Toate modificarile legislative care se aplica de astazi

Toate modificarile legislative care se aplica de astazi
Debutul lunii octombrie aduce cateva modificari importante in legislatia romaneasca, care intra in vigoare chiar incepand de astazi. Astfel, 1 octombrie este data de la care se aplica atat noile prevederi de la capitolul "Impozit pe profit" din Codul fiscal, cat si cele privind medierea.

 Ce se schimba in Codul fiscal

OG nr. 15/2012, actul normativ care a modificat Codul fiscal, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 621, din 29 august 2012.

La capitolul impozit pe profit, ordonanta a adus cateva reglementari noi in ceea ce priveste pierderile fiscale, aplicabile de la 1 octombrie. Mai exact, noile reguli permit persoanelor juridice succesoare ale operatiunilor de reorganizare sa recupereze pierderile fiscale, pana acum acest lucru nefiind posibil.

Concret, OG nr. 15/2012 a modificat alin. 2 al art. 26 din Codul fiscal care prevedea, inainte de modificare, ca pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta prin divizare sau fuziune nu se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati sau de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite, dupa caz.

Dupa modificare, alin. 2 al art. 26 stabileste ca pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate. Recuperarea se face proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare.

De asemenea, alineatul modificat mai precizeaza ca pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta.

Tot de la 1 octombrie se aplica reguli noi si in ceea ce priveste pierderile fiscale in cazul operatiunilor de fuziune, divizare, divizare partiala, transferurilor de active si schimburilor de actiuni in care sunt implicate societati din doua sau mai multe state membre.

Astfel, conform noilor reglementari, in situatia in care societatea cedenta inregistreaza pierdere fiscala, aceasta se recupereaza de catre sediul permanent al societatii beneficiare situat in Romania.

In cazul transferului sediului social al unei societati europene din Romania in alt stat membru, iar societatea respectiva inregistreaza pierdere fiscala, aceasta se recupereaza de catre sediul permanent al societatii europene ori al societatii cooperative europene situat in Romania, se arata in OG nr. 15/2012.

Ce noutati sunt in ceea ce priveste medierea

Legea medierii a fost modificata in luna iulie prin Legea nr. 115/2012, publicata in Monitorul Oficial 462 din 9 iulie 2012.

Toate prevederile din acest act normativ, cu exceptia uneia singure, intra in vigoare la 1 octombrie.

Astfel, noile reglementari din Legea medierii dau posibilitatea partilor care au ajuns la o intelegere cu ajutorul unui mediator sa se prezinte in fata instantei pentru ca aceasta sa dea o hotarare care sa consfinteasca acordul de mediere.

"Competenta apartine fie judecatoriei in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul oricare dintre parti, fie judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul unde a fost incheiat acordul de mediere. Hotararea prin care instanta incuviinteaza intelegerea partilor se da in camera de consiliu si constituie titlu executoriu in conditiile legii", se precizeaza in actul normativ.

Cererea adresata instantei, privind pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor rezultata din acordul de mediere, este scutita de plata taxei judiciare de timbru, cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale.

Ca alternativa la hotararea instantei, partile pot apela la un notar, care sa autentifice hotararea lor.

Mai mult decat atat incepand de astazi,oricare dintre cele doua proceduri este imperativa in cazul in care conflictul mediat vizeaza transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum si al altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale. In oricare dintre aceste situatii, acordul de mediere redactat de catre mediator trebuie sa fie prezentat notarului public sau instantei de judecata, pentru ca acestea, avand la baza acordul de mediere, sa verifice conditiile de fond si de forma prin procedurile prevazute de lege si sa emita un act autentic sau o hotarare judecatoreasca, dupa caz, cu respectarea procedurilor legale. Daca nu se respecta aceasta regula, acordul de mediere este lovit de nulitate absoluta.

Aceasta reglementare se aplica de la 1 octombrie si in cazul in care prin acordul de mediere se constituie, se modifica sau se stinge orice drept real imobiliar.

Noile dispozitii din Legea medierii extind si situatiile in care medierea poate fi folosita in ceea ce priveste conflictele de familie. Astfel, daca pana acum puteau fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor, precum si orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune, de astazi incolo printre aceste situatii este mentionat expres si partajul bunurilor comune.

Odata cu modificarile aduse Legii medierii, acest act normativ contine si precizarea expresa ca cei care vor sa devina mediatori trebuie sa indeplineasca cumulativ toate conditiile impuse de lege (studii superioare, vechime in munca de cel putin 3 ani, capacitate deplina de exercitiu si din punct de vedere medical, absolvirea cursurilor pentru formarea mediatorilor sau program postuniversitar de nivel master in domeniu, avizat de Consiliul de mediere).


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
467

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
638

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
747

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...