În ciuda politicii, britanicii caută forță de muncă în România
Dacă e să facem un top al țărilor din care sunt cele mai multe oferte de job-uri în străinătate avem o mică surpriză. În contextul avalanșei de dezbateri privind deschiderea pieței muncii pentru români și bulgari în Marea Britanie, cele mai multe oferte vin din această țară. Sunt în jur de 5.000 de locuri de muncă, de la medici până la bucătari, ospătari sau spălători auto.
"Din cele 5.000 de oferte de muncă disponibile în acest moment, 90% sunt destinate celor care au o calificare sau au absolvit studii superioare. Aproximativ 40% dintre ofertele de muncă sunt destinate personalului medical și sanitar, cu precădere asistenților medicali și infirmierilor interesați de domeniul geriatriei", mai adaugă reprezentantul tjobs.ro.
La alegere: "arbeiten" sau "work"
În aceeași ierarhie, pe locul al doilea e Germania, care pune la dispoziție aproximativ 3.500 de job-uri pentru români specializați în diverse domenii. Se caută muncitorii în construcții pentru salarii între 1.800 și 2.500 de euro, în funcție de calificare, absolvenți de medicină, cărora li se promite câștiguri între 3.300 și 5.000 de euro sau ajutor de bucătar care poate primi aproximativ 1.000 de euro.
"O altă țară cu un număr ridicat de oferte de muncă este Irlanda, cu 1.400 de oferte în domenii variate: personal medical și sanitar, hoteluri/turism, IT/software", mai precizează Brîndușa Deac.
Românii fug de țările în care e criză economică
Pe locul al treilea în ceea ce privește ofertele de locuri de muncă în străinătate este Grecia, care pune la dispoziție pentru români în jur de 3.000 de locuri. Însă, potrivit companiilor care fac recrutări, țările în care s-a instalat criza economică nu mai sunt atât de căutate.
"Interesul românilor nu mai este axat atât de mult pe țările "tradiționale" din anii trecuți, Grecia, Italia sau Spania. În luna martie 2013, aplicanții au preferat ofertele de muncă din Marea Britanie și Germania", mai adaugă Brîndușa Deac pentru Yahoo! News.
"Ofertele din partea Greciei sunt în domenii clasice pentru această țară, ca
oteluri/turism sau restaurant/catering. În schimb, interesul românilor pentru ofertele de muncă din această țară este mult mai redus față de anii anteriori, numărul aplicărilor nedepășind 50%, din cauza salariilor mici oferite de angajatorii greci".
Locuri de muncă în țări exotice
Printre locurile de muncă în străinătate găsim și job-uri în țări ceva mai exotice pentru noi. Iată câteva exemple:
Ospătar în Arabia Saudită. Salariul este între 800 şi 1.000 de dolari. Se caută persoane între 25 şi 30 de ani, care să cunoască foarte bine limba engleză și să aibă experiență în domeniu măcar un an.
Instructor de înot și fizioterapeut în Kuweit. Angajatorul, un hotel, oferă un salariu între 800 și 1.000 de dolari. Acceptă femei și bărbați de până în 45 de ani. Se cere diplomă de calificare și cunoștințe de limba engleză la nivel conversațional. Contractul este pe 2 ani, iar cazare și masa sunt asigurate de angajator.
Inginer petrolist în Angola. Angajatorul spune că oferă cazare și masă gratuită. Se cere cunoștințe de limba engleză în domeniul tehnic și la nivel conversațional. Salariul este negociabil.
Bucătar specialist în sushi/sashimi în Belarus. Se cere experiență în bucătăria japoneză și cunoașterea limbii engleze la nivel mediu. Locul de muncă este într-un restaurant din Minsk, iar salariul este între 2.500 și 3.000 de lire sterline.
Medic radiolog în Libia. Se caută doctori care au o experiență de cel puțin 5 ani în acest domeniu și care să cunoască limba engleză la un nivel avansat. Se oferă ajutor pentru relocare și șase bilete de avion pe an. Salariul este negociabil.
Cum a evoluat oferta locurilor de muncă în străinătate
Marea Britanie. Dacă în perioada iunie 2010 – iunie 2011, această țară avea pentru români 17.403 locuri de muncă, potrivit tjobs.ro, între iunie 2011 și iunie 2012, oferta a ajuns la 49.334 de job-uri, o creștere de aproximativ 18%.
Vasele de croazieră. Acest domeniu înregistrează cea mai mare creștere a ofertei locurilor de muncă, anjungând la un procent de +1.321%. În perioada iunie 2010 – iunie 2011 existau doar 2.994 de locuri de locuri de muncă, iar între iunie 2011 și iunie 2012 s-a ajuns la 42.556 de posturi.
Grecia. Deși afectată puternic de criza economică, lucrurile au început să evolueze pozitiv în ultima perioadă în ceea ce privește oferta locurilor de muncă pentru români. Făcând un o comparație pe aceleași intervale ca și în cazul Marii Britanii, constatăm că au fost cu aproape 70% mai multe locuri de muncă faţă de perioada iunie 2010 - iunie 2011 și s-a ajuns la 30.751 de oferte.
Germania. Comparând aceleași perioade, nemții au o ofertă în creștere cu 134%, de la 8.721 de locuri de muncă la 20.430.
Italia. Dacă în 2010 – 2011 oferea 5.777 de locuri de muncă, în cursul anului trecut s-a ajuns la un nivel de 15.879 de job-uri pentru români.
SUA. Procentul de creștere a ofertei de muncă este uriaș - 260%. Însă vorbim de o creștere de la 2.576 de locuri de muncă la 9.293, iar multe dintre aceste job-uri sunt în sezoniere.
Spania, Franța, Cipru. Între iunie 2011 și iunie 2012 oferta a fost de aproximativ 7.000 de locuri de muncă. În creștere pentru Spania și Franța și o ofertă aproape identică din Cipru.