Simpozionul, cu tema: EducaÅ£ia nonformală ÅŸi informală–realităţi ÅŸi perspective în ÅŸcoala românească, s-a desfăşurat în data de 10 mai 2014, ÅŸi a reprezentat ÅŸi anul acesta o manifestare de înaltă Å£inută ÅŸtiinÅ£ifică ÅŸi didacticăce a reunit nu număr generos de cadre cadre didactice din toată Å£ara. Aceasta, deoarece atenÅ£ia Åžcolii Gimnaziale Nr.10 BotoÅŸani ÅŸi a dascălilor ei este permanent îndreptată spre calitatea actului educaÅ£ional ÅŸi spre proiectarea activităţilor din afara spaÅ£iului ÅŸcolar, cu accent pe maximizarea potenÅ£ialului fiecărui educabil pentru a se integra cu succes în viaÅ£a socială ÅŸi pentru a-i facilita accesul postÅŸcolar la învăţarea pe tot parcursul vieÅ£ii, stimulând libera ÅŸi deplina dezvoltare a personalităţii fiecăruia.
Deschiderea solemnă a lucrărilor simpozionului a avut loc în Aula Colegiului NaÅ£ional "A.T.Laurian" BotoÅŸani, primul cuvânt de bun venit fiind rostit de către doamna Inspector Åžcolar General al JudeÅ£ului BotoÅŸani, profesor Mihaela Huncă, care a subliniat actualitatea temei, precizând: "SemnificaÅ£iile ÅŸi eficienÅ£a actului educativ sunt date de disponibilităţile educaÅ£iei de adaptare ÅŸi autoreglare. Realitatea contemporană demostrează că rolul ÅŸcolii nu numai că nu s-a diminuat, ci a devenit tot mai complex datorită împletirii ÅŸi corelării funcÅ£ionale a acesteia cu alte segmente ale socialului, precum ÅŸi adaptării la schimbările socio-economice ÅŸi culturale ale lumii contemporane. De aceea, sunt întrevăzute ÅŸi alte posibilităţi de a-i pregăti pe copii/tineri/adulÅ£i să răspundă adecvat la schimbările societăţii. Rezultă o viziune tripartită asupra educaÅ£iei, care evidenÅ£iază două aspecte: pe de o parte, înÅ£elegerea complementarităţii dintre învăţarea formală, cea nonformală ÅŸi cea informală; pe de altă parte, necesitatea de a construi reÅ£ele transparente de oferte ÅŸi recunoaÅŸtere reciprocă între cele trei forme de învăţare.Este limpede că educaÅ£ia în genere, nu trebuie să vizeze doar pregătirea unor viitori specialiÅŸti, ci ÅŸi a unor indivizi cu orizont deschis spre câmpul valorilor. Cu alte cuvinte, pragmatic vorbind, educaÅ£ia trebuie văzută ca o investiÅ£ie continuă ÅŸi bine legată în dezvoltarea individului cu scopul de a îmbunătăţi cunoÅŸtinÅ£ele, deprinderile, competenÅ£ele, într-o viziune personală, civică, socială sau legată de angajarea pe piaÅ£a muncii. Iar acest lucru se poate realiza doar prin întrepătrunderea ÅŸi susÅ£inerea reciprocă a celor trei tipuri de educaÅ£ie: formală, nonformală ÅŸi informală".
TradiÅ£ia de a avea alături de noi personalităţi de prestigiu ale învăţământului preuniversitar s-a păstrat, având ca invitat special p econferenÅ£iar universitar doctor Mina-Maria Rusu, Inspector General în Ministerul EducaÅ£iei NaÅ£ionale, care a apreciat în plenul manifestării semnificaÅ£ia temei simpozionului, precizând: "Remarcăm că educaÅ£ia nonformală la nivel contemporan poate avea un rol decisiv, deoarece relaÅ£ia de complementaritate dintre formele educaÅ£iei poate conduce la o inserÅ£ie social corectă. În cadrul formării ÅŸcolare elevul îÅŸi joacă rolul pe care îl va avea ca adult prin exerciÅ£ii care include ÅŸi aportul acestei educaÅ£ii care constituie pretextul temei simpozionului. Åžcoala românească îÅŸi propune în perspectivă flexibilitate care să vizeze adaptarea socială, iar competenÅ£a în cariera didactică nu are vârstă, deoarece ea asigură cadrul valoric ÅŸi prin activităţile organizate în afara clasei".
În cuvântul său a făcut aprecieri asupra continuităţii acestei initiative care ÅŸi-a găsit confirmarea la nivelul ministerului de resort, subliniind faptul că Simpozionul reprezintă o reală formă de perfecÅ£ionare care a dat identitate manifestării, o dovadă fiind ÅŸi participarea generoasă, (direct sau indirectă), din partea cadrelor didactice.
Din partea Casei Corpului Didactic BotoÅŸani a luat cuvântul în continuare doamna profesor-documentarist Izabela Cantemir, vorbind despre interesul cadrelor didactice participante faţă de perfecÅ£ionare, manifestat ÅŸi prin intermediul înscrierii la această activitate, remarcând în acelaÅŸi timp efortul susÅ£inut ÅŸi interesul pentru meÅ£inerea standardelor înalte ale calităţii actului educaÅ£ional al dascălilor ÅŸi conducerii ÅŸcolii organizatoare.

Referindu-se la tema generică, doamna învăţătoare Mărioara Åžchiopu concluzionează: "EducaÅ£ia nu se mai poate reduce la instruirea de tip ÅŸcolar ÅŸi instituÅ£iile de învăţământ ar pierde dacă s-ar izola de contextul cultural-educativ. De aceea, cadrul formal trebuie să furnizeze ocazii pentru valorificarea informaÅ£iilor achiziÅ£ionate în afara lui, chiar integrand o parte din conÅ£inuturi. Astfel, educaÅ£ia informal ÅŸi nonformală trebuie să răspundă diversităţii de nevoi, interese, aspiraÅ£ii ale educabililor, asigurând coerenÅ£a actului educational. Complexitatea finalităţilor educaÅ£ionale impune îmbinarea activităţilor curriculare cu cele extracurriculare, iar parteneriatul educational, ca set de intervenÅ£ie complementară, apare ca o necesitate".
Activitatea a continuat la Şcoala Gimnazială Nr.10-Botoşani, unde susţinerea lucrărilor şi, desigur, dezbaterile, au fost organizate pe patru secţiuni moderate de cadre didactice de prestigiu.

Lucrările prezentate la simpozion, prin noutatea informaÈ›iei, prin acurateÈ›ea realizării È™tiinÈ›ifice, prin mesajul lor, se situează în prim-planul demersurilor educaÅ£ionale ale cadrelor didactice participante. Aspectele dezbătute au evidenÅ£iat faptulcă în societatea contemporană, problematica educaÅ£iei dobândeÅŸte noi conotaÅ£ii, date mai ales de schimbările produse în toate domeniile vieÅ£ii sociale. În contextul actual, când se acordă o atenÅ£ie deosebită educaÅ£iei pentru toÅ£i, învăţământul românesc parcurge o perioadă de revalorizare ÅŸi de compatibilizare cu trepte similare din alte ţări, îndeosebi din spatiul european.
EducaÅ£ia nu se mai poate reduce la instruirea de tip ÅŸcolar ÅŸi instituÅ£iile de învăţământ ar pierde dacă s-ar izola de cotextul cultural–educativ. De aceea, cadrul formal trebuie să furnizeze ocazii pentru valorificarea informaÅ£iilor achiziÅ£ionate în afara lui, chiar integrand o parte din
conţinuturi.
Astfel, educaÅ£ia nonformală ÅŸi informală trebuie să răspundă diversităţii de nevoi, interese, aspiraÅ£ii ale educabililor, asigurând coerenÅ£a actului educaÅ£ional. Complexitatea finalităţilor educaÅ£ionale impune îmbinarea activităţilor curriculare cu cele extracurriculare, iar parteneriatul educational, ca set de intervenÅ£ie complementară, apare ca o necesitate.
De menÅ£ionat este faptul că toate comunicările È™tiinÈ›ifice prezentate în cadrul simpozionului vor fi editate în publicaÈ›ia de specialitate a activităţii.
COMUNICAT DE PRESA

