Statul vrea sa incurajeze natalitatea: Scutiri de impozite si subventii pentru parintii a cel putin 3 copii

Pe fondul scaderii accentuate a populatiei in ultimii 10 ani, la Senat a fost depus un proiect de lege care are drept scop incurajarea ratei natalitatii printr-o serie de facilitati fiscale precum scutiri de impozite si subventii de la bugetul de stat, pentru parintii care au cel putin trei copii.

In opinia initiatorilor proiectului de lege, statul roman are responsabilitatea de a promova politici care sa incurajeze cresterea natalitatii. Potrivit actului normativ, persoanele care sunt parintii naturali a cel putin 3 copii, beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) scutire de impozit pe veniturile din salarii
b) scutire de la plata impozitului pentru o singura cladire si un singur teren
c) subventionarea dobanzii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, pentru un singur credit ipotecar in valoare de maxim 50.000 euro.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca parintii:
a) sa fie cetateni romani
b) sa domicilieze in Romania
c) sa aiba in intretinere cel putin trei copii
d) sa nu aiba antecedente penale

Potrivit proiectului, drepturile prevazute mai sus ar urma sa fie garantate fara nicio discriminare, indiferent de rasa, culoare, sex, limba, religie, origine sociala, opinie politica sau alta opinie, oricare ar fi nationalitatea, apartenenta sociala, etnica sau indiferent de situatia materiala.

Conform datelor Oficiului European de statistica, populatia Romaniei a scazut cu 4,5% in perioada 1997-2007, de la 22.582.000 de locuitori, la 21.565.000. Potrivit prognozei institutiei, aceasta tendinta se va accentua in urmatorii ani pana sub 20 de milioane in 2030 si sub 17 milioane in 2050.

Implicatiile scaderii natalitatii la nivelul societatii

Fenomenul de scadere accentuata a populatiei Romaniei va atrage dupa sine si o serie de efecte negative la nivelul societatii . In primul rand se va accentua dezechilibrul dintre populatia activa(15-64 de ani) si populatia pasiva(peste 65 de ani), crescand rata de dependenta, ce poate duce chiar pana la falimentul sistemului public de pensii, scumpirea accelerata a fortei de munca autohtone si scaderea productivitatii economiei nationale.

Din punct de vedere economic, Romania ar putea deveni o piata mai mica, dar si mai scumpa, neatractiva pentru investitiile straine, ramanand la statutul de simpla piata de desfacere, dependenta de produsele si tehnologia din import.

In nota de fundamentare a proiectului, initiatorii subliniaza faptul ca scutirea de la plata impozitului pe salariu, si nu pe alte venituri, se adreseaza in special populatiei cu venituri mici si medii. Astfel, se creeaza garantia ca beneficiariii sunt persoane active care desfasoara o activitate legala, remunerata.

Avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un român din Italia și-a aruncat iubita într-o prăpastie de 6 metri, apoi a salvat-o și a încercat să șteargă urmele!

astăzi, 15:38

Un tânăr român de 25 de ani, rezident în localitatea Como din Italia, a fost arestat pentru tentativă de omor, vătămări corporale, amenințări și hărțuire, după ce și-a ag...

(P) Festivaluri pentru iubitorii de tradiție

astăzi, 14:44

Anual, pasionații de vin pot participa la festivaluri dedicate, unde descoperă soiuri noi, degustă creații artizanale și întâlnesc producători entuziaști. Aceste evenimente sunt pri...

Cine merge la barajul de retrogradare/promovare dacă Poli Iași, Petrolul, FC Botoșani și Sepsi termină la egalitate de puncte?

astăzi, 14:36

Va fi bătaie mare pentru a rămâne în SuperLiga în etapa a 9-a, ultima din play-out. Cine va merge la barajul de retrogradare/promovare dacă se va îndeplini scenariul halucin...