Tatal marelui duhovnic Ilie Cleopa: "Te-am făcut cu doi ochi, stii carte, citeste Psaltirea!"

Tatal marelui duhovnic Ilie Cleopa: "Te-am făcut cu doi ochi, stii carte, citeste Psaltirea!"
"Până nu ne rugam un ceas, nu ne dădea de mâncare, nimic. Chiar dacă nu era în post, zicea: Nu se mănâncă acum. Când vii de la scoală, la amiază. Nu esti porc să mănânci de dimineată!", povesteste marele duhovnic Ilie Cleopa.

După traditie, strămosii tatălui duhovnicului Ilie Cleopa erau vestiti oieri, originari din comuna Sălistea Sibiului, care, datorită persecutiilor religioase din secolul al XVIII-lea, au fost nevoiti să părăsească Ardealul si să se strămute în Moldova, stabilindu-se în judetul Botosani. Din bătrâni se păstrează această amintire, că au trecut Muntii Carpati în Moldova trei frati de o mamă cu numele de familie Ilie. Unul dintre ei s-a stabilit în judetul Botosani, devenind strămosul Părintelui Cleopa.

Al doilea, de asemenea mare crescător de oi, s-a stabilit în comuna Pipirig - Neamt, si a avut ca ultim urmas pe Grigore Ilie, care s-a mutat nu demult la Domnul. Al treilea frate s-a făcut pustnic în Muntele Athos, unde a si răposat.

Alexandru Ilie, tatăl Părintelui Cleopa, s-a născut în anul 1871, la 12 septembrie, în comuna Sulita - Botosani.
El era un bărbat înalt, tăcut si bun gospodar. În anul 1902 s-a căsătorit cu Ana Bercea, din satul vecin, Dracsani, fiind cununati la biserica din sat de vrednicul Preot Gheorghe Chiriac, care mai târziu avea să-i boteze si pe cei zece copii ai lor.

Alexandru se îndeletnicea îndeosebi cu agricultura, cu cresterea vitelor si cu negotul de animale, fiind numărat printre cei dintâi gospodari din sat. Aveau 150 de oi, peste 20 de vite mari si 30 de hectare de pământ.

Despre tatăl său, Alexandru, Părintele Cleopa zicea următoarele:

"Dumnezeu să-l ierte pe tatăl meu. Era un om înalt, plesuv, cu barbă albă mare si foarte credincios. În fiecare sărbătoare se ducea cu copiii la biserică si ajuta pe cei săraci. Pe el nu l-a văzut nimeni băut sau înjurând sau fumând sau făcând altceva dintr-acestea.

Dimineata, când să plecăm la scoală, mama ne zicea să mâncăm ceva sau să luăm în traistă. Dar tata zicea: Nu! Lasă-i, babă hăi, că n-or să moară! Iar când veneam de la scoală, luam Sfânta Anaforă si apoi mâncam. Fratii mei, mai cu seamă fratele Mihai, nu mâncau nimic până nu terminau Psaltirea de citit.

Până nu ne rugam un ceas, nu ne dădea de mâncare, nimic. Chiar dacă nu era în post, zicea: Nu se mănâncă acum. Când vii de la scoală, la amiază. Nu esti porc să mănânci de dimineată!

Nu stia carte, dar avea frică de Dumnezeu. Să adoarmă seara vreunul neînchinat? Sau să stea la masă până nu zicea Tatăl nostru? Sau să nu se ducă Duminica la biserică? Sau să audă c-a înjurat sau a fumat sau a furat ceva? Că nu-l vedeai pe el cu acestea în veac. Avea o curea în cui, îi zicea Sfântul Neculai. Dacă te prindea cu ceva, ferească Dumnezeu! El zicea: Măi, uite Sfântul Neculai! Treci la rugăciune! Te-am făcut cu doi ochi, stii carte, citeste Psaltirea si rugăciunile din carte!

Odată, venind de la scoală, am găsit pe drum un ham. L-am luat bucuros si l-am dus acasă. Când m-a văzut tata, m-a întrebat de unde l-am furat. Iar eu i-am spus: L-am găsit si m-am gândit că ne poate fi de folos. Dar tatăl meu mi-a spus hotărât: Du-te si-l du înapoi, că nu l-ai pus tu acolo!

El a fost în casă sfesnic. El a fost stăpân peste noi".

Ajungând la vârsta de 72 de ani, Alexandru Ilie si-a dat sufletul în mâinile lui Hristos, la 23 februarie 1943.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Florin Piersic, dus de urgență cu elicopterul SMURD la București! Care este starea de sănătate a marelui actor

astăzi, 07:34
54

Actorul se afla internat la Institutul Inimii „Dr. Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca.Managerul spitalului din Cluj-Napoca a declarat, pentru Cluj24, că transferul actorului a fost u...

Copii opăriți cu ciorbă în a doua zi de Paști, unul dintre ei transferat la Iași cu arsuri pe corp!

astăzi, 07:15
147

Momente cumplite pentru o familie din Botoşani, în a doua zi de Paşti. Doi fraţi, de 2 şi 3 ani, s-au opărit cu ciorbă clocotită. Unul dintre copii a fost trimis de urgenţă la Iaşi....

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul; Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare (Harţi)

astăzi, 07:00
19

Trecerea la Domnul a Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan se prăznuieşte în fiecare an la 26 septembrie, zi în care s-a arătat pe larg şi viaţa sa deosebită. Astăzi, cinstim...