoare la dreptul de informare a salariatului. Întregul eșafodaj de norme ale documentului (care vizează, în principal, egalitatea de plată și nediscriminarea de sex) nu ar fi aplicabil în practică fără ca salariații să aibă garanția unei bune informări referitoare la situații care îi privesc în mod direct.
În momentul în care statul român va transpune în practică directiva, salariații:
vor avea dreptul sa stie care este salariul, încă din faza de depunere a candidaturii;
vor avea dreptul să afle care sunt criteriile de stabilire a salariilor, primelor și a altor beneficii;
vor avea dreptul să ceară informații referitoare la propriul salariu, comparativ cu ceilalți angajați pe poziții similare.
Important: Informațiile despre salarizare ce vor trebui oferite de angajatori nu fac referire la detalii exacte legate de angajați și salarii, ci vizează diferențele dintre anumite drepturi și nivelurile medii salariale.
Egalitatea de șanse este condiționată de o informare corectă
O evaluare făcută de Parlamentul European în urmă cu trei ani a arătat că principiul egalității de remunerare sau cel al nediscriminării nu pot fi puse în practică în condițiile în care dreptul la informare al salariatului nu este bine conturat și nu există instrumete de salvgardare a acestuia.
Textul concluzionează faptul că o lipsă generală de transparență în ceea ce privește nivelurile de remunerare în cadrul organizațiilor menține o situație în care discriminarea în privința remunerației și prejudecățile pe criteriu de sex pot trece nedetectate sau sunt greu de dovedit.
Existența unor astfel de situații a făcut necesară luarea de măsuri obligatorii pentru a îmbunătăți transparența salarială, pentru a încuraja organizațiile să asigure egalitatea de remunerare între bărbați și femei care prestează aceeași muncă sau o muncă de aceeași valoare.