Topul ţărilor din UE unde se munceşte cel mai puţin şi se stă cel mai mult în concediu

AngajaÅ£ii români muncesc cele mai multe ore pe săptămână dintre toÅ£i cetăţenii Uniunii Europene ÅŸi au cele mai puÅ£ine zile de concediu, potrivit celei mai recente monitorizări realizate de European Industrial Relations Observatory (EIRO).

Numărul orelor muncite efectiv de angajaÅ£ii din România este de 41,2 pe săptămână, clasament în care suntem urmaÅ£i de Malta (40,7 ore pe săptămână), Marea Britanie (40,6 ore), Luxemburg (40,6 ore), Bulgaria ÅŸi Slovenia (câte 40,5 ore).

Nici la numărul zilelor de concediu nu stăm mai bine. Cele 21 de zile de concediu de odihnă pe an situează România la coada clasamentului european, fiind depăşită doar de Cipru ÅŸi Estonia, cu doar 20 de zile de concediu pe an.

Ţările din UE în care se munceÅŸte cel mai puÅ£in sunt Finlanda (doar 37,3 ore pe săptămână muncite efectiv), FranÅ£a (37,4 ore), Irlanda (37,4), Italia (37,9), Danemarca (38,2), Belgia (38,2) ÅŸi Suedia (38,3).

Cele mai multe zile de concediu de odihnă se acordă în Danemarca ÅŸi Germania (câte 30 pe an), urmate de Italia (28), Olanda (25,6) ÅŸi un grup de state care îÅŸi lasă angajaÅ£ii 25 de zile pe an în concediu - Austria, Cehia, Finlanda, FranÅ£a.

Potrivit unui studiu realizat în martie, 66% dintre români susÅ£in că fac ore suplimentare, jumătate dintre aceÅŸtia fiind obligaÅ£i să vină uneori la serviciu ÅŸi în weekend. Mai mult de jumătate dintre salariaÅ£ii români stau peste program voluntar deoarece s-ar gândi că le-ar fi foarte greu să-ÅŸi găseasca un nou loc de muncă, în cazul în care ar fi concediaÅ£i.

Conform Realitatea.net, 70% dintre români spun că nu vor pleca în concediu în acest an, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare ÅŸi Strategie.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
16

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
27

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
280

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...