Spitalele publice, libere să-și rotunjească veniturile din chirii

Unitățile ce închiriază spații și terenuri pe care le au în administrare vor câștiga mai mult din chirii. Managerii spun că e o gură de oxigen, în condițiile subfi nanțării, însă în spatele acestei măsuri s-ar putea ascunde interese imobiliare.

Spitalele de stat își vor putea închiria spațiile și terenurile, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății. Jumătate din sume vor rămâne în contul unităților, cealaltă jumătate urmând să fie virată la bugetul de stat. În prezent, cotele din chirii de care beneficiază spitalele sunt infime și nu ajung pentru investiții semnificative. Dacă managerii salută măsura, reprezentanții asociațiilor de pacienți cred că la mijloc se ascund unele interese, ce ar putea afecta actul medical.

Conform Evenimentul Zilei, inchiriera spațiilor se va face prin licitație publică, organizată de Minister sau de spitale, cu avizul MS. În lege e specificat clar că fondurile vor fi utilizate doar "pentru întreținerea, repararea sau modernizarea imobilelelor sau achiziția de dispozitive medicale".

Mizele ascunse

Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, e sceptic cu privire la interesele economice ale spitalului. "E presiunea mafiei sectorului public-privat. Spitalele vor putea închiria saloane sau secții către operatorii medicali privați, nu neapărat pentru chioșcuri. Legea e incompletă, trebuie specificat clar că ai voie să închiriezi fără să reduci capacitatea și să afectezi activitatea spitalului".

În plus, mai scrie sursa citata, spitalele pot închiria și terenuri pe perioadă nedeterminată, fără a avea controlul construcțiilor. În opinia acestuia, cele mai bune metode prin care un spital public își poate rotunji veniturile sunt: prestarea de servicii din afara pachetului de bază (nedecontate), servicii de medicina muncii, analize și investigații sau închirierea aparaturii către furnizori privați.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 24 februarie: Întâia şi a doua aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul

astăzi, 07:00

Ştim din Evanghelie cum Sfântul Proroc Ioan a fost ucis din porunca lui Irod şi cum cinstitul său cap a ajuns pe tipsie, în mâinile Irodiadei. Multă vreme cinstitul cap a stat &i...

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

Sunday, 23 February 2025

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

Sunday, 23 February 2025

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...