Singurul spital pe acţiuni din ţară. Finanţatori, un oraş întreg

Este singurul spital pe acţiuni din România! Până aici nimic deosebit, deosebit este însă faptul că sunt acţionari locuitorii oraşului. Au pus mână de la mână, au renovat, dotat şi redeschis spitalul închis prin ordinul Ministrului Sănătăţii Cske Attila.

Se întâmplă în Baia Sprie, un oraş din Maramureş. "A fost singura variantă de a avea un spital, o policlinică în oraş. Ministerul nu ne mai finanţa, eram pe lista «neagră» şi am căutat soluţii. Sunt de principiu că un oraş se poate gospodări pe cont propriu dacă este nevoie", spune Dorin Paşca, primarul oraşului.

Policlinică pe acţiuni

Spitalul a fost construit în anul 1963. Fiind un oraş vechi a avut şi spital şi maternitate dar în anul 2011, printr-un ordin de ministru a fost defiinţat împreună cu alte 70 de spitale din ţară. Întrebat de unde i-a venit ideea de a transforma unitatea spitalicească în societate pe acţiuni la care să contribuie toată comunitatea, edilul spune că a fost o "reacţie la incapacitatea statului de a face performanţă". "Nu a fost o idee, a fost o reacţie la incapacitatea statului român de a face performanţă în sistemul public de sănătate. Nu cred că putem să asistăm pasivi la închiderea unui sistem pentru că el nu este performant. Categoric că era o problemă de performanţă în cele 70 de spitale care s-au închis dar nu au mers mai prost decât cele care au rămas deschise", explică Paşca.

Acţionari, locuitorii oraşului

A căutat o formulă prin care să demonstreze Ministerului Sănătăţii că întreaga comunitate pe care o conduce îşi poate ţine soarta în propriile mâini şi aşa s-a născut "Medspria SA", societate la care a putut să contribuie financiar orice cetăţean al oraşului. "Avem 300 de acţionari, locuitori ai oraşului şi nu numai, care au contribuit cu sume începând de la 200 de lei până la 3.000 de euro.  Înclusiv Consiliul Local Baia Sprie are o participaţiune de 12.000 de lei", a mai adăugat edilul.

Trei ani de muncă

Pentru a-şi pune planul în aplicare, Dorin Paşca a muncit trei ani, iar din ianuarie, policlinica este funcţională. Are 12 cabinete complet renovate care pot concura cu succes orice cu pretenţii din ţară. Investiţia a fost una mare dar primarul spune că nu se opreşte aici. "Am investit 100.000 de euro pentru a renova complet clădirea şi avem cabinete şi specialităţi care se cer. Medicii nu sunt cu normă întreagă, dar în funcţie de cerinţa localnicilor vom aduce şi alţi medici. Avem parteneriate cu mai multe ONG-uri care au adus aparatura necesară funcţionării", spune Paşca.

Planuri mari de viitor

Edilul spune că are mari planuri de viitor. Pentru că lângă policlinica renovată pe banii locuitorilor din oraş se află şi vechiul spital cu paturi, vrea să-l pună la punct şi pe acesta, aplicând aceeaşi formulă. "Vreau să fac ceva ce  nu s-a mai făcut la nivel naţional, dar nu pot să vă dezvălui să nu dau idei concurenţei. veţi vedea", a spus primarul.
Vocea Transilvaniei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident pe drumul Botoșani – Suceava, trei mașini serios avariate și două persoane transportate la spital! (Foto)

astăzi, 13:30

Trei mașini au fost implicate într-un acident rutier violent care s-a produs, duminică seară, la Plopeni-Salcea, doi dintre șoferii implicați ajunând la spital. Accidentul a avut l...

S-a ales cu dosar penal la vama Rădăuți - Prut, când încerca să plece din țară!

astăzi, 13:15

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut efectuează cercetări cu privire la un cetățean român, care s-a prezentat la controlul de frontieră cu...

Ministrul Finanțelor anunță o reorganizare majoră în sistem: ANAF înghite o altă mare structură!

astăzi, 13:00

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, ia în calcul mai multe reorganizări începând de la structurile centrale până la cele subordonate, precum ANAF și Autoritatea Vamală Ro...