Topul cartilor interzise. Cititorii puteau face inchisoare daca le rasfoiau!

Topul cartilor interzise. Cititorii puteau face inchisoare daca le rasfoiau!
O mulţime de cărţi au fost interzise în lume, de-a lungul timpului, pentru că nu erau conforme cu codurile politice, morale sau religioase ale acelor vremuri.

Astăzi nu se mai pune problema închisorii pentru o astfel de lectură şi tocmai de aceea probabil că vor atrage ceva public amator. Cei care aleg aceste titluri trebuie să le citească cu mai multă atenţie decât în mod normal, avertizează realizatorii topului.

"Naked Lunch", de William. S Burroughs

Nu a fost publicată în forma sa originală în America anului 1959 şi mai multe tribunale din Boston au interzis-o pentru obscenitate în 1962. Decizia a fost revocată în 1966, când abuzul de droguri al lui William Lee şi romanul a fost privit ca o lucrare importantă a lui Burroughs.


"Lady Chatterley`s Lover" (Iubitul doamnei Chatterly), de D.H.Lawrence.

A fost interzisă temporar în SUA, Australia şi Marea Britanie pentru că viola legi ale obscenităţii. Intriga cărţii se învârte în jurul unei doamne izolate din înalta societate, al cărei mariaj nesatisfăcător cu un veteran de război paralizat, Clifford Chatterly, conduce la o aventură sexuală cu un alt bărbat. Interdicţia asupra cărţii a fost ridicată în America şi Marea britanie în 1959, respectiv 1960.


"Fahrenheit 451", de Ray Bradbury

Este, în mod ironic, o poveste despre interzicerea cărţilor, a fost interzis în o serie de state din SUA şi în şcoli din mai multe zone ale lumii. Intriga se învârte în jurul unui pompier, Guy Montag, a cărui slujbă este să ardă cărţile iar titlul se referă la temperatura la care arde hârtia. Lucrarea a fost publicată în 1953 în timpul McCarthyism-ului şi a fost cenzurată.


"Lolita" lui Vladimir Nabokov

Este o carte apărută în 1955 şi a fost interzisă temporar în mai multe ţări, inclusiv Franţa, Marea Britanie şi Africa de Sud, din cauza pasiunii pe care o manifestă personajul Humbert Humbert pentru "nimfa" Lolita, o fată de 13 ani, şi din cauza relaţiei lor sexuale descrisă în roman.

"Madame Bovary", de Gustave Flaubert

A fost interzisă în Franţa iar Flaubert, condamnat şi apoi achitat pentru "ofensă adusă moravurilor publice", în anul 1857. Povestea este despre un doctor a cărui tânără nevastă, Emma Bovary, se îndrăgosteşte de un alt bărbat, apoi are o aventură de trei ani cu moşierul Rodolphe Boulanger. Plănuieşte să fugă cu el, însă în cele din urmă ajunge să se sinucidă.

Vezi in The Independent restul Topului!
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
36

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
211

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...

Comercianții de carne prinși pe picior greșit de forțele de ordine, s-a lăsat cu amenzi de aproape 40.000 de lei!

astăzi, 10:46
87

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspecto...