Tortionarii comunisti, scapati de noul Cod Penal

Noul Cod Penal scoate mari corupti din puscarii si ii scapa de acuzatia de genocid pe tortionarii comunisti. O solutie de moment, spun specialistii, pentru rezolvarea problemelor semnalate de magistrati este ca Guvernul sa dea vineri o Ordonanta de Urgenta pentru amanarea intrarii in vigoare a noilor coduri.

Pana la ora redactarii acestui articol, nici premierul Ponta si nici ministrul Justitiei nu au vorbit despre posibilitatea adoptarii acestei solutii de avarie. Ministrul Cazanciuc a declarat vineri dimineata ca se lucreaza la un act normativ prin care se vor face o serie de modificari la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, dar acesta va fi adoptat, cel mai devreme, in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.

Sambata insa, 1 februarie, intra in vigoare noile coduri.

Andrei Muraru (IICCMER): Am primit asigurari ca se va da Ordonanta de Urgenta de modificare a codurilor

Andrei Muraru, presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), a explicat pentru Ziare.com ca daca intra in vigoare noul Cod Penal, tortionarii Alexandru Visinescu si Ioan Ficior scapa de acuzatia de genocid.

"Infractiunea de genocid este prevazuta si pedepsita in Codul Penal care inceteaza sa mai fie aplicabil astazi la art.357, iar in noul Cod Penal, care intra in vigoare maine, este prevazuta la art. 438. Practic, noua reglementare este mai restrictiva si atrage dificultati in ceea ce priveste raspunderea penala a celor suspectati ca au comis crime si abuzuri politice in timpul regimului comunist", a declarat Andrei Muraru.

Intr-adevar, in textul art. 438 sunt incriminate doar actiunile impotriva grupurilor nationale, etnice, rasiale si religioase, nu si cele indreptate impotriva unei colectivitati, prin urmare tortionarii care s-au facut vinovati de moartea a sute de detinuti politici, si nu numai ei, daca ne gandim la dosarele Revolutiei, nu mai pot fi acuzati si condamnati pentru genocid.

"Incadrarea celor invinuiti de infractiunea de genocid, vorbim aici de cazurile Visinescu si Ficior, pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale in septembrie, respectiv octombrie 2013, a fost posibila datorita existentei termenului de colectivitate in textul articolului 357 Cod Penal, care defineste genocidul.

Noi am solicitat in urma cu cateva saptamani Ministerului Justitiei sa opereze o modificare. Pe diferite canale, raspunsul a fost unul favorabil, am discutat si cu procurorul general, si cu ministrul Justitiei, si cu unii membri CSM doar ca, pentru a fi operabila, modificarea trebuie sa se regaseasca intr-o Ordonanta de Urgenta. Atentie, vorbim de Codul Penal, nu de Codul de Procedura Penala", a declarat presedintele executiv al ICCMER.

Intrebat daca a primit asigurari ca modificarea propusa de va face, Andrei Muraru a raspuns afirmativ.

"Da, am primit asigurari in urma cu doua saptamani, dar de atunci nu mai am nicio informatie. Nu stiu ce s-a discutat joi in sedinta CSM, dar eu am informatii de la unii membri ai consiliului ca exista unele propuneri care au fost facute de CSM, altele de Parchetul General, altele care tineau de Ministerul Justitiei. Noi am notificat si Parchetul General si Ministerul, si reactiile au fost, repet, pozitive. Doar ca modificarea ar trebui sa se regaseasca in Ordonanta de Urgenta care ar trebui sa fie emisa astazi, cel mai tarziu", a mai adaugat acesta.

Pe de alta parte, chiar daca Guvernul Ponta nu va adopta astazi OUG asteptata de foarte multe institutii, mai exista posibilitatea adoptarii unei OUG de amanare a intrarii in vigoare a noilor coduri pana cand va fi adoptat de Guvern noul act normativ.

"Da, si aceasta este o posibilitate. Noi am simtit ca avem tot suportul, tot sprijinul, pentru ceea ce am solicitat, doar ca suntem prinsi in aceasta discutie, alaturi de alte zeci de modificari", a mai spus Andrei Muraru, citat de ziare.com.

In concluzie, daca noul Cod Penal intra in vigoare sambata, Visinescu si Ficior scapa de genocid.

"Juristii spun ca ei ar beneficia de aplicarea legii penale mai favorabile, adica de noul Cod Penal, care intra in vigoare maine, iar prin noua definitie a genocidului sunt dezincriminati. Dar, avand in vedere ca urmarirea penala nu s-a incheiat, procurorul poate schimba incadrarea, deci mai avem si alte posibilitati de incriminare. Problema este ca noi am mers pe aceasta infractiune de genocid, logic este sa continuam in acest sens pentru ca ne-am construit o intreaga strategie. Sigur, se poate merge pe omor deosebit de grav, dar, e mai bine sa mergem pe actuala definitie, pentru ca nu este nici impotriva conventiilor internationale si nici impotriva Constitutiei", a subliniat presedntele executiv al ICCMER.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bebeluș român născut într-o ambulanță în Italia, mort după numai câteva zile de viață

astăzi, 14:29

Micuțul, relatează Corriere della Sera, s-a născut la numai 34 de săptămâni și a venit pe lume sâmbăta trecută, în timp ce mama sa, o femeie de naționalitate română, ...

Ea este ”diva” din Botoșani pe care instanța o obligă să muncească în folosul comunității!

astăzi, 13:40

Cunoscută în zona emisiunilor mondene și de cancan din România, botoșăneanca în vârstă de 28 de ani va schimba, pentru o vreme, ”peisajul” monden. Asta î...

A plătit 2.000 de euro pentru dreptul de a rămâne ilegal într-un stat Schengen!

astăzi, 12:57

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la controlul de...