FOTO: Grave nereguli descoperite de comisarii de mediu în urma unui accident

FOTO: Grave nereguli descoperite de comisarii de mediu în urma unui accident

În urma unui accident care a avut loc pe raza orașului Flămânzi, în urmă cu aproximativ două săptămâni, comisarii din cadrul Gărzii de Mediu au descoperit nereguli grave.

În evenimentul rutier au fost implicate o autoutilitară, care aparține unui operator economic ce desfășoară activități de colectare a deșeurilor medicale și un Volkswagen.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu din Botoșani, de către Cristina Kashyap, comisarul șef al instituției, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au înaintat o sesizare către comisarii de mediu cu privire la acest accident.

Astfel, autoritățile au constatat în urma verificărilor, că autospeciale nu era marcată și nici inscripționată cu datele de identificare ale societății transportatoare pe ambele părți laterale, activitatea prestată fiind de „transport deșeuri periculoase rezultate din activitatea medicală", cu pictograma „Pericol biologic";  nu deține sisteme de asigurare împotriva răspândirii deșeurilor periculoase în mediu în caz de accident;  nu deține o trusă sau un minicompartiment ce conține saci din plastic, echipament de protecție, echipamente de curățenie, dezinfecție; nu au fost identificate containere din plastic cu capac, tip europubelă, în care sunt depozitate deșeurile ambalate în timpul transportului, în condiții de siguranță

Pe lângă aspectele mai sus menționate, formularele de expediție/transport deșeuri periculoase nu sunt întocmite de generator, nu sunt numerotate, nu se specifică autorizațiile de mediu, nici a transportatorului și nici a destinatarului; nu sunt semnate și ștampilate de către generator, pentru a se asigura declarația corectă în ceea ce privește cantitate de deșeuri și tipul deșeurilor; formularul pentru aprobarea transportului de deșeurilor periculoase este greșit întocmit, în ceea ce privește autorizația de mediu.

„Mai mult decât atât, operatorul economic nu a informat Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani și Garda de Mediu privind accidentul produs în data de 05.11.2021”, se mai arată în comunicat.

În cursul aceleiași zile, comisarii de mediu au mai verificat alte două autoutilitare parcate la o distanță de aproximativ 10 metri de la locul accidentului, care aparțin unui alt operator economic cu activitate de transport deșeuri periculoase rezultate din activitate medicală.

„Organele de control au solicitat deschiderea compartimentului marfă, pentru verificarea conformării cu legislația de mediu în vigoare. La deschiderea ușilor, saci încărcați cu deșeuri medicale au căzut pe șosea, întrucât aceștia erau depozitați atât pe pardoseală, cât și deasupra europubelelor de PVC”, declară comisarii de mediu.

În cazul celui de-al doilea operator economic autospecialele nu erau marcate și inscripționate cu datele de identificare ale societății transportatoare pe ambele părți laterale, activitatea prestată fiind de „transport deșeuri periculoase rezultate din activitatea medicală", pictograma „Pericol biologic"; nu dețineau sisteme de asigurare împotriva răspândirii deșeurilor periculoase în mediu în caz de accident; nu dețineau truse sau minicompartimente ce conțin saci din plastic, echipament de protecție, echipamente de curățenie, dezinfecție; nu au erau dotate cu europubele suficiente, astfel încât deșeurile medicale colectate să fie transportate în condiții de siguranță; sistemele de răcire a aerului în compartimentul destinat containerelor nu era funcțional, la deschiderea acestuia s-a simțit disconfort olfactiv.

Mai mult decât atât, formularele de expediție/transport deșeuri periculoase nu sunt semnate și ștampilate de către generator, pentru a se asigura declarația corectă în ceea ce privește cantitate de deșeuri și tipul deșeurilor.

Autoritățile au mai că se transportau atât deșeuri periculoase (180103*, 180106*) cât și deșeuri nepericuloase (180109), ceea ce contravine legislației de mediu și condițiilor impuse în autorizația de mediu, conform documentelor înmânate.

S-au stabilit măsuri cu termen, în vederea remedierii tuturor neconformităților constatate și s-au aplicat pentru ambii operatori economici cu activitate „Transport deșeuri periculoase rezultate din activitatea medicală" două sancțiuni contravenționale în valoare de 50.000 lei.
 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Bovină captivă într-o mlaștină, salvată de pompierii din Săveni

astăzi, 21:44
101

O bovină captivă într-o mlaștină de la marginea orașului Săveni a fost salvată de pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție din Săveni, joi seară, anunță Dorina Lupu, purt...

Tren împotmolit din cauza unui incendiu de vegetație uscată. Alte două astfel de incendii s-au produs la Manolești Deal și Borosoaia

astăzi, 19:31
179

Joi seară, un incendiu de vegetație uscată, produs pe raza satului Mateieni, comuna Dimăcheni, a oprit circulația feroviară pe ruta Dorohoi – Iași, anunță Dorina Lupu, purtător de cuv&...

„Rățușca cea urâtă”, spectacol pus în scenă de actorii Teatrului de Păpuși „Vasilache”

astăzi, 18:37
75

Actorii Teatrului „Vasilache” din Botoșani invită copiii, mai mari de trei ani, în acest final de săptămână, la Teatrul pentru Copii și Tineret.Astfel, sâmbăt...