Cum se procedeaza cu reteta electronica? Afla esentialul despre noul sistem de prescriere

Cum se procedeaza cu reteta electronica? Afla esentialul despre noul sistem de prescriere
De la 1 iulie medicii au inceput sa prescrie pacientilor medicamente prin retete electronice. Practic, ei completeaza reteta intr-un sistem informatic, o tiparesc, iar aceasta are un cod de bare, care este scanat la farmacie. Chiar daca pana la finalul anului, prescriptiile electronice se vor utiliza concomitent cu cele clasice, completate pe formularele cu regim special, incepand de la 1 ianuarie 2013, toti medicii vor elibera numai retete electronice. Pentru ca schimbarea este una majora, aflam astazi tot ce trebuie sa stie un pacient despre noul sistem de prescriere a medicamentelor.

Ce este reteta electronica

Prescriptia medicala electronica este un formular utilizat in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru prescrierea de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si poate fi: on-line sau off-line.

Reteta electronica on-line este formularul de prescriptie medicala in format electronic, completat de medic/farmacist folosind o aplicatie informatica dedicata, conectata la Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prescriptia fiind validata si inregistrata in forma electronica in sistem inainte de a fi tiparita.

Prin comparatie, prescriptia medicala electronica off-line este completata de medic folosind o aplicatie informatica dedicata care nu este conectata la Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica al CNAS si este tiparita fara a fi validata si inregistrata in sistem. Totodata, poate fi considerata off-line si prescriptia completata manual pe hartie, respectand, insa, acelasi formular generat de aplicatia electronica.

In opinia autoritatilor, noua metoda de prescriere a medicamentelor va contribui la cresterea calitatii actului medical de prescriptie deoarece medicul este ajutat de programul de ``prescriere asistata a medicatiei`` care face automat corelari intre diagnostice si medicatie, semnalizeaza interactii, supradozari, contraindicatii. Practic, sistemul informatic va permite medicilor sa aleaga, in functie de diagnostic, dintr-o baza de date complexa cu medicamente, tratamentul pe care il considera corespunzator afectiunii respective. Sistemul electronic poate sesiza eventualele erori in prescriere comise de medic si il va atentiona ca un anumit medicament este contraindicat afectiunii pe care doreste sa o trateze.

Cum obtinem reteta electronica

Chiar daca modul in care medicamentele sunt prescrise s-a modificat, procedura de obtinere a unei retete a ramas neschimbata: pacientul merge la medicul de familie, care il consulta si ii prescrie medicamentele necesare pentru tratarea afectiunii.

Nici in cazul retetelor compensate, lucrurile nu se modifica. Pentru a beneficia de retete in regim compensat, pacientul trebuie sa fie asigurat sau sa primeasca o decizie de tratament intr-un Program National de Sanatate (PNS), sa aiba un CNP si un act de identitate valabil.

Concret, pentru intra in posesia unei retete compensate, asiguratul trebuie sa se prezinte la medic. Acesta verifica calitatea de asigurat a pacientului, dar si alte documente medicale care sunt in favoarea prescriptiei - decizie de tratament de la comisie PNS-Boli Cronice, scrisoare medicala de la medicul specialist, alte retete anterioare sau bilete de externare.

Singura diferenta este ca medicul nu va mai scrie medicamentele in formularul clasic de prescriptie medicala, ci va completa reteta folosind o aplicatie informatica.

Avem reteta. Ce facem mai departe?

Conform unui document publicat de Casa de Asigurari Sanatate a Municipiului Bucuresti despre reteta electronica, dupa ce ridica de la medic prescriptia, pacientul merge la farmacie. Aici poate ridica medicatia:
numai pe baza de reteta si act identificare (conditie valabila si pentru imputernicit), numai in intervalul de valabilitate al retetei si numai de la farmacia din judetul in care medicul prescriptor are contract cu CAS.Dupa ce va ridica medicamentele, pacientul va primi de la farmacie un formular printat care confirma eliberarea retetei.

Potrivit CSAMB, pacientul poate solicita farmacistului (daca medicul nu a precizat expres Denumirea Comerciala a medicamentelor) medicatie mai ieftina, generica sau dimpotriva mai scumpa.

Atentie! Pacientul trebuie sa plateasca diferenta de la pretul compensat pana la pretul de vanzare in farmacie al medicamentului.

Medicatia poate fi ridicata de la farmacie complet sau fractionat (eliberarea fractionata este posibila numai pentru retetele prescrise ``on-line``). Cu alte cuvinte, pacientul poate solicita numai anumite medicamente de pe reteta, insa trebuie sa stiti ca eliberarea nu se face fractionat pe cantitati dintr-un medicament. Pe formularul printat pe care il primeste de la farmacie vor fi notate toate medicamentele eliberate. Pacientul trebuie sa semneze documentul de primire.

Casa de Sanatate Bucuresti atrage atentia ca pacientul sau imputernicitul acestuia trebuie sa fie atent la ce medicamente sunt inscrise ca eliberate pe formularul tiparit de farmacie si numai dupa aceea sa semneze de primirea lor.

Restul de medicamente nepreluate se pot lua din alta farmacie, in intervalul de valabilitate al retetei, dar numai din acelasi judet cu care medicul are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate si pe baza formularului printat de farmacie, cu medicamentele eliberate deja.

La medicatia prescrisa pe mai multe luni, daca pacientul nu-si ridica intreaga medicatie nu mai are posibilitatea de a ridica alte medicamente pentru perioada inscrisa pe reteta, mai explica CASMB.

Cand nu pot fi eliberate medicamentele inscrise pe reteta

Potrivit CASMB, pacientului i se poate refuza eliberarea medicamentelor, daca reteta eliberata de medic contine erori, cum ar fi:
erori la inscriere si mai ales la citirea codului de bare (mai ales in situatia retetei prescrise off-line) ; perioada de valabilitate a retetei a fost depasita ; nu prezinta certitudine cu privire la lizibilitatea parafei, semnaturii sau stampilei (mai ales in situatia retetelor eliberate in regim of-line ``la domiciliu``) ; prezinta erori grave de prescriere a medicamentelor precum supradozaj, asocieri vadit vatamatoare pentru pacient etc.In acest caz, pacientul va fi indrumat inapoi la medicul prescriptor pentru corectarea erorilor.

Ce trebuie neaparat sa retineti
 Formularul de reteta primit de la medicul prescriptor nu trebuie indoit sau mototolit, cel putin in zona codului de bare 2D, pentru a putea fi citit in farmacie ; Daca farmacia nu are temporar acces on-line, trebuie sa mearga la o alta farmacie care are legatura prin internet cu sistemul CNAS, deoarece farmaciile nu au voie sa elibereze medicamente compensate de catre CNAS atunci cand sunt off-line; Farmacistul are la dispozitie 20 minute sa elibereze reteta, dupa care este retrasa automat in sistem pentru a permite pacientului sa-si ridice medicatia din alta farmacie. Aceasta perioada se poate micsora daca farmacia confirma in sistem eliberarea, chiar si partiala (fractionata) a retetei inainte de intervalul limita de 20 minute. Daca totusi in 20 minute nu a reusit sa-i elibereze medicatia si pacientul inca mai doreste sa-si ridice reteta din acea farmacie, farmacistul poate sa rescaneze codul de bare 2D. Daca reteta i-a fost eliberata de medic in regim off-line, introducerea si validarea retetei se va face la farmacie. Desi este putin probabil, pot sa apara situatii cand se vor constata greseli in completare acestuia i s-ar elibera medicamentele. In acest caz, pacientul este indrumat sa se adreseze medicului prescriptor pentru clarificarea situatiei ; Pana la implementarea cardului national de sanatate, pacientul trebuie sa confirme prin semnatura ridicarea medicamentelor din farmacie, pe exemplarul tiparit al ``retetei de farmacie``.
.avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Trei incendii de vegetație uscată în mai multe localități din Botoșani, semnalul pompierilor! (foto)

astăzi, 08:25
12

Incendierea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este interzisă, transmit reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani....

Calendar Ortodox: Astăzi sărbătorim Sfânta şi Marea Joi (Denia celor 12 Evanghelii)!

astăzi, 08:07
18

Sfântul Ierarh Atanasie s-a născut la sfârşitul secolului al 16-lea în insula Creta. După moartea tatălui său s-a călugărit la metocul sinaitic din Iraclion, primind numele At...

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
956

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...