Suprapuneri de lucrări, conflicte din cauza fondurilor- proiectul Nova Apaserv înregistrează întârzieri în două aglomerări urbane

Programul de extindere şi reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare înregistrează întârzieri foarte mari, deşi termenul de finalizare a lucrărilor este chiar luna septembrie.

Suprapuneri de lucrări, conflicte din cauza fondurilor- proiectul Nova Apaserv înregistrează întârzieri în două aglomerări urbane

Într-un răspuns la o interpelare a consilierului judeţean Gheorghe Sorescu, Nova Apaserv admite întârzierile enorme în derularea programului de reabilitare şi extindere a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare. În municipiul Dorohoi se înregistrează cele mai mari întârzieri.

"Procentul fizic de realizare a lucrărilor este de 28.07%, iar cel de realizare valorică este de 5,89%. Valoarea contractului semnat este de 78.6 milioane de lei, iar termenul de finalizare a Contractului este în luna septembrie 2017", se arată în răspunsul Nova Apaserv la solicitarea alesului judeţean.

Contractul privind extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în aglomerarea Dorohoi a fost semnat în iunie anul trecut între Nova Apaserv şi firma Ludwig Pfeiffer Timişoara, iar în iulie a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Deşi antreprenorul coordonează 12 subcontractori, respectiv 15 echipe de lucru, există un blocaj major, determinat de suprapunerea proiectului cu cel de reabilitare rutieră a străzilor din Dorohoi.

Mai exact, Primăria Municipiului Dorohoi a implementat proiectul "Reabilitare şi modernizare urbană în municipiul Dorohoi", cu finanţare în cadrul POR 2007- 2013 şi prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, finalizarea proiectului având loc în decembrie 2015. Or acum este condiţionată emiterea avizelor de spargere şi de modificare a soluţiei tehnice iniţiale, aşa cum a fost stabilită prin hotărâre de Consiliu Local. Mai mult, şi Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri reguză să emită autorizaţia de spargere a drumului pentru DJ 292 spre Broscăuţi, fiind astfel condiţionată reţeaua de apă pe alte trasee.

Riscul prevăzut de operatorul de apă este nîncadrarea în termen, dar lucrările, dacă s-ar fi respectat calendarul programului, ar fi trebuit să se termine în 2014, nu în 2017. Numeroasele contestaţii dar şi semnarea cu mare întârziere a contractului au dus la situaţia din prezent.

O situaţie similară este şi la Flămânzi unde, la fel, primăria a tot aşteptat demararea lucrărilor de extindere şi reabilitare a reţelei, dar cu aceasta întârzia, s-a apucat de propriul proiect, de modernizare a drumurilor. Concret, prin proiectul "Reabilitare infrastructură drumuri şi poduri în oraşul Flămânzi" cu finanţare tot prin POR 2007- 2013, s-au reabilitat şi asfaltat tronsoane de drumuri pe nouă străzi din oraş, pe o lungime totală de 10 kilometri, reprezentând însă 15% din proiectul Nova Apaserv. Pe aceste străzi sunt prevăzute a se realiza conducte de apă şi canalizare.

Numai că problematica eligibilităţii cheltuielilor suplimentare a întârziat luarea unor decizii privind executarea lucrărilor pe aceste străzi, dret urmare au apărut aceste întârzieri. "Progresul fizic pe contractul de lucrări este de 50,30%, iar progresul financiar este de 34,26%. Durata iniţială de execuţie a fost de 20 de luni, dar ulterior a fost prelungită până în decembrie 2017", spun reprezentanţii Nova Apaserv.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

astăzi, 20:16
12

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

astăzi, 19:23
33

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
28

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...