Sumele incasate din amenzile rutiere nu mai merg la infrastructura, ci se duc in totalitate catre bugetul de stat

Sumele incasate din amenzile rutiere nu mai merg la infrastructura, ci se duc in totalitate catre bugetul de stat
Sumele incasate din amenzile contraventionale din domeniul rutier vor intra in totalitate la bugetul de stat, dupa ce un act normativ in acest sens a intrat in vigoare. Aceasta in conditiile in care, pana in prezent, 90% din acesti bani reveneau CNADNR si erau folositi, in exclusivitate, pentru finantarea lucrarilor de constructie, modernizare, intretinere si reparatie a drumurilor nationale.

Sumele incasate din amenzile contraventionale din domeniul rutier vor intra in totalitate la bugetul de stat, dupa cum se arata in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 101/2013 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2011 privind infiintarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, publicata luni in Monitorul Oficial nr. 677 si care a intrat in vigoare in aceeasi zi.

Concret, actul normativ abroga dispozitiile care prevedeau ca sumele provenite din amenzile contraventionale aplicate persoanelor fizice si persoanelor juridice de catre personalul cu atributii de inspectie si control din cadrul ISCTR si de personalul imputernicit din cadrul CNADNR se fac venit la bugetul de stat in procent de 10%, diferenta revenind ca venituri extrabugetare CNADNR.

Astfel, potrivit vechilor prevederi, sumele care reveneau CNADNR, adica 90% din totalul amenzilor, erau utilizate in exclusivitate pentru finantarea lucrarilor de constructie, modernizare, intretinere si reparatie a drumurilor nationale, precum si pentru garantarea si rambursarea creditelor externe si interne contractate in acest scop.

Noile reguli, aplicabile deja, stabilesc ca CNADNR nu va mai primi niciun procent din amenzile aplicate, ceea ce inseamna ca banii nu vor mai fi folositi in scopul intretinerii si reparatiei drumurilor.

"Amenzile contraventionale aplicate persoanelor fizice si persoanelor juridice pentru nerespectarea prevederilor OG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, ale OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, ale HG nr. 1.373/2008 privind reglementarea furnizarii si transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din Romania, si ale HG nr. 1.777/2004 privind introducerea restrictiei de circulatie pe unele sectoare de autostrazi si de drumuri nationale europene (E) pentru vehiculele rutiere si neincasate pana la aceasta data constituie venit la bugetul de stat", se precizeaza in documentul citat. 

Conform reglementarilor, CNADNR va transmite, in acest sens, procesele-verbale de constatare a contraventiei unitatilor din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in vederea executarii silite a sumelor neincasate. 

Cati bani va incasa statul?

Confederatia Nationala Rutiera (CNR) nu este de acord cu aceasta masura a Guvernului si considera ca, in acest fel, se finalizeaza procesul de distrugere sistematica a intreprinderilor mici si mijlocii din transporturile rutiere ce se confrunta de mai mult timp cu legislatia impovaratoare si abuzurile institutionale.

Concret, dupa cum arata institutia intr-un document de presa remis redactiei noastre, unele amenzi din domeniul rutier sunt uriase, de ordinul zecilor de mii lei pentru chestiuni ce fac obiectul colaborarii interinstitutionale dintre Ministerul Muncii si Ministerul Transporturilor.

"Spre exemplu, pentru un sofer angajat raportat la Ministerul Muncii prin programul Revisal, dar inca neraportat la Ministerul Transporturilor (ARR), o companie de transport risca o amenda de la 3.000 la 6.000 lei in conditiile in care cele doua ministere refuza sa integreze bazele de date. Totodata, in acelasi context, amenda pentru lipsa legitimatiei de serviciu a soferului se sanctioneaza cu amenda de la 8.000 la 12.000 lei, cu toate ca soferul este raportat in sistem electronic la ARR iar ISCTR poate accesa aceasta baza de date", sustine CNR in comunicatul citat.

Exista, totusi, si sanctiuni mai mici aplicate soferilor. Concret, de pe urma amenzilor aplicate in cazul lipsei rovinietei, la bugetul statului vor intra sume usor mai mici decat cele mentionate mai sus. 

Astfel, amenda minima acordata soferilor de autoturisme este de 250 lei, iar cea maxima de 500 lei. In ceea ce priveste vehiculele de transport marfa care circula fara rovinieta, amenzile cresc substantial, pornind de la 1.250 lei si ajungand chiar si la 4.500 lei. 

In acest context, CNR considera ca veniturile ilicite nu fac altceva decat sa creasca coruptia la nivel institutional ce se manifesta deja, din ce in ce mai mult prin actul de control asupra celor ce desfasoara activitati legale, deoarece de la aceste companii ce nu lucreaza "la negru" nu pot obtine avantaje materiale, ajungand astfel ca, in anumite domenii, companiile serioase sa dispara treptat, neputand sa faca fata abuzurilor si concurentei neloiale.

"In situatia in care Guvernul Romaniei nu va aplica masuri prin care sa incurajeze concurenta loiala, crescand semnificativ incasarile la bugetul de stat, firmele corecte ce realizeaza venituri in mod transparent nu au nicio sansa de supravietuire", sustine sursa citata, conform Avocatnet

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
212

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
99

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
111

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...