Statul vrea sa incurajeze natalitatea: Scutiri de impozite si subventii pentru parintii a cel putin 3 copii

Statul vrea sa incurajeze natalitatea: Scutiri de impozite si subventii pentru parintii a cel putin 3 copii
Pe fondul scaderii accentuate a populatiei in ultimii 10 ani, la Senat a fost depus un proiect de lege care are drept scop incurajarea ratei natalitatii printr-o serie de facilitati fiscale precum scutiri de impozite si subventii de la bugetul de stat, pentru parintii care au cel putin trei copii.

In opinia initiatorilor proiectului de lege, statul roman are responsabilitatea de a promova politici care sa incurajeze cresterea natalitatii. Potrivit actului normativ, persoanele care sunt parintii naturali a cel putin 3 copii, beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) scutire de impozit pe veniturile din salarii
b) scutire de la plata impozitului pentru o singura cladire si un singur teren
c) subventionarea dobanzii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, pentru un singur credit ipotecar in valoare de maxim 50.000 euro.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca parintii:
a) sa fie cetateni romani
b) sa domicilieze in Romania
c) sa aiba in intretinere cel putin trei copii
d) sa nu aiba antecedente penale

Potrivit proiectului, drepturile prevazute mai sus ar urma sa fie garantate fara nicio discriminare, indiferent de rasa, culoare, sex, limba, religie, origine sociala, opinie politica sau alta opinie, oricare ar fi nationalitatea, apartenenta sociala, etnica sau indiferent de situatia materiala.

Conform datelor Oficiului European de statistica, populatia Romaniei a scazut cu 4,5% in perioada 1997-2007, de la 22.582.000 de locuitori, la 21.565.000. Potrivit prognozei institutiei, aceasta tendinta se va accentua in urmatorii ani pana sub 20 de milioane in 2030 si sub 17 milioane in 2050.

Implicatiile scaderii natalitatii la nivelul societatii

Fenomenul de scadere accentuata a populatiei Romaniei va atrage dupa sine si o serie de efecte negative la nivelul societatii . In primul rand se va accentua dezechilibrul dintre populatia activa(15-64 de ani) si populatia pasiva(peste 65 de ani), crescand rata de dependenta, ce poate duce chiar pana la falimentul sistemului public de pensii, scumpirea accelerata a fortei de munca autohtone si scaderea productivitatii economiei nationale.

Din punct de vedere economic, Romania ar putea deveni o piata mai mica, dar si mai scumpa, neatractiva pentru investitiile straine, ramanand la statutul de simpla piata de desfacere, dependenta de produsele si tehnologia din import.

In nota de fundamentare a proiectului, initiatorii subliniaza faptul ca scutirea de la plata impozitului pe salariu, si nu pe alte venituri, se adreseaza in special populatiei cu venituri mici si medii. Astfel, se creeaza garantia ca beneficiariii sunt persoane active care desfasoara o activitate legala, remunerata.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
287

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
430

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
567

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...