Topul tarilor cu cele mai mari rezerve de aur

Topul tarilor cu cele mai mari rezerve de aur
Unele tari au prea mult si il vand, pentru a face rost de bani. Altele cumpara masiv, pentru ca este considerat o investitie sigura. Aurul a fost dintotdeauna, pe langa cel mai ravnit metal pretios, si moneda care a dat stabilitate guvernelor in situatii financiare critice. Si a fost intotdeauna simbolul bogatiei.

In situatia financiara in care se afla lumea in prezent, o rezerva de aur cat mai consistenta este foarte importanta.

Unele tari au considerat ca au prea mult si au mai vandut din el in anii anteriori. Alte state, insa, cumpara masiv aur, consolidandu-si pozitia pe pietele internationale.

Iata mai jos topul tarilor cu cele mai mari rezerve de aur, realizat de Business Insider:
 
1. Statele Unite ale Americii – 8.133,5 tone de aur
 
SUA au detinut cel mai mult aur in 1952, cand rezerva era de 20.663 de tone, dar a scazut sub 10.00 de tone incepand cu anul 1968.
 
2. Germania – 3.395,5 tone de aur
 
Germania a vandut o importanta cantitate de aur din rezerva nationala, pentru monede comemorative. Intre anii 2008 si 2009, Bundesbank-ul a vandut aproape 6 tone, iar in ultimul an a mai vandut 4,7 tone de aur.
 
3. Italia – 2.451,8 tone de aur
 
Italia nu a vandut din rezerva de aur in ultimii ani de criza, desi in 2011 a existat o presiune din partea bancilor comerciale care voiau sa cumpere aur pentru a face fata testelor de stres.
 
4. Franta – 2.435,4 tone de aur
 
Potrivit intelegerii bancilor centrale in ceea ce priveste vanzarea de aur (pact incheiat intre Banca Centrala Europeana si alte 14 banci centrale nationale, care limiteaza vanzarea de aur), Franta a vandut 572 de tone de aur, in 2004. In acelasi timp, a transferat 17 tone catre Banca Internationala de Reglementare si a anuntat ca nu mai intentionaza sa vanda din rezervele de aur.
 
5. China – 1.054,1 tone de aur
 
Aurul inca reprezenta un procent foarte scazut in rezervele internationala ale Chinei, in valoare de 3,2 trilioane de dolari, comparativ cu media internationala, care este de 10%. Consolidarea rezervelor de aur va fi cruciala pentru China in viitorul apropiat, avand in vederea internationalizarea monedei chineze, comenteaza Financial Times.
 
6. Elvetia – 1.040,1 tone de aur
 
In 1997, Elvetia a anuntat vanzarea unei parti din rezerva nationala de aur, pentru ca “nu mai era necesara in scopuri monetare, potrivit Consiliului Mondial al Aurului. 1.300 de tone de aur au fost considerate ca fiind in plus si Elvetia a inceput sa vanda din ele in mai 2000. In prezent, banca centrala de la Zurich nu mai intentioneaza sa vanda din rezerva de aur.
 
7. Rusia – 936,6 tone de aur
 
Rusia a inceput sa achizitioneze masiv aur in 2006, pentru a-si consolida moneda nationala pe pietele internationale. Banca centrala de la Moscova cumpara aur regulat, iar in septembrie a marit cantitatea achizitionata.
 
8. Japonia – 765,2 tone de aur
 
Rezervele de aur ale Japoniei erau de doar 6 tone, in 1950, iar banca centrala a facut prima achizitie majora in 1959, cand a cumparat 169 de tone de aur. In 2011, Banca Japoniei a vandut aur in valoare de 20 de trilione de yeni, pentru a calma investitorii dupa tsunami-ul si dezastrul nuclear din martie.
 
9. Olanda – 612,5 tone de aur
 
In 1999, Olanda a anuntat ca intentioneaza sa vanda 300 de tone de aur in urmatorii 5 ani, dar a reusit sa vanda doar 235 de tone.
 
10. India – 557,7 tone de aur
 
Este cunoscut faptul ca India face achizitii consistente de aur de la FMI, pe care il considera o investitie sigura, dar autoritatile nu fac comentarii legate de intentiile de achizitie pentru viitor.
 
Cat aur are Romania?
 
Rezerva de aur a Romaniei, era, la 31 august, de 103,7 tone, valoarea acesteia situandu-se la 4,398 miliarde euro, potrivit datelor BNR. Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur), la aceeasi data, au fost de 35,352 miliarde euro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
444

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
147

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
417

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...