Taxele i-au cocoșat: Tot mai mulți angajatori din România își plătesc angajații cu salariul minim pe economie

Taxele i-au cocoșat: Tot mai mulți angajatori din România își plătesc angajații cu salariul minim pe economie

România are cele mai mari taxe pe muncă din Europa iar acest lucru se vede tot clar în ultimii ani. Practic, românii muncesc jumătate de an pentru a-și plăti taxele, abia apoi încep să muncească pentru ei, arată datele statistice.

În aceste condiții, dintr-un număr total de 5,5 milioane de angajați, România a ajuns să aibă aproximativ 1,6 milioane de lucrători care au salariul minim pe economie, o realitate aproape incredibilă, dar care arată cât de vulnerabili sunt agenții economici români, cei care plătesc de fapt aceste taxe, în fața sistemului de impozitare.

Cifra este de cinci ori mai mare decât în urmă cu cinci ani.

Responsabilii din cadrul Ministerului Muncii recunosc că mediul economic este incapabil să susțină  constant o majorare a salariului minim, dacă sunt forțați, angajatorii preferând să concedieze în loc să opereze o majorare a salariului minim.

În aceste condiții s-a ajuns la situația în care nu toţi salariaţii care au salariul minim în cartea de muncă primesc de fapt acest venit, unii acceptând salariul pe contract mai mic, iar diferența să fie plătită ”la negru sau la gri”.

Pe fondul în care preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, insistă pe un salariu minim egal în toate statele Uniunii Europene, undeva la 1600 de euro, ministrul Muncii din România, Raluca Turcan a dezvăluit că există ”semnale de îngrijorare” cu privire la salarul minim.

”Există deja o propunere de Directivă a Comisiei Europene prin care să se stabilească un nivel definit al fixării salarului minim, ceea ce în România în momentul de faţă nu cred că este posibil. Pe de altă parte, eu cred că atunci când luăm în calcul nivelul salariului minim discuţiile între părţile sociale, angajaţi şi angajatori, trebuie să fie mult mai intense, trebuie să luăm în calcul nişte factori care să aducă puterea de cumpărare în discuţie odată cu salariul minim, pentru că în România, din nefericire, sărăcia în muncă este peste media europeană”, a adăugat Raluca Turcan.

Cu un salariu mediu anual de 11.500 de euro, un român câștigă al treilea cel mai mic salariu din UE, ceea ce îl lasă, din nou, cu al treilea cel mai mic venit disponibil, de aproape 6200 de euro. Aproape jumătate din venituri reprezintă taxe și impozite. Din 100 de lei așadar, rămânem în buzunar cu puțin peste 50 de lei, diferența reprezentând taxe către stat.

 

Spune-ne opinia ta