Spitalele publice, libere să-și rotunjească veniturile din chirii

Unitățile ce închiriază spații și terenuri pe care le au în administrare vor câștiga mai mult din chirii. Managerii spun că e o gură de oxigen, în condițiile subfi nanțării, însă în spatele acestei măsuri s-ar putea ascunde interese imobiliare.

Spitalele de stat își vor putea închiria spațiile și terenurile, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății. Jumătate din sume vor rămâne în contul unităților, cealaltă jumătate urmând să fie virată la bugetul de stat. În prezent, cotele din chirii de care beneficiază spitalele sunt infime și nu ajung pentru investiții semnificative. Dacă managerii salută măsura, reprezentanții asociațiilor de pacienți cred că la mijloc se ascund unele interese, ce ar putea afecta actul medical.

Conform Evenimentul Zilei, inchiriera spațiilor se va face prin licitație publică, organizată de Minister sau de spitale, cu avizul MS. În lege e specificat clar că fondurile vor fi utilizate doar "pentru întreținerea, repararea sau modernizarea imobilelelor sau achiziția de dispozitive medicale".

Mizele ascunse

Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, e sceptic cu privire la interesele economice ale spitalului. "E presiunea mafiei sectorului public-privat. Spitalele vor putea închiria saloane sau secții către operatorii medicali privați, nu neapărat pentru chioșcuri. Legea e incompletă, trebuie specificat clar că ai voie să închiriezi fără să reduci capacitatea și să afectezi activitatea spitalului".

În plus, mai scrie sursa citata, spitalele pot închiria și terenuri pe perioadă nedeterminată, fără a avea controlul construcțiilor. În opinia acestuia, cele mai bune metode prin care un spital public își poate rotunji veniturile sunt: prestarea de servicii din afara pachetului de bază (nedecontate), servicii de medicina muncii, analize și investigații sau închirierea aparaturii către furnizori privați.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de nenorocire: Mașină răsturnată pe cupolă, șoferul a scăpat ca prin minune! (Foto)

Thursday, 3 October 2024

Accidentul a avut loc pe raza localității Dângeni. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu o autospecială de stingere și modul de desc...

Activități preventive în sistem integrat, desfășurate de specialiștii de la Antidrog cu elevii Colegiului Economic „Octav Onicescu” Botoșani! (foto)

Thursday, 3 October 2024

Cei 120 de elevi participanți la activități au discutat împreună cu specialiștii antidrog și polițiștii despre planurile lor de viitor și despre modalitățile în care aceste obie...

Dramaturgi de toate vârstele, așteptați să participe la Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”!

Thursday, 3 October 2024

Desfășurat o dată la doi ani, festivalul își propune prin ambele secțiuni – creație și interpretare - descoperirea și promovarea talentelor dramaturgice în rândul amato...