Un cimitir greco-catolic vechi de peste 200 de ani din municipiul Botoşani a fost desfiinţat, iar osemintele au fost deshumate şi mutate în cripta de sub Biserica Romano-Catolică.
Parohul Bisericii Romano-Catolice din Botoşani, preotul Petru Bişog, susţine că în cimitirul greco-catolic de pe strada IC Brătianu se aflau 47 de morminte, ultima înmormântare fiind făcută la mijlocul anilor 1.800.
„Acolo, cimitirul a fost desfiinţat de Cuza Vodă acum 140 de ani şi de atunci nu s-au mai făcut înmormântări. Cimitirul nu mai producea efecte religioase şi niciun alt efect. Prin demersul pe care l-a făcut Episcopia Iaşi, prin noi, Parohia Romano-Catolică din Botoşani, vrem să aducem cult credincioşilor care au fost strămutaţi în cripta bisericii şi să oferim utilitate acelui spaţiu care, repet, de 140 de ani nu produce efecte. Deocamdată, trebuie să îl scoatem din sarcină religioasă, iar ulterior vom vedea ce destinaţie va avea. Nu se înstrăinează. Nu va fi vândut niciodată”, a afirmat părintele Petru Bişog, citat de Agerpres.
Acesta precizează că identitatea persoanelor înhumate în singurul cimitir greco-catolic din Botoşani nu este cunoscută.
„Din nefericire, nici măcar nu există în evidenţele noastre parohiale un registru al răposaţilor respectivi. Vorbim de începuturile bisericii din Botoşani, când la momentul respectiv cu siguranţă s-au făcut notări, dar nouă ne lipsesc. Registrele pe care le avem sunt după 1870, când deja de 30 de ani aproape era închis cimitirul. Contextul în care s-a închis cimitirul catolic din Botoşani a fost deschiderea Eternitatea (Cimitirul Eternitatea- n.r.)", a adăugat parohul Bisericii Romano-Catolice.
Viceprimarul municipiului Botoşani, Bogdan Buhăianu, susţine că desfiinţarea cimitirului şi a unei foste capele a fost autorizată în baza avizelor pe care proprietarul le-a obţinut atât de la Secretariatul de stat pentru Culte, cât şi de la Ministerul Apărării, Direcţia de Sănătate Publică sau Agenţia pentru Protecţia Mediului.
„Atât timp cât se încadrează într-un cadru legal, nu putem contesta. Într-adevăr, s-a primit la Urbanism la noi o cerere de desfiinţare cimitir. Colegii noştri au verificat dosarul şi toate avizele sunt pozitive. Despre moralitatea acestui fapt nu putem comenta. Noi mergem exact pe lege şi pe ceea ce juriştii şi colegii noştri de la Urbanism văd în acte. Din câte ştiu, în Botoşani nu s-a mai desfiinţat până astăzi un cimitir”, a declarat Bogdan Buhăianu.